Θέατρο-ντοκουμέντο στο ΠΙΟΠ: Γυναίκες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας στην κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη

1529
μουταλάσκη

Ένα θέατρο-ντοκουμέντο για την εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής, με την Νένα Μεντή, παρουσιάζει σε ανοιχτό χώρο το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Οδός 19, αριθμός 15», στις 11, 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου (ώρα 21:00), στον υπαίθριο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
Πρόκειται για θέατρο-ντοκουμέντο σχετικά με την εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής σε παράλληλη πορεία με την κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη, με την ηθοποιό Νένα Μεντή, που συγκλόνισε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ στο έργο του Μάνου Ελευθερίου, σε κείμενο-σκηνοθεσία Παρασκευής Καλογεράκη.

θέατρο-ντοκουμέντο σχετικά με την εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής και την κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκηεργοστασιο

Η παράσταση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αρχειακό υλικό του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και άλλες σημαντικές πηγές και μαρτυρίες.

Ο αγώνας των εργατριών με τη Νένα Μεντή επί σκηνήςφωτογραφια υφασματα

Φωτίζει τον αγώνα επιβίωσης μίας εργάτριας στη Μουταλάσκη, της Κλειώς Χατζηαλέξη, μίας από τις πολλές, πραγματικές και άγνωστες ηρωίδες του Μεσοπολέμου. Γυναίκες της Μικράς Ασίας, που με βαθιά χαραγμένα τα σημάδια του βίαιου ξεριζωμού από την πατρίδα και το σπίτι, έζησαν με την ανέχεια και τη βαριά φτώχεια του Μεσοπολέμου, άντεξαν όρθιες την ωμότητα της γερμανικής Κατοχής, δούλεψαν σκληρά και πάλεψαν για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα.

Η Νένα Μεντή στην παράσταση του ΠΙΟΠ

Συντελεστές της παράστασης Ερμηνεία: Νένα Μεντή, κείμενο-σκηνοθεσία: Παρασκευή Καλογεράκη, σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ: Λουΐζος Ασλανίδης, σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Κόνιαρης, φωτισμοί: Εβίτα Αναγνοπούλου, παραγωγή video: EKSO Productions, τεχνική υποστήριξη: Βασίλης Μπεζιριάνης. Συμμετέχει κινηματογραφικά ο μικρός Δημήτρης Κόνιαρης. Επιστημονική συμβολή: Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ. Ερευνητική ομάδα: Λαμπρίνα Βαρίτη, Παρασκευή Καλογεράκη, Γιώργος Κουλούρης, Λεωνίδας Σπανδάγος. Ερευνητική συνδρομή: Λουκάς Χριστοδούλου.

Γυναίκες της Μικράς Ασίας, που με βαθιά χαραγμένα τα σημάδια του βίαιου ξεριζωμού από την πατρίδα και το σπίτι, έζησαν με την ανέχεια και τη βαριά φτώχεια του Μεσοπολέμου

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου η πρεμιέρα

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της παράστασης, θα προηγηθεί επιστημονική συνάντηση (ώρα 19:00) με ομιλίες σχετικές με την προσφυγική παράδοση της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ θα εκτίθεται αρχειακό υλικό της εταιρείας Μουταλάσκη από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ.

Πρόγραμμα ομιλιών Λουκάς Χριστοδούλου, ερευνητής – Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης προσφύγων στη Νέα Ιωνία Αττικής Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου, αρχαιολόγος, Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας: οι ρίζες της κλωστοϋφαντουργίας και η συμβολή των προσφύγων Μυρτώ Παπαδοπούλου, μαθήτρια Β΄ Ισότιμου Γενικού Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, Όψεις της εργασίας ανηλίκων στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αι. – Η περίπτωση των εργαζομένων κοριτσιών στην κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη

Πρακτικό της 2ης Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Υφαντουργικής Εταιρίας Μουταλάσκη στις 21 Ιανουαρίου 1928 (πηγή: Ι.Α. ΠΙΟΠ, Αρχείο Μουταλάσκη).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ / Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος

*Πηγή: iefimerida.gr -Κατερίνα Παυλοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας