Η Τουρκία κλιμακώνει τις εντάσεις και στα ανατολικά της

1236
τουρκία

Θα φανταζόταν κανείς ότι ενώπιον της πανδημίας του κορονοϊού, που οδήγησε σε μετάθεση το άνοιγμα των σχολείων κατά ένα μήνα, και της συναλλαγματικής κρίσης, που φέρνει καθημερινά αρνητικά ρεκόρ στην ισοτιμία της λίρας, η Τουρκία δεν θα είχε την πολυτέλεια για περιπέτειες εκτός των συνόρων. Όμως στην πραγματικότητα, η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν, δεν αρκείται καν στις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου πέραν του ελληνικού στόλου ετοιμάζεται να παρεμβληθεί και ο γαλλικός, αλλά αναλαμβάνει την ίδια ώρα εμπρηστικές πρωτοβουλίες και προς Ανατολάς.

Η επίθεση στο Σιντεχάν, κοντά στο τριεθνές Τουρκίας-Ιράν-Ιράκ σημειώθηκε στο πλαίσιο των τουρκικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ. Οι φονευθέντες αξιωματικοί, Κούρδοι και οι ίδιοι, επέστρεφαν από συνάντηση με στελέχη του ΡΚΚ, με όχημα το οποίο πάντως έφερε εμφανώς την ιρακινή σημαία.

Οι τουρκικές επιδρομές των τελευταίων ημερών στην περιοχή θέτουν επίσης στο στόχαστρο στελέχη του PJAK, αδελφής οργάνωσης του ΡΚΚ στο Ιράν, γεγονός που κινεί υποψίες για συνεργασία με την Τεχεράνη, η οποία έχει κάθε λόγο να καταδιώκει εκτός συνόρων τους Κούρδους αυτονομιστές της δικής της επικράτειας.

 

Συνεχή είναι τα τουρκικά πλήγματα και στην περιοχή του Σιντζάρ, στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, καθώς η κοινότητα των Γεζίντι που κατοικεί εκεί και κινδύνευσε με αφανισμό κατά την προέλαση του ISIS, έχει στραφεί για τη σωτηρία της στο ΡΚΚ.

Για τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καδίμι, ο οποίος επενδύει πολλά στην αποκατάσταση της ιρακινής κυριαρχίας και τον έλεγχο των συνόρων από την κεντρική κυβέρνηση, η πρόκληση είναι μεγάλη και δύσκολη. Για δε την περιφερειακή κυβέρνηση του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, οι εκκλήσεις της να μεταφερθεί αλλού η σύγκρουση του ΡΚΚ με την Τουρκία, αποδεικνύονται χωρίς αντίκρισμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας