Η μετάλλαξη Δέλτα «βύθισε» αποτελεσματικότητα mRNA εμβολίων: Εναλλακτική λύση το Sputnik-V

635
αποτελεσματικότητα mRNA εμβολίων

Προβληματισμό έχουν δημιουργήσει στους επιστήμονες οι συνεχείς δημοσιεύσεις, οι οποίες δείχνουν πως αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα σε εμβολιασμένους με mRNA σκευάσματα, λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα».

Χαρακτηριστική περίπτωση η έξαρση της COVID-19 στο Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ, καθώς τον Ιούλιο, καταγράφηκαν στην πόλη Προβινστάουν, περίπου 900 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Προβινστάουν, Άλεξ Μορς, το 74% όσων διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, ήταν εμβολιασμένοι. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο εάν μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική και προσφάτως κατέστη το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ, ευθύνεται για τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων στο Κέιπ Κοντ. Σε κάποια από τα πρώτα δείγματα που ελήφθησαν στο Προβινστάουν, εντοπίστηκε το στέλεχος Δέλτα.

Την ώρα που πολλοί επιστήμονες δυσκολεύονταν να εξηγήσουν γιατί τα εγκεκριμένα από το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) εμβόλια αδυνατούν να σταματήσουν το νέο κύμα του κορωνοϊού στη Μασαχουσέτη, αλλά και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, απαντήσεις δόθηκαν από ένα από τα πιο αξιόπιστα ιατρικά ινστιτούτα της χώρας, τη Mayo Clinic.

Σε προδημοσίευσή της, η Mayo Clinic αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα των δύο βασικών εμβολίων mRNA, τα οποία έχουν λάβει έγκριση για χρήση στις ΗΠΑ, ήτοι των Pfizer/BioNTech και Moderna, έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Mayo Clinic, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna έχει μειωθεί από το 86% στο 76%, ενώ σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Pfizer, η αποτελεσματικότητά του έχει πέσει ακόμα πιο πολύ, αφού από το 86% περιορίστηκε στο 42%. Αυτή η κατακόρυφη πτώση σημειώθηκε τον Ιούλιο, συμπίπτοντας με την αύξηση 70% σε κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα που καταγράφηκε προσφάτως στη Μινεσότα.

Εν τω μεταξύ, ανάλογα ευρήματα εντοπίζονται και αλλού. Ενδεικτικά, έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στη χώρα, το τελευταίο διάστημα, έχει υποχωρήσει από το 64% στο 49%. Παράλληλα, έρευνα στο Ισραήλ έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έπεσε από το 64% στο 39%, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

Η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κάτω της αναμενόμενης απόδοση του εμβολίου της Pfizer σήμανε «συναγερμό» στην Ουάσιγκτον. Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν απευθύνει εκκλήσεις προς τους Αμερικανούς, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο, λέγοντας ότι είναι «αποτελεσματικό, ασφαλές, δωρεάν, κατάλληλο», η έρευνα της Mayo Clinic αδιαμφισβήτητα επισκιάζει το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, ενώ η είδηση για τη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer στο 42% δεν άργησε να σημάνει μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Λευκό Οίκο. «Εάν αυτό δεν είναι καμπανάκι, δεν ξέρω τι είναι» δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Axios.

Και ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, όσον αφορά την αποτροπή της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα με τη βοήθεια της τωρινής «εργαλειοθήκης» των εμβολίων που έχουν την έγκριση του CDC, φαίνεται ότι ίσως υπάρχει διέξοδος από την κρίση. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, προσφάτως, επέδειξε υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας ενάντια στα νέα στελέχη του κορωνοϊού (μετάλλαξη Άλφα, μετάλλαξη Βήτα, μετάλλαξη Γάμα και μετάλλαξη Δέλτα) και μπορεί να προστεθεί στο «οπλοστάσιο» οποιασδήποτε χώρας.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το Sputnik V είναι περίπου 83% αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, καθιστώντας το ρωσικό εμβόλιο το καλύτερο «όπλο» παγκοσμίως, ενάντια στο περιβόητο στέλεχος Δέλτα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το Sputnik V μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική δόση, προκειμένου να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων εμβολίων. Η μέθοδος της «ετερόλογης ανοσολογικής απάντησης» που επί της ουσίας συνιστά μία συνδυαστική προσέγγιση, μπορεί να εφαρμοστεί, συνδυάζοντας το εμβόλιο της Pfizer με το Sputnik V, για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα ανοσοποίησης.

Το RDIF έχει προτείνει, μάλιστα, στην Pfizer να ξεκινήσουν, από κοινού, δοκιμές των Sputnik V και Pfizer, χρησιμοποιώντας το μονοδοσικό εμβόλιο Sputnik Light ως τρίτη, ενισχυτική δόση, για όσους έχουν λάβει ήδη δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

https://twitter.com/sputnikvaccine/status/1425479620187627525?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1425479620187627525%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Fygeia%2Ffarmaka%2F1009726_i-metallaxi-delta-exaerose-tin-apotelesmatikotita-ton-mrna-emvolion-lysi

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία δεν είναι κάτι καινούργιο για το RDIF, καθώς ήδη, πέρυσι, ξεκίνησε συνεργασία, για το εμβόλια, με την AstraZeneca. Και θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριλάβει και τη συνεργασία με την Pfizer στο χαρτοφυλάκιο με τα κοινά πρότζεκτ.

Εντούτοις, το εάν η Pfizer και άλλες ξένες εταιρείες, όπως επίσης και οι ρυθμιστικές Αρχές των άλλων χωρών, θα ανταποκριθούν θετικά σε αυτήν την ιδέα, μένει να φανεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας