Θεοφάνεια

541
Θεοφάνεια

Η ανακολουθία της εποχής σε σχέση με την Λογική,επιτείνεται σκανδαλωδώς. Είτε μπορέσεις να δεις την συγκεκριμένη διετία από απόσταση,είτε την ζεις,προσπαθείς ματαίως να διακρίνεις ψήγματα Λογικής ακολουθίας. Ανέτως αυτή η εποχή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως παρανοική. Αυτή η έκπτωση της Λογικής είναι χαρακτηριστικότερη στην Ελλάδα. Όσο και να προσπαθείς να εντοπίσεις μία Λογική σταθερά και συνέπεια στα λόγια και στα έργα τα οποία έχουν ειπωθεί και εφαρμοστεί,δυστυχώς αντιλαμβάνεσαι ότι ματαιοπονείς. Η έλλειψη πλέον εμπιστοσύνης είναι εμφανέστατη στην ανακόλουθη ασκούμενη συγκεκριμένη πολιτική. Ιστορίες καθημερινής τρέλας, δαιμονικής ή και ευτράπελης κυριαρχίας, διαδραματίζονται συνεχώς. Σου δημιουργείται η εντύπωση ότι ουδείς γνωρίζει ακόμη ουδέν,καθώς η αυτοαναίρεση δηλώσεων και πρσκτικών πλέον είναι κανόνας. Οι πολίτες αισθάνεσαι ότι είναι πλανήτες οδοιπόροι,ταξιδευτές οι οποίοι πορεύονται χωρίς χάρτη,πυξίδα και προορισμό. Νέες μεταλλάξεις του ιού εμφανίζονται δημιουργώντας διαφορετικά δεδομένα από τα προηγούμενα και πριν αυτά καταφέρουν να κλείσουν τον κύκλο τους,νέοι κύκλοι ανοίγονται. Ταυτοχρόνως και την ίδια στιγμή συνυπάρχουν διαφορετικοί απερίκλειστοι κύκλοι το πέρας των οποίων δεν οράται,όσο και εάν ορισμένοι το προβλέπουν. Υπενθυμίζουμε ότι οι έως τώρα προβλέψεις και προσδοκίες έχουν διαψευσθεί παταγωδώς. Η Ελλάδα μόλις προσφάτως  κατόρθωσε σε μία ημέρα να έχει περισσότερα κρούσματα από την Αυστραλία. Οπότε η συγκεκριμένη κατάσταση αποτυπώνεται,έστω και μερικώς,με αριθμούς.

Πλην του παρελθόντος Δεκεμβρίου,το υπόλοιπο διάστημα του 2021 9.970 πολίτες εγκλείσθησαν σε θεραπευτήρια με ψυχολογικά προβλήματα. Σε έρευνες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα το 30%-40% εδήλωσε ότι αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα ένεκα του εγκλεισμού λόγω ιού. Κατά 19% αυξήθηκαν οι απόπειρες αυτοκτονίας και κατά 7% οι σωματικές βλάβες από συμπλοκές και επιθέσεις ( 6.872 έναντι 6.420 το 2020 έως και 11/2021). Τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 υπήρξαν 6.834 κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας έναντι 4.619 το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ( αύξηση 48%). ( ” Το Βήμα” 2-1-2022).

Εντός αυτού του κλίματος εορτάζουμε την φανέρωση της Αγίας Τριάδος στην Βάπτιση του Υιού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Τα Θεοφάνεια φωτίζουν οντολογικώς και αποφατικώς και την σημερινή εποχή. Συντελούνται και σήμερα τα Θεοφάνεια,αρκεί να έχεις την βούληση να ξσναζήσεις το μυστήριο της φανερώσεως εντός αυτής της αστάθειας και αβεβαιότητος,αναγνωρίζοντας την σταθερά την οποία φέρει και προσφέρει,ακόμη και εάν όλα δείχνουν ότι κινούνται,ρέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή από την οποία φαινομενικά απουσιάζει η Θεοφανής εποχή. Ωστόσο ψηλαφείται και οράται η Αγία Τριάδα στην απλότητα των πάντων,η οποία από μόνη της είναι θαύμα. Η παρουσία ή η απουσία του Θεού και το θέλημά Του φανερώνεται από τις εξελίξεις τόσο στην προσωπική όσο και στην συλλογική ζωή. Όσο και εάν – κατά παραχώρησιν από τον Θεό και κατ’ επιλογήν του Ανθρώπου- ο κυρίαρχος του κόσμου τούτου είναι ο αντίθετος. Αγιάζονται τα ύδατα και μέσω αυτών η Φύσις και ο Άνθρωπος.

“[….] Από τα υπόλοιπα πάλι θεικά αγαθά άλλα τα χάσαμε μέσα από τα χέρια μας,όπως είναι η άφεση των αμαρτιών και εκείνα,που παίρνουμε δια μέσου των αγίων Μυστηρίων. Άλλα πάλι του Θεού αγαθά τα χάσαμε,διότι δεν κάναμε καλή χρήση των,όπως είναι η υγεία ή τα υλικά αγαθά. Μας τα αφαίρεσε ο Θεός,διότι τα μεταβάλλαμε σε προσάναμμα της αμαρτίας. Ή είναι και τούτο δυνατόν,να μας τα πήρε ο Θεός ” επί κέρδει μείζονι” για μεγαλύτερο καλό της ψυχής μας,όπως συνέβη με τον Ιώβ,[….]Τον παρακαλούμε περί αφέσεως αμαρτιών. Αλλά μήπως δεν την αποκτήσαμε; Βεβαίως και μάλιστα ακόπως και πλουσίως με το άγιο Βάπτισμα μας[….]” ( Αγίου Νικολάου Καβάσιλα ” Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας από άμβωνος” Εκδόσεις ” Ι.Μ.Ελευθερουπόλεως 2019,σελ.155).

Το Βάπτισμα λοιπόν του Υιού Χριστού ελευθερώνει τον Άνθρωπο, τον καθιστά και πάλιν ανέκπτωτον.

“[….] Αφού ο Κύριος πρώτον δια του Θείου βαπτίσματος μας ελευθέρωσε,μας έδωσε τας Θείας Αυτού εντολάς ως αντιφάρμακα των παθών,δια να μην περιπέσωμεν πάλιν εις την δουλείαν της αμαρτίας![….]” ( Γέροντος Ιωσήφ” Ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής” Δ’ Έκδοση ” Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου” 1986,σελ.207).

Οπότε ας εντρυφύσουμε στο μυστήριο της Βαπτίσεως,έτι περισσότερον σε αυτή την ασταθή και άστατη εποχή.

Καλά Θεοφάνεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας