Θανάσης Πετράκος: Σε πλήρη εξέλιξη αυξήσεις τιμολογίων και διάλυση της ΔΕΗ

993
αντίσταση

Η ανάδειξη από τη ΝΔ των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ ως μείζον ζήτημα που θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της επιχείρησης και ο  βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με δημοσιεύματα, επιδιώκουν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τη λήψη αποφάσεων σε προδιαγεγραμμένη νεοφιλελεύθερη  κατεύθυνση.

Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο εξελίσσεται μετά την προκλητική και υποκριτική ανησυχία της Κομισιόν για τη ΔΕΗ και τις «συστάσεις» της για αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και περιλαμβάνει:

  1. Άμεση αποστολή εξωδίκων σε 890.000 καταναλωτές, πολλοί εκ των οποίων τελούν σε αδυναμία ή είναι φτωχοί και πρώτο στόχο την εξόφληση του χρέους των λεγόμενων τελικών πελατών που διαμορφώνεται στο 1,05 δισ.ευρώ.

 

  1. Παράλληλα, τρέχει η διαδικασία για την απαράδεκτη και παράνομη τιτλοποίησηοφειλών από την οποία η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει 400έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ τιτλοποιεί με μεγάλες εκπτώσεις τις οφειλές καταναλωτών, εκπτώσεις, όμως, που δεν κάνει στους μη έχοντες καταναλωτές πελάτες της.

 

  1. «Λύση» πακέτο για το ξεπούλημα 2-3υδροηλεκτρικών μονάδων μαζί με τις υπό πώληση λιγνιτικές. Στο σχέδιο αυτό συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το τραγικό αυτό νεοφιλελεύθερο σχέδιο θα διαλύσει εντελώς τη ΔΕΗ.

 

  1. Ιδεολογική προετοιμασία της κοινής γνώμης για να γίνουν αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι  σαφές ότι οι  νεοφιλελεύθεροι αποθρασυνθήκαν μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και επιδιώκουν να  εντείνουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η αλήθεια όμως είναι  ότι  οι νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές της Κομισιόν και των υποτακτικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονται για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η ΔΕΗ και συνεπώς δεν θεραπεύεται η άσχημη κατάσταση της ΔΕΗ με περισσότερο νεοφιλελεύθερο «φάρμακο- φαρμάκι».

Η Κομισιόν είναι αυτή, η οποία μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ επέβαλαν στο 3ο μνημόνιο, το οποίο  ψήφισαν όλοι οι «εθνοσωτήρες» Τσίπρας, Μητσοτάκης, Γεννηματά και Θεοδωράκης για να «σώσουν» την Ελλάδα και  τον ελληνικό λαό την απόσχιση και ιδιωτικοποίηση της πιο κερδοφόρου θυγατρικής της  ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ χωρίς να εισπράξει η ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ.

Επιπλέον, επέβαλαν στη ΔΕΗ με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά όλων των «εθνοσωτήρων» να πουλάει σε μεταπράτες κάτω του κόστους (ΝΟΜΕ) τη φτηνή παραγωγή της, την υποχρέωσαν επίσης να εκχωρήσει το καλύτερο 50% των πελατών της  στους ανταγωνιστές της, την εκβιάζουν για να πουλήσει τις καλύτερες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής της μπιρ παρά και έπονται τα υδροηλεκτρικά επίσης μπιρ παρά.

Τέλος, χρόνια τώρα  την έχουν κάνει φοροεισπράκτορα ΕΕΤΗΔΕ, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ. Όλες αυτές οι μνημονιακές νεοφιλελεύθερες αποφάσεις και όσες προηγήθηκαν μετά τις νεοφιλελεύθερες οδηγίες «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» και συνεχούς ιδιωτικοποίησης συρρίκνωσης και απαξίωσης της, ευθύνονται για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Επιπλέον,   από τη μια η  αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων  να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους λόγω των μνημονιακών πολιτικών που είχαν  ως  συνέπεια τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και από την άλλη, οι χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγάλους καταναλωτές αλλά και το κράτος «μπαταξής» έχουν παροξύνει την άσχημη κατάσταση της ΔΕΗ.

Η ίδια η ΔΕΗ αποτιμά το κόστος των κυβερνητικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς, (ΝΟΜΕ και τέλος για τον ισοσκελισμό του λογαριασμού ΑΠΕ) σε 1 δισ. ευρώ για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2016 που άρχισαν να εφαρμόζονται έως και τα τέλη του 2018.

Στην επιβάρυνση αυτή ήρθε να προστεθεί το κόστος για δικαιώματα ρύπων (CO2), το οποίο από 5,71 ευρώ ο τόνος μεσοσταθμική τιμή το 2017 έφτασε στα 15,89 ευρώ ο τόνος το 2018 και κινείται πάνω από τα 25 ευρώ ο τόνος το 2019. Το λειτουργικό κόστος από τα μέσα του 2017 αρχίζει να ανεβαίνει κατακόρυφα και να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2018.

Οι συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές πελατών που εκτοξεύθηκαν από το 1,7 δισ. ευρώ το 2014 σε 2,7 δισ. ευρώ το 2018 έχουν στεγνώσει τα ταμεία της Επιχείρησης, ενώ οι αυξημένες δαπάνες για CO2 επιδεινώνουν την κατάσταση.

 Συγκεκριμένα:

  1. ΝΟΜΕ: Το μέτρο των δημοπρασιών υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ισχύος που επέλεξε η κυβέρνηση για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ έχει επιβαρύνει την Επιχείρηση μέχρι τα τέλη του 2018 με 310 εκατ. ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι ποσοστό 33% έως 57% των ποσοτήτων ΝΟΜΕ έχει κατευθυνθεί σε εξαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, το 2018 η ποσότητα ΝΟΜΕ που διοχετεύθηκε σε εξαγωγές άγγιξε τα 300  ΜW/h. Είναι σαν μια μονάδα βάσης της ΔΕΗ να δούλευε για να παραγάγει φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές των γειτονικών χωρών.

 

  1. Τέλος προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ): Επιβλήθηκε για να καλύψει το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ και έχει επιβαρύνει τη ΔΕΗ μέχρι και το τέλος του 2018 με 535 εκατ. ευρώ.

 

  1. Περίπου στα 410 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επιβάρυνση της ΔΕΗ από το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που αντιστοιχεί σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους, αλλά η ΔΕΗ υποχρεούται να το καταβάλλει.

 

  1. Στα 71 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος που ανέλαβε η ΔΕΗ για να μη μείνει η χώρα από ρεύμα στην ενεργειακή κρίση του 2017.

 

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις δεν επέστρεφαν στη ΔΕΗ το κόστος των ΥΚΩ και όταν υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα που χρωστούσε το κράτος για την περίοδο 2012-2015, από τα 735 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε η ΔΕΗ το ποσό ψαλιδίστηκε στα 360 εκατ., προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αν και τελικά το ποσό καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό. Εκτός εκκαθάρισης έμεινε ποσό 681 εκατ. ευρώ από ΥΚΩ του 2011, στις οποίες η κυβέρνηση ανέτρεξε για την αναγκαία ένεση ρευστότητας προκειμένου να σταθεί όρθια η ΔΕΗ.

Η τροπολογία που ετοίμαζε το ΥΠΕΝ για την επιστροφή ενός ποσού της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη ΔΕΗ λόγω της απόφασης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αποτέλεσμα να αναζητείται επειγόντως εναλλακτικός τρόπος ανάκτησης των χρημάτων.

Συνεπώς, αποτελεί μεγάλη πολιτική πρόκληση η  θρασύτατη πρόταση της Κομισιόν, με την οποία συμφωνούν επί της ουσίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ότι η «θεραπεία» της άσχημης κατάστασης πρέπει να γίνει  με ένταση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και με  αύξηση των τιμολογίων δηλαδή την περαιτέρω  επιβάρυνση του λαού.

 Ας προσέξει λοιπόν   ο λαός στις επερχόμενες εκλογές  και να μην επιβραβεύσει με την ψήφο του την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ οι οποίοι ψήφισαν όλα τα παραπάνω. Η μόνη ριζοσπαστική αριστερή απάντηση είναι η Λαϊκή Ενότητα που όχι μόνο δεν ψήφισε το 3ο μνημόνιο  αλλά στήθηκε με αγώνες  τέσσερα χρόνια τώρα  δίπλα στα φτωχά λαϊκά στρώματα  για να: «Μην  υπάρχει  κανένα σπίτι χωρίς  ρεύμα  και για ρεύμα φτηνό για όλο το  λαό», τότε δίνει το δικαίωμα στο θύτη που λέγεται Κομισιόν να αποθρασύνεται.   Ας σκεφθεί λοιπόν καλά  στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου  διότι μετά την απομάκρυνση από τη κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

 

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της ΛΑΕ και υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της ΛΑΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας