Θα βρεθεί η προέλευση του SARS-CoV-2 για να νικηθεί από επιστήμονες;

804
Θα βρεθεί η προέλευση του SARS-CoV-2

Δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα ως προς το αν ο ιός είναι φυσικής προέλευσης, προϊόν εργαστηριακού ατυχήματος ή αποτέλεσμα κακόβουλων χειρισμών

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα ως προς το αν ο ιός είναι φυσικής προέλευσης, προϊόν εργαστηριακού ατυχήματος ή αποτέλεσμα κακόβουλων χειρισμών. Για παράδειγμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλάει συνεχώς για βιολογικό πόλεμο.

Αλλά η ίδια η επιστημονική κοινότητα δεν συμφωνεί πλήρως, υπάρχει μια τεράστια διάσταση απόψεων: τον περασμένο Μάρτιο, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής του 2008, Luc Montagnier, δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό την υπόθεσή του ότι ο ιός SARS-CoV-2 δημιουργήθηκε από χειραγώγηση του ιού HIV τροποποιημένου με κάποιο τρόπο.

Έναν μήνα αργότερα, η Li-Meng, ιολόγος στο Χονγκ Κονγκ στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητώντας πολιτικό άσυλο με την αιτιολογία ότι διώκεται μέχρι θανάτου από τις κινεζικές αρχές επειδή γνώριζε “την αλήθεια” για τον κορονοϊό.  Η ερευνήτρια έδωσε συνεντεύξεις σε πλήθος αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι είχε δημιουργηθεί τεχνητά από την κομμουνιστική κυβέρνηση για να βλάψει τον κόσμο και ότι τόσο οι κινεζικές αρχές όσο και ο ΠΟΥ απέκρυπταν το γεγονός ότι μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που ήταν ήδη γνωστό εκείνη την εποχή, επειδή υπήρχε στις ανακοινώσεις του ίδιου του οργανισμού που ήταν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του.

Ούτε ο Montagnier, του οποίου ο ισχυρισμός έχει αποκλειστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ούτε η Li-Meng, δεν μπόρεσαν να αποδείξουν αξιόπιστα ότι υπάρχει η τεχνική για τη δημιουργία του SARS-CoV-2 σε ένα εργαστήριο χωρίς να αφήσει ίχνη αποκοπής και επικόλλησης στον γενετικό του κώδικα.

Δύο κορυφαίοι Ισπανοί ερευνητές είπαν ότι δεν έχουν επίσης καμία απόδειξη σκόπιμης χειραγώγησης, και συγκεκριμένα ο ιολόγος Luis Enjuanes, που τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο Maimonides, και ο ανοσολόγος Alfredo Corell, που διακρίθηκε με το βραβείο Personaje Único.  Ο Enjuanes είναι διευθυντής του εργαστηρίου κορονοϊών στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 πιο αξιόλογων επιστημόνων στον τομέα του στον κόσμο. Είναι επίσης στενός φίλος του Shi Zhengli, αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Ιολογίας του Wuhan, ο οποίος έχει μελετήσει διάφορα είδη νυχτερίδων και τους κορονοϊούς τους.

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης εμπειρίας του στη μελέτη των κορονοϊών -σχεδόν τέσσερις δεκαετίες- ο Enjuanes εξήγησε ότι το παθογόνο αυτό έχει πολύ ιδιαίτερες τροποποιήσεις που του προσδίδουν τεράστια παθογένεια και πολυτροπικότητα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει την ικανότητα να μολύνει πολλούς ιστούς και όλα τα όργανα, ένα χαρακτηριστικό που τον εκπλήσσει διότι οι ιοί συνήθως έχουν μια εξειδίκευση εντροπισμού. Ο SARS-CoV-2 έχει περισσότερους από 50 τροπισμούς, δηλαδή μπορεί να μολύνει περισσότερα από 50 μέρη του ανθρώπινου σώματος και να προκαλέσει περισσότερες από 50 παθολογίες και συνδυασμούς αυτών.

Με τη σειρά του, ο Corell, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Ισπανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, προειδοποιεί ότι το Covid-19 δεν συμπεριφέρεται πάντα όπως προβλέπουν τα μοντέλα, γεγονός που μας αναγκάζει να αυτοσχεδιάζουμε εν κινήσει με μέτρα και συστάσεις.  

Υπάρχει ελπίδα; Υπάρχει, και λέγεται εμβόλια, αλλά χρειαζόμαστε επειγόντως καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data, είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,4 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του ιού.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των 7,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων δεν έχει εμβολιαστεί όλος, με την άνιση κατανομή των φιαλιδίων να επικρατεί, με αποτέλεσμα να προχωρά με διαφορετικές ταχύτητες. Και αυτό μας βλάπτει όλους.

Ενώ η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες όπως και η Ελλάδα εφαρμόζουν μια τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου, σε ηπείρους όπως η Αφρική, οι ποσοστώσεις προστασίας εξακολουθούν να μην φτάνουν ούτε το 40% του πληθυσμού. 

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, αλλά απομένει ακόμη ένα τεράστιο ανθρώπινο κονδύλι, ενώ ο μηχανισμός Covax αναμένει περαιτέρω δωρεές εμβολίων από χώρες που ήδη παρέχουν τρίτη δόση στους κατοίκους τους.

Με τη σειρά του, ο εμβολιασμός των παιδιών κάτω των 11 ετών προχωρά σε χώρες όπως: ΗΠΑ, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Χιλή, Κούβα και στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ακόμη και το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει την τέταρτη δόση.

Κάθε αισιόδοξος θέλει να πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα μάθουμε την αλήθεια, θα βρεθεί η προέλευση του SARS-CoV-2 και αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να έχουν το ακριβές εργαλείο για να τον νικήσουν, γιατί αν όχι, θα πρέπει να περιμένουμε μια σειρά δόσεων εμβολίων και αυτό είναι αν μη τι άλλο ανησυχητικό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας