Η Ρωσία προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στο τέλμα του Συριακού εμφυλίου βοηθώντας τον Άσσαντ στην απελευθέρωση εδαφών της χώρας του
Στο πλαίσιο της απροθυμίας της Τουρκίας να τηρήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, έγινε γνωστό ότι οι κατευθυνόμενες επιθέσεις των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων και του Συριακού στρατού του Άσσαντ,(SAA) καθιστούν δυνατή όχι μόνο την απελευθέρωση σημαντικού τμήματος της συριακής επικράτειας, αλλά και την περικύκλωση έως και 2-2,5 χιλιάδες Τουρκόφιλων μαχητών.
Για το λόγο αυτό οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις και το συριακό πυροβολικό συνεργάζονται σε περιοχές που βρίσκονται νότια του αυτοκινητόδρομου Μ4 στην επαρχία Ιντλίμπ.
Οι ειδικοί δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι τα εντατικά χτυπήματα των Ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων και του πυροβολικού του SAA πλήττουν την ίδια περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, η εντατικοποίηση των επιθέσεων έχει αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μπορεί να υπάρχουν έως και 2.5 χιλιάδες τουρκόφιλοι μαχητές στην περιοχή, και αν οι τελευταίοι προσπαθήσουν να αντεπιτεθούν στη θέση της SAA, τότε υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να θέσουν τους τρομοκράτες σε κλοιό και να τους καταστρέψουν, απελευθερώνοντας ένα σημαντικό μέρος του συριακού εδάφους και αποκτώντας τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου Μ4.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το έργο της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας παρεμποδίζεται σημαντικά από το γεγονός ότι οι τουρκόφιλοι μαχητές που βρίσκονται εδώ είναι οπλισμένοι με MANPADS. Ένας από αυτούς κατέρριψε πρόσφατα ένα ρωσικό UAV Forpost.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι εάν οι Συριακές δυνάμεις καταφέρουν πραγματικά να περικυκλώσουν τους τουρκόφιλους μαχητές στο Ιντλίμπ, αυτό θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τους τρομοκράτες, καθώς θα ανοίξει τη δυνατότητα για πραγματοποίηση επιθέσεων σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, από τον Συριακό στρατό του Άσσαντ.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Ρωσική αεροπορική υποστήριξη προς το Συριακό στρατό και η εφαρμογή της τακτικής της υπερκέρασης από αυτόν στο Ιντλίμπ, έχουν τη δυνατότητα απελευθέρωσης πολλών εκτάσεων της χώρας από τους τουρκόφιλους μισθοφόρους.
Παράλληλα όμως φαίνεται και μια προσπάθεια της Ρωσίας να δώσει νέα ώθηση στο τέλμα του Συριακού εμφυλίου. Στο πλαίσιο αυτό η Συρία θα λάβει αρκετές δεκάδες επιπλέον ρωσικά συστήματα αεράμυνας κυρίως για την αντιμετώπιση της Ισραηλινής αεροπορίας.
Η Ρωσία διατείνεται ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να τηρήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες της για τη Συρία, γεγονός που ώθησε τη ρωσική πλευρά να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της ότι σκοπεύει να εξοπλίσει σημαντικά τα συριακά στρατεύματα εγκαθιστώντας πολλές δεκάδες συστήματα αεράμυνας για την αντιμετώπιση των επιθέσεων ακόμη και για καταστροφή ισραηλινών αεροσκαφών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
“Παρόλο που το Ισραήλ ειδοποιεί τακτικά τη Μόσχα για επιθέσεις, για να μην βλάψει το ρωσικό προσωπικό στη Συρία, δεν ζητά άδεια για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων του. Η Ρωσία θα μπορούσε να εντείνει την εκπαίδευση των συριακών πληρωμάτων αεράμυνας για τον περιορισμό των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν”, δήλωσε πηγή κοντά στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς πρόκειται για εμπιστευτικό θέμα.
Ο στόχος είναι να αναγκάσει τον Μπένετ να συντονίσει τις ενέργειες του Ισραήλ με τον ρωσικό στρατό, δήλωσε μια άλλη πηγή στη Μόσχα με γνώση του θέματος. Οι δύο χώρες έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν για τη Συρία.
Το 2018, η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ρωσικό αεροπλάνο, σκοτώνοντας 15 στρατιώτες. Ο Πούτιν κατηγόρησε το Ισραήλ για το περιστατικό επειδή τα αεροπλάνα του επιτέθηκαν σε στόχους στη Συρία εκείνη τη στιγμή.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι σήμερα η Συρία χρειάζεται πιο σύγχρονα ραντάρ και κινητά ραντάρ που θα παρακολουθούν τους πυραύλους που εκτοξεύονται από την ισραηλινή πλευρά, προκειμένου να αναχαιτιστούν.
Παρ ‘όλα αυτά, εάν οι πληροφορίες που παρέχονται από το Bloomberg είναι αξιόπιστες, τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ρωσία είναι πιθανό να προμηθεύσει τη Συρία με Pantsir-S ,Buk-M2, “Tor”, και πιθανώς ακόμη και επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 για την επέκταση των δυνατοτήτων της Συριακής αντιαεροπορικής άμυνας.
Κλείνοντας θα επισημάνουμε ότι οι παραπάνω κινήσεις της Ρωσίας συνολικά δείχνουν την πρόθεση του Πούτιν να απελευθερώσει ο Συριακός στρατός του Άσσαντ όσο περισσότερα εδάφη μπορεί, αφού πλέον πιθανολογείται ότι επίκειται τους επόμενους μήνες η προσπάθεια οριστικής συμφωνίας τερματισμού των εχθροπραξιών στην πολύπαθη χώρα.
Σοβαρή ένδειξη προς τούτο θα είναι μια χλιαρή έως μηδενική τουρκική αντίδραση στο μέτωπο του Ιντλίμπ τώρα, γεγονός που θα ερμηνευθεί ως σιωπηρή συναίνεση του Ερντογάν στα σχέδια του Πούτιν, εξαργυρώνοντας έτσι την ρωσική βοήθεια στις φωτιές στην Τουρκία.
Η χρονική συγκυρία των δύο γεγονότων είναι εκείνη που μας ωθεί στις παραπάνω εκτιμήσεις, γεγονός που μένει να φανεί και στην πράξη.
Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος