Εφημερίδα «Εστία», Τσίπρας, ΚΚΕ, ευρώ και τρίτο μνημόνιο

775
το ευρώ και το τρίτο μνημόνιο

Υπάρχουν στιγμές που σκληρά συστημικά και “συντηρητικά” έντυπα, που έχουν τη δική τους ιστορία, “υποχρεώνονται“,  για σειρά από λόγους, να πουν αλήθειες που δεν τολμά να τις ομολογήσει ανοικτά και ευθέως καμιά δύναμη και κανένας πολιτικός.

Ο λόγος αφορά την εφημερίδα Εστια και το κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο της της Δευτέρας  , 31 Μαϊου 2021 , που φέρει την υπογραφή του Μαν. Κοττάκη και το οποίο ασχολείται με την επίμαχη περίοδο του Ιουλίου του 2015, μετά το δημοψήφισμα, με αφορμή τα 40 χρόνια της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ .

Οι “αποκαλύψεις” της Εστίας

Γράφει , λοιπόν , επί λέξει η Εστία:

“Αξίζει νομίζω τον κόπο να πούμε σήμερα ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες που αφορούν και την “από εκεί “  και την  “από εδώ πλευρά“ ,  την ΝΔ.  Αξίζει τον κόπο να αποκαλύψουμε και ορισμένα γεγονότα , στο μέτρο που είμαστε έτοιμοι να τα ακούσουμε βεβαίως . Γιατί μπορεί και να μην είμαστε , να μην αντέχουμε . Επί της αρχής πρέπει να παραδεχθούμε τα εξής , μας αρέσει δεν μας αρέσει , όσο αιρετικά και αν ακούγονται αυτά σήμερα . Στα λόγια και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ της εποχής εκείνης ήταν αντιευρωπαίοι . Στην πράξη όμως , εκ του αποτελέσματος , μόλις είδαν τον γκρεμό απεδείχθησαν Φιλοευρωπαίοι . Η ώρα της αλήθειας ήταν για όλους η επομένη του δημοψηφίσματος . ΄Αν ο Τσίπρας ήθελε με το 62% του  “όχι“ – που διέθετε ως πολιτική προίκα –  “έβγαζε“  ανέτως την Ελλάδα και από την ΕΕ και από την Ευρωζώνη .

Δεν το έπραξε . Πήγε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. ΄Αν ο Κουτσούμπας ήθελε να σερφάρει πάνω στο 62% του “όχι“  θα ζητούσε ανεύθυνα την εγκατάλειψη της Ευρωζώνης και την επιστροφή στην δραχμή . Δεν το έπραξε . Αντιθέτως συναίνεσε sotto voce υπέρ της παραμονής στο ευρώ”.

Συναινώντας, όμως, τότε Τσίπρας και ΚΚΕ, ο καθ΄ένας, φυσικά, με πολύ διαφορετικό τρόπο, για την μη έξοδο και την παραμονή της χώρας  στο ευρώ , συναινούσαν στην πράξη και από πολύ διαφορετικούς δρόμους στην μη ρήξη με την Τρόικα τους πιστωτές και τις Βρυξέλλες, γιατί άλλος δρόμος χωρίς μνημόνιο και κηδεμονία δε μπορούσε να υπάρξει αν δε ετίθετο επειγόντως στην ημερήσια διάταξη η έξοδος από την Ευρωζώνη για να ανασάνει η χώρα από το στραγγαλισμό ρευστότητας που είχε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χωρίς αμφισβήτηση του ευρώ, το ΟΧΙ δε είχε καμιά προοπτική και το Μνημόνιο γινόταν αναπόφευκτο.

Μόνο αν η Ελλάδα πρόβαλλε τότε ως ρεαλιστική επιλογή, την οποία και θα εννοούσε πλήρως, την έξοδο από το ευρώ, μόνο τότε-άσχετο αν τελικά θα αποχωρούσε, γιατί μπορεί οι Βρυξέλλες να έκαναν πίσω μπροστά στις οδυνηρές παρενέργειες για την ευρωζώνη από την έξοδο της-θα μπορούσε να προασπίσει τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και μια νέα αντιμνημονιακή πορεία εθνικής ανεξαρτησίας , ανασυγκρότησης , ανάπτυξης και διεξόδου.

Αυτόν το τελευταίο δρόμο, όπως αναγνωρίζει και η Εστία, άσχετα αν τον θεωρεί καταστροφικό, υποστήριζε μόνο ο Λαφαζάνης και η συνιστώσα του Αριστερού Ρεύματος, στην οποία ηγείτο. Και αν τότε αυτή η επιλογή ακολουθείτο, μαζί με το άνοιγμα των σχέσεων της χώρας προς τη Ρωσία μέσω και της συμφωνίας Λαφαζάνη-Νόβακ για πολύ μεγάλο αγωγό ρώσικου φυσικού αερίου που θα διήρχετο από την Ελλάδα, τώρα η χώρας θα ήταν σε πολύ καλή θέση και πολύ διαφορετικά υπέρ της τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή.

Δυστυχώς , όμως, ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει την αλήθεια για τα ιστορικά κρίσιμα γεγονότα του 2015 , γιατί δεν τον ενημερώνουν και θέλουν να τον κρατούν σε βαθύ σκοτάδι , ώστε να τον κατευθύνουν στο συστημικό παιχνίδι , αποσιωπώντας και δυσφημώντας τη φωνή των γνήσιων αντισυστημικών δυνάμεων και τις ρεαλιστικές δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων.

Η πρόταση Μέρκελ-Σόϊμπλε για έξοδο από ευρώ

Χαρακτηριστική γι΄αυτό είναι η πρόταση – μπλόφα Merkel – Σόϊμπλε στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου , όπου ο Τσίπρας συνομολόγησε το Τρίτο Μνημόνιο , με την οποία προτείνετο ως διέξοδος στην χώρα μας να μην μπει σε μνημόνιο και να υπάρξει πενταετής έξοδος από το ευρώ με αναδιάρθρωση χρέους και σειρά άλλων μέτρων.

Αυτήν την πρόταση , που μάλλον ήταν από παλαιότερα στο τραπέζι, απέκρυψαν από τη Βουλή και τον ελληνικό λαό ως “πολιτικοί απατεώνες” ο Αλ. Τσίπρας , ο Ευκλ. Τσακαλώτος αλλά και ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος τη γνώριζε και ακόμα αυτή η πρόταση παραμένει άγνωστη στο πλήρες περιεχόμενό της στους πάντες, πλην του σκληρού κατεστημένου της χώρας.

Και αυτό όχι γιατί θα συμφωνούσαμε ενδεχομένως με την πρόταση Σόϊμπλε άλλα γιατί η ενημέρωση απ΄αυτής θα μπορούσε να βοηθήσει την προσπάθεια και τη διαπραγμάτευση της χώρας για να απεμπλακεί από τα μνημόνια και την κηδεμονία, εφόσον φυσικά αυτό ήταν το ζητούμενο και όχι η παράδοση της, με τους χειρότερους μάλιστα δυνατούς όρους, στην μνημονιοκρατία .

Οι ραγιάδες τρέμουν την αλήθεια

Μπορεί το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να επέπληξε Merkel και Σόϊμπλε για το ότι καθυστερημένα έφεραν στην Γερμανική Βουλή την πρόταση για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά εδώ στην “μπανανία“ και το “προτεκτοράτο“ δεν ίδρωσε κανενός το αυτί .

Δεν ξέρουν και δεν θέλουν να ξέρουν στην μπανανία . Η γνώση και η αλήθεια φοβίζει και ενοχλεί σφόδρα τους ραγιάδες .

Υπάρχει κίνδυνος να θελήσουν να παλέψουν για να  λευτερωθούν και να πάρουν στα χέρια τους την πατρίδα τους .

Για “κινδύνους“ , όμως , και “περιπέτειες“ είμαστε τώρα ;

  Ν.Ζ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας