Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη για άλλους 18μήνες-Οργή Λίβυων βουλευτών

253
Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ψήφισε την Τρίτη υπέρ της εξακολούθησης της ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, προς υποστήριξη των πιστών στον Φαγέζ αλ-Σάρατζ δυνάμεων, για ακόμα 18 μήνες.

“Υπάρχουν απειλές από τη Λιβύη προς την Τουρκία και ολόκληρη την περιοχή, και εάν οι επιθέσεις ξαναρχίσουν, τα συμφέροντα της Τουρκίας στη λεκάνη της Μεσογείου και στη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν αρνητικά”, γράφτηκε ως αιτιολόγηση στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η κίνηση είχε σαφέστατα την υποστήριξη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), πρόεδρος του οποίου, είναι ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και πολιτικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Καταδικάζουν Λίβυοι βουλευτές

Βουλευτές της Λιβύης αποφάσισαν την Τετάρτη να καταδικάσουν αυτή την κίνηση από πλευράς Τουρκίας.

Ο Ζιντάν Αλ Ζάντμα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδιώκει να διατηρήσει τα πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα στη Λιβύη, ειδικά στη Δύση, και να ελέγξει τους φυσικούς πόρους της χώρας. Μιλώντας στο Al-Arabiya, ο Αλ Ζάντμα προειδοποίησε ότι η στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας στη Λιβύη αποτελεί απειλή για τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία και τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Αύγουστο μεταξύ των δυνάμεων του Σάρατζ και αυτών του Χαλίφα Χαφτάρ.

“Η Τουρκία δεν θέλει λύση στη Λιβύη επειδή επωφελείται από ταραχές και αναταραχές”, δήλωσε ο Αλ Ζάντμα.

Επισημαίνοντας την πρόσφατη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας στη δυτική Λιβύη, ο Αλ-Τακμπάλι τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να παρεμποδίσει την προσέγγιση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης για την προστασία των συμφερόντων της.

Ο Μέσμπαχ Οχέιντα, επίσης βουλευτής, δήλωσε ότι το τουρκικό νομοσχέδιο είναι “εισβολή” που μπορεί να απειλήσει τις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 της Λιβύης.

Πέτρος Κράνιας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας