Η Κύπρος «απαντάει» στην Τουρκία δίνοντας νέα πνοή στα σοβιετικά τεθωρακισμένα

977
Η Κύπρος «απαντάει» στην Τουρκία

Για αναβάθμιση του παλαιού αμυντικού υλικού της Εθνικής Φρουράς ετοιμάζεται η Κύπρος σε απάντηση στα τουρκικά drones τύπου «μπαϊρακτάρ». Η αναβάθμιση των ρωσικών αρμάτων τύπου Τ-80 και οι νέες προμήθειες εξοπλισμού από τη Γαλλία και τη Σερβία.

Καθώς τα ευέλικτα drones τύπου «μπαϊρακτάρ» εφοδιασμένα με τουρκικής κατασκευής πυραύλους πετούν από την Ελλάδα και την Κύπρο ως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τη δική της απάντηση ετοιμάζει η Κυπριακή Δημοκρατία που δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση του «γερασμένου» υλικού της Εθνικής Φρουράς.
Μία από τις επιλογές που έχουν «κλειδώσει» για τη θωράκιση του νησιού αποτελεί η επισκευή και αναβάθμιση των ρωσικών αρμάτων τύπου Τ-80.
Το T-80 πρόκειται για άρμα μάχης που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση, ενώ από το 1976 που διατέθηκε για πρώτη φορά το T-80 εξόπλισε επτά κράτη πέραν της Ρωσίας:
  • Την Κυπριακή Δημοκρατία,
  • τη Λευκορωσία,
  • το Καζακστάν,
  • την Ουκρανία,
  • το Πακιστάν,
  • την Αίγυπτο και
  • τη Νότια Κορέα.
Διπλωματικές πηγές της Κύπρου χαρακτηρίζουν στο Sputnik απαραίτητη τη χρήση της ρωσικής βοήθειας για την αναβάθμιση των ρωσικών αρμάτων τύπου Τ-80 καθότι «μόνο οι Ρώσοι διαθέτουν την τεχνογνωσία για τον συγκεκριμένο σκοπό».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στο προσεχές χρονικό διάστημα και ενδέχεται να περιλαμβάνουν και μεγαλύτερο εύρος συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο, ο βασικός προμηθευτής του αμυντικού υλικού της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να είναι η Γαλλία που θα συνθέσει την αντιπυραυλική ασπίδα του νησιού.
Πρώτο βήμα είναι οι παραγγελίες των γαλλικών αντιαεροπορικών συστημάτων «Mistral» νέας γενιάς με βεληνεκές 8 χιλιομέτρων για ενίσχυση της αεράμυνας απέναντι στην τουρκική απειλή.
Στη συνέχεια η Λευκωσία έως το 2023 αναμένεται να προμηθευτεί από τη Γαλλία «Exocet» με βεληνεκές 180 χιλιομέτρων, ενός όπλου με καταγεγραμμένη ιστορία για καταστροφικά πλήγματα κατά πλοίων, ενώ ήδη έχει προχωρήσει με γαλλική σφραγίδα η συντήρηση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων τέτοιου τύπου που ανήκουν στην Εθνική Φρουρά.
Παράλληλα τα ρωσικά ελικόπτερα Mi-35P που βρίσκονται στον εναέριο στόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να πωληθούν στη Σερβία, ενώ προγραμματίζεται η αγορά πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων από τους Σέρβους με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων.
Την ίδια στιγμή προκηρύχθηκαν προσφορές για την αγορά σύγχρονων πολεμικών ελικοπτέρων, ενώ βολιδοσκοπούνται δύο γαλλικοί τύποι ελικοπτέρων, το ΝΗ-90 και το Tiger HAD.

«Αναγκαία η αναβάθμιση»

«Η αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς έχει μείνει πολύ πίσω κατά την πρώτη πενταετία Αναστασιάδη. Κάποια οπλικά συστήματα θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και κάποια άλλα να αποσυρθούν» επισημαίνει στο Sputnik ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας.
«Παράλληλα υπάρχουν νέες απειλές όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για τον λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ήδη παραγγείλει τα Mistral 3, λόγω των αυξημένων αναγκών στην κυπριακή ΑΟΖ και όχι μόνο της παράκτιας άμυνας. Φαίνεται επίσης ότι η Κύπρος θα πουλήσει τα ρωσικά ελικόπτερα στη Σερβία, ενώ ψάχνει για δυτικού τύπου ελικόπτερα. Την ίδια στιγμή όμως θα εκσυγχρονίσει τα ρωσικά οπλικά συστήματα συμπεριλαμβανομένων των Τ-80. Παράλληλα βρίσκεται σε συζητήσεις για σύγχρονα αντιαρματικά» προσθέτει ο κ Ζαρούνας.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις είναι αναγκαίες, σύμφωνα με τον αναλυτή, για την απάντηση στους γείτονες: «Αυτή τη στιγμή το Κυπριακό έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να μας εκβιάσουν προσπαθούν να προωθήσουν μια σειρά από τετελεσμένα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ είτε με την περίκλειστη ζώνη της Αμμοχώστου. Καθώς υπήρξε μια ενίσχυση των τουρκικών οπλικών συστημάτων και στρατευμάτων, ακολούθως και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δημιουργήσει μια δύναμη ίσου μεγέθους ώστε να κρατάει την ισορροπία στην περιοχή» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ Ζαρούνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας