Η Τουρκία αποσύρει μέρος των Σύρων μισθοφόρων από την Λιβύη

668
Η Τουρκία αποσύρει μέρος των Σύρων

Ενώ η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποσύρει έναν μικρό αριθμό Σύριων μισθοφόρων από τη Λιβύη, το θέμα της παρουσίας ξένων παραστρατιωτικών ομάδων και στρατευμάτων στη χώρα παραμένει άλυτο, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τις λιβυκές εκλογές.

Σύμφωνα με την Ahval, στις αρχές Οκτωβρίου η Λίβυα ΥΠΕΞ Najla al-Mangoush ανέφερε ότι η απόσυρση έκανε “μια πολύ μέτρια αρχή”, ενώ αναμένει “μια μεγαλύτερη και ολοκληρωμένη έξοδο των μισθοφόρων από τη χώρα”.

Όμως εσχάτως προέκυψαν νέες αναφορές που θέλουν την Τουρκία να έχει οργανώσει νέα ανάπτυξη Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη, η οποία σε αριθμούς ξεπερνά αυτούς που αποχωρούν.

Η Τουρκία ξεκίνησε την αποχώρηση των Σύριων μαχητών από τη Λιβύη στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξομάλυνση των σχέσεων της με την Αίγυπτο. Η Άγκυρα απέσυρε τους μισθοφόρους της από τη Μισράτα και την πρωτεύουσα Τρίπολη, με τρεις πτήσεις.

Λιβυκές πηγές υπολογίζουν ότι περίπου 800 από τους 5.000 Σύριους μισθοφόρους έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, αλλά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) κατεβάζει τον αριθμό στους 520. Επιπλέον, σύμφωνα με το SOHR οι τουρκικές αρχές ζήτησαν από τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης να έχουν τους μαχητές τους σε κατάσταση ετοιμότητας για την προοπτική μεταφοράς τους στη Λιβύη.

Η Ρωσία είχε παρουσία στη χώρα μέσω της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, η οποία υποστήριζε την πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ. Με την κατάπαυση του πυρός που πέτυχε ο ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2020, αποφασίστηκε και η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη εντός τριμήνου. Βέβαια αυτή η προθεσμία δεν έγινε σεβαστή. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Συνδιάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, Ρωσία και Τουρκία “προσωρινά συμφώνησαν” να ξεκινήσουν τη διαδικασία της απόσυρσης.

Πάντως ενώ η Τουρκία δείχνει “ευέλικτη” όσον αφορά την απόσυρση των Σύριων μισθοφόρων από τη Λιβύη, παραμένει αμετακίνητη όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς η παρουσία τους στη χώρα αποτελεί μέρος της διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης. Αυτό όμως βρίσκει αντίθετη τη Ρωσία, της οποίας το επιχείρημα είναι ότι “όλα τα ξένα στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Τουρκίας πρέπει να αποσυρθούν, ταυτόχρονα και συγχρονισμένα.

Όπως αναφέρει η Ahval, η μερική απόσυρση των Σύριων μισθοφόρων δείχνει να είναι μια κίνηση τακτικής, μια παραπλανητική κίνηση που σκοπεύει να μετριάσει την πίεση που δέχεται η Τουρκία. Ιδιαίτερα με τις επερχόμενες λιβυκές εκλογές, που αν διαταραχθούν η Άγκυρα σε μεγάλο βαθμό θα θεωρηθεί υπόλογη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας