Η Τουρκία “εκβιάζει” την Ουάσιγκτον με τους S-400 και παίρνει τα F-35 και τους Patriot

1778
ηπα

Πολλές φήμες διαδίδονται τις τελευταίες ώρες ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην παραλαβή των S-400 από την Άγκυρα για 10 μήνες με την προοπτική όχι μόνο να παραλάβει απρόσκοπτα τα F-35 αλλά και τους αμερικανικούς Patriot

Έτσι οι Τούρκοι όχι μόνο παίρνουν τα F-35 αλλά πέτυχαν τον στόχο τους να αναγκάσουν τους Αμερικανούς να τους δώσουν το δικό τους αντιαεροπορικό σύστημα και πολύ πιθανό είναι να τους δόθηκε και τεχνογνωσία

Οι S-400 είναι πολύ πιθανό να παραληφθούν όπως έχει συμφωνηθεί με την Μόσχα και όπως έχει ήδη δοθεί προκαταβολή για αυτούς, αλλά με τον όρο να μείνουν απενεργοποιημένοι

Για τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό να μην ενεργοποιηθούν λόγω του ισχυρού τους ραντάρ που βλέπει μέχρι το Τελ Αβίβ αν τοποθετηθούν στην νότια Τουρκία αλλά και επειδή δεν θέλουν να «δοκιμαστούν» πάνω στα F-35

Έτσι λοιπόν η Τουρκία παγώνει για 10 μήνες την παραλαβή των S400. Οι πύραυλοι ήταν προγραμματισμένο να παραληφθούν από τους Τούρκους σε εννέα μήνες. Η αναβολή στηρίζεται σε “εμπλοκή” στο θέμα του λογισμικού.

Tι σημαίνουν όλα αυτά. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι αν χάσουν την Τουρκία χάνουν τα Στενά για πολλές γενιές.

Το είπε άλλωστε ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ Γουές Μίτσελ.

Ο Μίτσελ είπε πως “οι ΗΠΑ δουλεύουν με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές». 

Το καταλάβατε τι είπε ο άνθρωπος; Ξέρουν στις ΗΠΑ ότι η γεωστρατηγική ζημιά αν χάσουν την Τουρκία λόγω αποπομπής από το ΝΑΤΟ θα είναι κρίσιμη για την Εθνική Ασφάλεια των Αμερικανών και μάλιστα για πάρα πολλά χρόνια.

Αυτό εξηγεί όμως και το γιατί οι ΗΠΑ έχουν πάρει σαφώς το μέρος της Τουρκίας στις κρίσεις που προκαλεί στο Αιγαίο ενάντια στην Ελλάδα, γιατί και το να μην αποκαθιστάς το Δίκαιο και να σιωπάς είναι το ίδιο ακριβώς.

Γιατί; Επειδή οι ΗΠΑ θα έχουν χάσει τα Στενά και οι Ρώσοι θα κατεβαίνουν πλέον απρόσκοπτα στις «θερμές» θάλασσες, ένα όνειρο αιώνων θα έχει γίνει πραγματικότητα.

Έτσι λοιπόν η Ουάσιγκτον αποφάσισε να δώσει στην Άγκυρα τα πάντα και στο τέλος οι S-400 θα παραληφθούν κανονικά. Απενεργοποιημένοι στην αρχή αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι θα παραμείνουν έτσι για πολύ στο μέλλον.

Όπως έγινε κατανοητό για να πετύχουν οι ΗΠΑ αυτή την «συμφωνία» έπρεπε να δώσουν ότι ζητούσε η Άγκυρα. Άλλωστε εάν έκαναν το λάθος να μην παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35 τότε θα έχαναν αυτομάτως έναν υποκατασκευαστή που συμμετέχει σε ποσοστό 7-8% στο πρόγραμμα και που για να αντικατασταθεί θα απαιτούσε πολύ χρόνο.

Συν τοις άλλοις θα έπρεπε να πληρώσουν οι ΗΠΑ αποζημίωση στην Τουρκία για αθέτηση συμφωνίας καθώς δεν υπήρχε πουθενά καμία ρήτρα που να απαγόρευε στην Άγκυρα να αγοράσει ρωσικό οπλικό σύστημα.

Άλλωστε όταν η Τουρκία μπήκε στο πρόγραμμα των F-35 κυβερνούσε την χώρα το κεμαλικό σύστημα και στις ΗΠΑ δεν θεωρούσαν πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

Σύντομα η τουρκική βιομηχανία έχει σκοπό να παράγει εξολοκλήρου τα δικά της οπλικά συστήματα όπως και τα δικά της stealth μαχητικά αεροσκάφη μέσα στην επόμενη δεκαετία και δεν θα ενδιαφέρεται πλέον η Άγκυρα αν η Ουάσιγκτον της ξαναδώσει έστω μια σφαίρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας