Η Ευρώπη εγκληματεί! Δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία το 2020

852
Δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία
Είναι πραγματικά απίστευτο! Η Ευρώπη χρηματοδότησε την Τουρκία με δύο δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, έτος που η τουρκική επίθεση εναντίον των πολιτών της αλλά και η επιθετικότητα στο μεταναστευτικό και τις ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα Κύπρου και Ελλάδας κορυφώθηκε

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) αύξησε σημαντικά τη χρηματοδότησή της στην Τουρκία σε 1,68 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη ενίσχυσε το καθεστώς του Ερντογάν ως ο μεγαλύτερος μοναδικός χρηματοοικονομικός αποδέκτης της τράπεζας.

Η ΕΤΑΑ αντιμετώπισε κριτική από ορισμένους αναλυτές και σχολιαστές για την υποστήριξή της σε μια χώρα με ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση και δημοκρατικές ελλείψεις.

Το ιλαροτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η τράπεζα λέει ότι οι επενδύσεις της έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της δημοκρατίας.

Η οικονομική υποστήριξη για την Τουρκία αυξήθηκε κατά 68% από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που ήταν το 2019, σε 1,68 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η τράπεζα την Πέμπτη. Αυτό συγκρίθηκε με την αύξηση των συνολικών επενδύσεων της τράπεζας πέρυσι κατά 9%.

«Η προτεραιότητα της ΕΤΑΑ στην Τουρκία το 2020 ήταν η παροχή ζωτικής σημασίας στήριξης στην πραγματική οικονομία μέσω της συνεργασίας με τοπικές τράπεζες εταίρους. Η τράπεζα διοχέτευσε ρεκόρ 893 εκατομμυρίων ευρώ σε τουρκικές τράπεζες για να στηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, παρέχοντας στον ιδιωτικό τομέα τα απαραίτητα κεφάλαια», δήλωσε στέλεχος της τράπεζας.

Οι επενδύσεις της τράπεζας στην Τουρκία ήταν μεγαλύτερες από τα 1,41 δισ. Ευρώ που ξόδεψε στην Κεντρική Ευρώπη και στα κράτη της Βαλτικής, όπου το σύνολο μειώθηκε. Επίσης, η χρηματοδότηση ήταν 81% μεγαλύτερη από τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η ΕΤΑΑ μείωσε επίσης τις επενδύσεις της πέρυσι στην Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΤΑΑ υπερασπίστηκε μια πολιτική δανεισμού σε αυταρχικά έθνη όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Λευκορωσία, λέγοντας ότι ήθελε να «βοηθήσει τις χώρες να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η επίσημη εντολή της ΕΤΑΑ είναι να λειτουργεί σε χώρες που έχουν δεσμευτεί και εφαρμόζουν τις αρχές της πολυκομματικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της οικονομίας της αγοράς.

“Εάν διακόψετε τη χρηματοδότηση, δεν είμαι σίγουρος ότι θα υποστηρίξετε την εξέλιξη της χώρας – και τη δημοκρατική εξέλιξη της χώρας”, δήλωσε ο νέος επικεφαλής της ΕΤΑΑ Odile Renaud-Basso, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών., έγραψαν οι Financial Times τον περασμένο μήνα.

Η ΕΤΑΑ ανέφερε στην έκθεση της Πέμπτης ότι μέρος της χρηματοδότησης πήγε επίσης στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Enerjisa.

Οι αθροιστικές επενδύσεις από την ΕΤΑΑ στην Τουρκία ανέρχονται συνολικά σε 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 329 έργα, το 93% των οποίων προορίζεται για τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΕΤΑΑ.

Η ΕΤΑΑ ανήκει σε 69 χώρες, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πηγή: ahvalnews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας