Τα σενάρια αντίδρασης της στα ενεργειακά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αιχμή και την πρόσκληση ενδιαφέροντος για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, μελετά η Τουρκία, επιχειρώντας την ίδια στιγμή να επιβάλει καθεστώς εκφοβισμού στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες ότι ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας βρίσκονται πολλές επιλογές, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν και πρακτικές δυσκολίες, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν.
Ειδικότερα:
–Πρώτο, εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στις ίδιες περιοχές, όπου θα γίνονται οι γεωτρήσεις. Αυτή η επιλογή φαντάζει η πλέον επικρατέστερη. Θα προκαλεί ένταση και θα συντηρεί κλίμα εκφοβισμού.
–Δεύτερο, μελετά το ενδεχόμενο να κάνει δική της γεώτρηση, αλλά αυτό σήμερα θεωρείται σχεδόν αδύνατο, λόγω των δυνατοτήτων του γεωτρύπανου «Πορθητής». Εκτός κι εάν επιλέξει περιοχή κοντά στις ακτές, όπως είναι ο κόλπος της Αμμοχώστου, ο Απόστολος Ανδρέας ή κοντά στον Ακάμα.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» το γεωτρύπανο «Πορθητής», όπως και αυτό που συζητούν να αγοράσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να τρυπήσουν σε βαθιά νερά, όπως είναι αυτά νοτίως της Κύπρου. Επιπρόσθετο πρόβλημα είναι και η αποχώρηση του ξένου προσωπικού (Νορβηγοί) από τον «Πορθητή». Τούτο φαίνεται ότι έγινε επειδή είχαν προειδοποιηθεί -από τη Λευκωσία- πως εάν συμμετείχαν σε παράνομες έρευνες, γεωτρήσεις, θα είχαν κόστος με νομικές επιπτώσεις για τον καθένα χωριστά.
Είναι, πάντως, σαφές πως δεν πρόκειται να παρεμποδίσουν το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil καθώς το θαλασσοτεμάχιο 10 δεν είναι στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες που έχουν δημιουργήσει.
Σε απομόνωση ο Ακιντζί, το δακτυλίδι στον Οζερσάι
Η Άγκυρα φαίνεται πως έχει δώσει το… δακτυλίδι διαδοχής στον Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος θεωρείται έμπιστος άνθρωπος του βαθέος κράτους του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ο Οζερσάι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, υπό την καθοδήγηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και πραγματοποιεί συναντήσεις που θα έπρεπε να γινόντουσαν από τον κατοχικό ηγέτη.
Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη ήταν ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Ακιντζί αν και ήταν εκεί δεν είχε, ίσως για πρώτη φορά, συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.