Η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί ως εντολοδόχος της οικονομικής ολιγαρχίας

1420
νδ

Η ΝΔ από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της δείχνει το πραγματικό νεοφιλελεύθερο, ταξικό, εχθρικό προς τους εργαζόμενους και δουλικό προς την οικονομική ολιγαρχία, πρόσωπό της. 

Στο νομοσχέδιο, που αφορούσε την αντιδημοκρατική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αλλοίωση των αποτελεσμάτων της λαϊκής ψήφου με απλή αναλογική στους ΟΤΑ, που μετά την ψήφισή του είναι πλέον νόμος του κράτους, προστέθηκαν από τον Υπουργό Εργασίας τροπολογίες τελευταίας στιγμής, που καταργούν βασικά εργατικά δικαιώματα, όπως: 

  • Το βάσιμο του λόγου ατομικής απόλυσης του εργαζομένου, ως απαραίτητο στοιχείο για τη νομική εγκυρότητα της απόλυσης.
  • Τη θεσμοθέτηση συνευθύνης για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας του εργολάβου, που απασχολεί προσωπικό τρίτου εργοδότη με συμβάσεις outsourcing.
  • Την αναστολή των προθεσμιών παραγραφής των αξιώσεων του εργαζομένου έναντι της εργοδοσίας σε περίπτωση προσφυγής του στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Η κατάργηση της ρύθμισης για την αιτιολόγηση των απολύσεων αποτελεί σκανδαλώδες δώρο στην εργοδοσία και ιδιαίτερα στον ΣΕΒ. Η αιτιολόγηση των απολύσεων είναι ένα προστατευτικό μέτρο για τους εργαζόμενους, που ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα, παρότι η θέσπισή της ήταν διαχρονικό αίτημα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποτελούσε θλιβερή εξαίρεση μέχρι την προ διμήνου ψήφιση της. 

Επομένως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ψεύδεται συνειδητά, όταν ισχυρίζεται ότι η αιτιολόγηση των ατομικών απολύσεων δεν εφαρμόζεται πουθενά και ότι η κατάργησή της ωφελεί τους εργαζόμενους. Λειτουργούν κι αυτός και η κυβέρνηση της ΝΔ ως εθελόδουλοι εντολοδόχοι του ΣΕΒ και της ολιγαρχίας, που πολέμησαν εξ αρχής αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Η δε αναδρομική κατάργησή της είναι όχι μόνο αντεργατική αλλά και αντισυνταγματική.

Το πολιτικά εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι η ΝΔ είχε υπερψηφίσει πριν δύο μήνες τη σχετική ρύθμιση, για να εξαπατήσει τους εργαζόμενους προεκλογικά και να τρέξει μετά τις εκλογές να την καταργήσει.

Οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά υποκριτικές. Ως κυβέρνηση διατήρησε αλώβητη την κατεδαφισμένη από τα μνημόνια και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εργατική νομοθεσία. Μόλις προεκλογικά έκανε κάποιες μικρές βελτιώσεις της, που όμως δεν αναιρούν τον αντεργατικό χαρακτήρα της. Εξάλλου, είχε προηγουμένως φροντίσει να την κάνει ακόμα αντεργατικότερη με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση της Κυριακής – αργίας στα εμπορικά καταστήματα και την παρεμπόδιση λήψης αποφάσεων για απεργία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να σπέρνει κοινωνικούς ανέμους. Σε λίγο καιρό θα εισπράξει κοινωνικές θύελλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας