Η Κίνα ποντάρει στα προβλήματα Τραμπ στο εσωτερικό των ΗΠΑ

950
κίνα

Η Κίνα επιθυμεί διακαώς μία ανακωχή με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, εμφανίζεται ολοένα και πιο διστακτική στην προοπτική μίας ευρείας εμπορικής συμφωνίας, ενόψει των διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας, που είχαν γεννήσει ελπίδες για σημαντικές ανακοινώσεις. 

Σε συναντήσεις τους με Αμερικανούς τις τελευταίες ημέρες, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η γκάμα των θεμάτων, που είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν έχει περιοριστεί αισθητά, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο οποίος θα ηγηθεί των συνομιλιών υψηλού επιπέδου, που έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν την Πέμπτη, φέρεται να αποκάλυψε ότι η πρόταση, την οποία θα κομίσει στην Ουάσιγκτον, δεν περιλαμβάνει δεσμεύσεις για μεταρρύθμιση της βιομηχανικής πολιτικής της Κίνας ή για αλλαγές στις κρατικές επιδοτήσεις, για τις οποίες διαμαρτύρεται διαχρονικά και έντονα η πλευρά των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση θα βγάζει από το τραπέζι ένα από τα βασικά αιτήματα της κυβέρνησης Τραμπ. Και όπως σχολιάζουν αναλυτές, σίγουρα η κίνηση αυτή δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με έρευνα για παραπομπή. Το Πεκίνο φαίνεται να πιστεύει πως οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και η πίεση που δέχεται ο Τραμπ του δίνουν και πάλι το πάνω χέρι. Ποντάρει στο γεγονός ότι ο Τραμπ χρειάζεται μία νίκη και επομένως θα μπορούσε να είναι έτοιμος για σημαντικές υποχωρήσεις προκειμένου να την πετύχει.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο λάθος, προειδοποιούν ειδικοί, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να κινηθεί στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δείχνοντας το σκληρό του πρόσωπο στους Κινέζους, σε μία προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους για την αποφασιστικότητά του.

Εξάλλου, πολύ πρόσφατα πέτυχε μία σημαντικότατη νίκη στο εμπορικό πεδίο, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επέτρεψε στις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας 7,5 δισ. δολαρίων ως αντίποινα για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Airbus. Ανοίγει έτσι ένα δεύτερο μεγάλο εμπορικό μέτωπο, στο οποίο όμως ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί προς το παρόν να υποστηρίζει ότι είναι σε θέση ισχύος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας