Η Τουρκία ληστεύει τη Λιβύη: Εισβολή τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων στην Τρίπολη

1265
τουρκία

Η τουρκική κατοχή στη Λιβύη δεν προωθείται μόνο για γεωπολιτικούς λόγους αλλά και για λόγους οικονομικούς. Η Τουρκία επιδιώκει να “ληστέψει” αυτήν τη χώρα η οποία είναι η τρίτη σε κατά κεφαλήν πλούτο της Αφρικής.

Η Τουρκία φιλοδοξεί να αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος από την ανοικοδόμηση της χώρας ή τουλάχιστον του δυτικού τμήματός της.

Εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών πρόκειται να βρεθεί στην Τρίπολη με αποστολή να διερευνήσει τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών και τραπεζών  στην ανοικοδόμηση της χώρας και στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Η Τουρκία είχε παραδοσιακά έντονη οικονομική παρουσία στη Λιβύη ιδίως στα πεδία των κατασκευών και της ενέργειας. Ύστερα από την απόκρουση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ με την βοήθεια των Τούρκων μισθοφόρων, το οικονομικό ενδιαφέρον της Άγκυρας για τη Λιβύη αναθερμάνθηκε .

Για αυτό, άλλωστε, τουρκικό κυβερνητικό κλιμάκιο με τους υπουργούς οικονομικών και Εξωτερικών επισκέφθηκε την Τρίπολη στις 17 Ιουνίου, όπου τέθηκαν οι βάσεις μακρόχρονης οικονομικής συνεργασίας.

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας επικεντρώνεται στις κατασκευές, στις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων, στη μεταποίηση και τον τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις επιχειρηματιών της Λιβύης με στελέχη της τουρκικής βιομηχανίας τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ζωτικής σημασίας αγαθών.

Καθώς η Λιβύη δεν είχε ποτέ αξιόλογη βάση στη μεταποίηση, οι τουρκικές επιχειρήσεις φιλοδοξούν να καλύψουν τα μεγάλα κενά, αποσπώντας φυσικά εξαιρετικά μεγάλα κέρδη.

Η μόνη απούσα από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και από όλες τις χώρες της Βορείου Αφρικής είναι η Ελλάδα, η οποία ξέρει να κάνει μόνο θεατρικές επισκέψεις εσωτερικής σκοπιμότητας, αντί να στηρίξει την ανατολική Λιβύη τον Χαφτάρ-Σάλεχ, διακόπτοντας, πλήρως, κάθε σχέση με το καθεστώς ανδρεικέλων της Άγκυρας στην Τρίπολη.

Για την Ελλάδα υπάρχουν μόνο οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον και φυσικά οι εντολές τους στις οποίες υπακούει τυφλά.

*Βασική πηγή: reuters.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας