Η Μάχη του Μαραθώνα-11 Σεπτεμβρίου 490 π. Χ

1926

Στρατηγός Μιλτιάδης: «Εάν τους νικήσουμε αυτοί έχουν πατρίδα να επιστρέψουν. Εάν μας νικήσουν εμείς δεν έχουμε πού αλλού να πάμε.»

Πριν από τη μάχη των Ελλήνων εναντίον των Περσών στον Μαραθώνα, ο στρατηγός των Αθηναίων Μιλτιάδης, απευθυνόμενος στους Έλληνες, είπε: «Εάν τους νικήσουμε αυτοί έχουν πατρίδα να επιστρέψουν. Εάν μας νικήσουν εμείς δεν έχουμε πού αλλού να πάμε.»

Οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τα λόγια του Ηγέτη – Στρατηγού Μιλτιάδη και έκαναν πραγματικότητα το φαινομενικά και λογικά αδύνατο. Κατατρόπωσαν τους Πέρσες, έσωσαν την Πατρίδα και έγραψαν μία από τις πιο λαμπρές και ένδοξες σελίδες όχι μόνο της δικής μας, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας.

Το 499 π.Χ. οι Έλληνες των Ιωνικών πόλεων ξεκίνησαν την Ιωνική Επανάσταση και η Αθήνα μαζί με την Ερέτρια κινήθηκαν προς βοήθειά τους.

Το 490 π.Χ. ο Πέρσης βασιλιάς, Δαρείος Α!, έχοντας καταστείλει την εξέγερση των Ιωνικών πόλεων από το 494 π.Χ., έστειλε το στόλο του να τιμωρήσει τις δύο πόλεις. Ο Περσικός στρατός κατέστρεψε την Ερέτρια και αποβιβάστηκε στην Αττική αλλά, στη μάχη του Μαραθώνα ηττήθηκε από τους Αθηναίους και άλλους Έλληνες, υπό τον στρατηγό Μιλτιάδη. 11.000 Έλληνες εναντίον 100.000 Περσών!!!

Το σχέδιο του Μιλτιάδη ήταν να εμπλακεί σε μάχη με το Περσικό πεζικό όσο πιο σύντομα γινόταν, ώστε να αποφύγει τις απώλειες από τους εχθρικούς τοξότες. Κάθε βράδυ, πριν τη μάχη, οι Έλληνες μίκραιναν την απόσταση ανάμεσα στα δύο μέτωπα και τη μέρα της μάχης, είχαν φτάσει σε απόσταση περίπου 8 σταδίων, δηλαδή 1480 μέτρα.

Στο δεξιό άκρο είχε τοποθετηθεί επικεφαλής ο Καλλίμαχος και στη συνέχεια οι δέκα φυλές με τους Πλαταιείς να είναι στο αριστερό άκρο. Ο Μιλτιάδης είχε επιμηκύνει το μέτωπο έτσι ώστε το δεξιό και το αριστερό κέρας να είναι ισχυρά αποδυναμώνοντας το κέντρο.

Οι Έλληνες επιτέθηκαν εναντίον των Περσών γρήγορα, τρέχοντας στα τελευταία μέτρα, μάλλον αιφνιδιάζοντας έτσι τους Πέρσες. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης έδωσε πλεονέκτημα στα ισχυρά άκρα. Η μάχη ήταν αμφίρροπη για αρκετή ώρα μέχρις ότου οι δυο Περσικές πτέρυγες κατέρρευσαν και τράπηκαν σε φυγή. Στο κέντρο όπου βρίσκονταν οι επίλεκτες δυνάμεις με τους Πέρσες και τους Σάκες, ο Ελληνικός σχηματισμός διασπάστηκε και υποχώρησε. Τα πλάγια τμήματα όμως γύρισαν πίσω και επιτέθηκαν στο Περσικό κέντρο περικυκλώνοντας τους. Ακολούθησε σκληρή μάχη και τελικά οι Πέρσες τράπηκαν σε φυγή, προς το Σχοινιά που βρίσκονταν τα πλοία τους. Πολλοί Πέρσες έπεσαν στα νερά του έλους και πνίγηκαν. Η μάχη συνεχίστηκε στο Σχοινιά, καθώς οι Πέρσες προσπαθούσαν να διαφύγουν. Εκεί πέθαναν ο Καλλίμαχος, ο στρατηγός Στησίλαος και ο Κυναίγειρος, ο αδελφός του Αισχύλου. Οι Αθηναίοι κατάφεραν να καταλάβουν επτά πλοία.

H μάχη είχε τελειώσει. Οι νεκροί Πέρσες υπολογίζονται από τον Ηρόδοτο γύρω στους 6400 ενώ οι Έλληνες είχαν χάσει μόνο 192. Μετά τη νίκη τους στάλθηκε αγγελιοφόρος για να την αναγγείλει στην Αθήνα, ο οποίος ξεψύχησε μόλις έφτασε από την κούραση.

Κατά τη διάρκεια της μάχης σημειώθηκαν αρκετά παράδοξα γεγονότα…

Η Μάχη του Μαραθώνα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, έγινε πάνω στην πεδιάδα. Δεν έχει σχέση με καμία άλλη μάχη στην Ελλάδα, όπως π.χ. με τη Μάχη των Θερμοπυλών, η οποία ήταν σε στενό. Στο Μαραθώνα η πεδιάδα επέτρεπε την ανάπτυξη όλου του Περσικού στρατεύματος όπως και έγινε. Δηλαδή, οι Έλληνες επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες κατά μέτωπο και με όλο το εύρος της δύναμής τους, το οποίο θα αποτελούσε  σοβαρό μειονέκτημα γι αυτούς. Όμως επέλεξαν αυτήν την τακτική σα να ήταν σίγουροι για τη νίκη τους…!

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, στο πεδίο της Μάχης οι Πέρσες αναπτύχθηκαν σε βάθος 30 αντρών στο κέντρο της παράταξής τους. Έτσι, αναπτύχθηκε ένας στρατός 100.000 χιλιάδων αντρών. Οι Έλληνες ήσαν μόνο 11.000 και για να μπορέσουν να αντιπαρατάξουν ένα ίσο μέτωπο απέναντι στους Πέρσες, έπρεπε το βάθος τους να είναι 3 άνδρες και κάτι…

Στα έργα του Ηροδότου και του Παυσανία έχουμε μαρτυρίες για την παρουσία ενός άνδρα, αγνώστου προς τους Έλληνες, ο οποίος εμφανίστηκε αιφνιδίως. Αυτός ήταν ψηλός, φορούσε μια περίεργη στολή και κρατούσε ένα όπλο το οποίο, έμοιαζε με λαβή αρότρου (αρχ.εχέτλη). Ο άνδρας αυτός προωθούνταν στο πεδίο της Μάχης και κατακρεουργούσε τους Πέρσες με το όπλο του με απίστευτη ταχύτητα!!! Μετά τη μάχη, οι Έλληνες ζήτησαν πληροφορίες για το άτομο αυτό από το Μαντείο των Δελφών. Οι ιερείς τον ονόμασαν ως Εχετλαίο!!!

«…Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερομένοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα.» (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32).

Ο δε Ηρόδοτος αναφέρει ότι, ένας Αθηναίος στρατιώτης, ο Επίζηλος, γιός του Κουφαγόρα, ενώ πολεμούσε γενναία στήθος με στήθος ξαφνικά, έχασε την όραση του, παρόλο που δεν τον είχε ακουμπήσει τίποτα, ούτε δόρυ ούτε ξίφος ούτε βέλος τόξου… Συνεχίζει δε ο Ηρόδοτος λέγοντας ότι, ο Επίζηλος είδε έναν μεγαλόσωμο οπλίτη που η γενειάδα του κάλυπτε ολόκληρη την ασπίδα του και ότι αυτό, το φάντασμα κρατούσε στα χέρια του ένα πολύ φωτεινό όπλο! Πέρασε ακριβώς δίπλα του, σκοτώνοντας Πέρσες αντιπάλους και αυτή η σκηνή ήταν η τελευταία που είδε ο Επίζηλος γιατί από κάποια υπερβολική λάμψη, τυφλώθηκε!

Η Μάχη του Μαραθώνα άρχισε στις 5.30 περίπου το πρωί και οι Πέρσες στρατηγοί διέταξαν οπισθοχώρηση στις 8 το πρωΐ, μόλις 2,5 ώρες μετά την έναρξη της. Όλα όσα γίνανε, γίνανε μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα!!! Οι Πέρσες έχασαν 6.400 άνδρες και αποδεκατίστηκαν από τον Ελληνικό στρατό που αριθμούσε το 1/10 της δικής τους δύναμης με φοβερή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα!!!

«…ΤΙΜΑΝ ΔΕ ΕΧΕΤΛΑΙΟΝ ΕΚΕΛΕΥΣΕΝ ΗΡΩΑ.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας