Η Γερμανία σε ρόλο bodyguard της Τουρκίας-Φιάσκο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

970
Γερμανία σε ρόλο bodyguard της Τουρκίας
Μια πρόταση που εξετάζεται για να γεφυρώσει τις αποκλίνουσες στρατηγικές των κρατών της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία είναι να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα που θα περιέχει ημερομηνίες σταθμούς και με βάση αυτούς θα αξιολογείται η Τουρκία
Η Σύνοδος Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 της ΕΕ που θα εξετάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα αξιολογήσει την στάση της Τουρκίας που θεωρείται ότι οξύνει την ένταση και θα αποτιμηθεί η πρόταση της Γαλλίας να επιβληθούν κυρώσεις… θα αποδειχθεί φιάσκο.
Η Ελλάδα συνεχίζει να ποντάρει σε λάθος χώρα την Γαλλία η οποία δεν έχει καταφέρει να πείσει πολλά κράτη για να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες1)Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, ούτε καν τις συμβολικές που αναφερόταν το προηγούμενο διάστημα.

Η Γαλλία επιμένει για κυρώσεις αλλά θα υπάρξει Veto

2)Απέναντι στην πρόταση της Γαλλίας να επιβληθούν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία με επίκεντρο την ενέργεια, τις τράπεζες και την ναυτιλία ή ακόμη και embargo όπλων… θα σχηματιστεί μπλοκ χωρών που θα ασκήσουν Veto.
Ήδη η Ιταλία ξεκαθαρίζει ότι οι σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία δεν μπορούν να επιλυθούν με τις κυρώσεις και ότι απαιτείται διάλογος και προσπάθεια να φέρουν κοντά στην Ευρώπη την Τουρκία όχι να την απομακρύνουν.

H εναλλακτική για χρονοδιάγραμμα

3)Μια πρόταση που εξετάζεται για να γεφυρώσει τις αποκλίνουσες στρατηγικές των κρατών της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία είναι να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα που θα περιέχει ημερομηνίες σταθμούς και με βάση αυτούς θα αξιολογείται η Τουρκία τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στην Ελλάδα και Κύπρο ως προς τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να συνδεθεί με κυρώσεις αλλά επί της ουσίας επαφίεται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα ή την Γαλλία για το κατά πόσο τελικώς θα υπάρξουν κυρώσεις.
Το σενάριο αυτό δίνει ξανά χρόνο στην Τουρκία.

Merkel: Θετικό βήμα η απόσυρση του Oruc Reis

4)Ήδη η Merkel θεωρεί θετικό βήμα το γεγονός ότι το Oruc Reis αποχώρησε από την περιοχή και βρίσκεται ελλιμενισμένο στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Η Γερμανία θεωρεί την επιστροφή στο λιμάνι του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis θετική εξέλιξη.
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη η Merkel δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία και οι πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου.
«Είναι ένα καλό μήνυμα ότι ο Oruc Reis επέστρεψε τώρα σε ένα τουρκικό λιμάνι», είπε, αλλά εξέφρασε επίσης την λύπη της για το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να επιτύχουν μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους δύο μήνες στη μείωση των εντάσεων και την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ των μελών της ΕΕ και της Τουρκίας.
Έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμπόδια και δυσκολίες που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά» ανέφερε η Merkel.
Στην σύνοδο κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν την αλληλεγγύη τους προς τα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και την Κύπρο.
Συμφώνησαν επίσης να υποστηρίξουν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ξεκινώντας μια «θετική ατζέντα» με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, στη συνεργασία για τη μετανάστευση και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει ένταση

5)Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει περαιτέρω τον μηχανισμό αποσυμπίεσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να μειώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg.
Σημειώνοντας ότι η 30μελής συμμαχία βοήθησε στη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ανέφερε: «Είμαι δεσμευμένος να ενισχύσω περαιτέρω αυτόν τον μηχανισμό για να οικοδομήσουμε πιο ολοκληρωμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
O Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo μπορεί να επικρίνει την Τουρκία αλλά στην γλώσσα της διπλωματίας η στάση Pompeo ευνοεί την Τουρκία… αφήνει μια εκκρεμότητα στην διακυβέρνηση Biden… για να την αντιμετωπίσει με στόχο την εκτόνωση της έντασης ειδικά με το ζήτημα των S-400.

6) «Επιθυμούμε και επιδιώκουμε μια στενότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνεργασία μας είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του μίσους και των διακρίσεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της επικοινωνίας της Προεδρίας Fahrettin Altun.
«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους του κόσμου είναι να σέβεται την Τουρκία, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ιδέα ότι η Άγκυρα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες για να κερδίσει τη φιλικότητά της είναι άδικη.
«Λέμε στους ευρωπαίους συνομιλητές μας ότι ο διάλογος είναι το μόνο στοιχείο που θα ενισχύσει τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Altun.

Ο ΟΗΕ ζητάει Σύνοδο Κορυφής 5+1 για το Κυπριακό

7) Ένας ειδικός απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου συνάντησε τις ηγεσίες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στην Κύπρο για να εκτιμήσει εάν οι συνθήκες είναι ώριμες να ενεργοποιήσουν τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres έχει δώσει εντολή στον ειδικό σύμβουλό του Jane Holl Lute να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να καθορίσει εάν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη σύγκληση μιας άτυπης συνόδου κορυφής 5 + 1 για την Κύπρο.
Ο Jane Holl Lute βρίσκεται επίσης σε διαβούλευση με τις τρεις εγγυητικές δυνάμεις, τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία για τη σύγκληση μιας πενταμερούς για την επανάληψη των επίσημων συνομιλιών.

8)O παραλογισμός μεταξύ S-400 (Τουρκία) και S-300 (Ελλάδα)
Στην κυριολεξία παραλογισμός επικρατεί για την χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος S400 και την προηγούμενη του έκδοση S300.
Να αναφερθεί ότι το σύστημα S300 και η νέα γενιά S400 είναι ρωσικό οπλικό σύστημα, που διαθέτουν η Ελλάδα και η Τουρκία αντίστοιχα.Τελικά οι S-400 είναι πρόβλημα αλλά όχι οι S-300;

Ως γνωστό η Τουρκία πριν λίγες εβδομάδες χρησιμοποίησε το οπλικό σύστημα S400 σε δοκιμές προκαλώντας την αντίδραση του ΝΑΤΟ και ειδικά τις ΗΠΑ.
Τέλη Νοεμβρίου 2020 η Ελλάδα στην Κρήτη μαζί με άλλα οπλικά συστήματα, αμερικανικά και γερμανικά χρησιμοποίησε τους S-300 χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση.
Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί οι S-400 είναι πρόβλημα αλλά όχι οι S-300;

Πως σχετίζονται με τα F-35;

Η Τουρκία βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τις ΗΠΑ για να προμηθευτεί τα σύγχρονα αεροπλάνα F-35.
Η διαδικασία πάγωσε αποκλειστικά για ένα λόγο.
Η Τουρκία είχε αναφέρει ότι θα χρησιμοποιεί και το αντιαεροπορικό σύστημα S400 το οποίο είναι ευθέως ανταγωνιστικό με τα F-35.
Το σύστημα S-300 είναι σχετικά απαρχαιωμένο και σε γενικές γραμμές ξεπερασμένο από τα σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στην Συρία και η ενεργοποίηση των S-300 που διαθέτει η Συρία δεν κρίθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Η Τουρκία λοιπόν ήθελε να διαθέτει και αμερικανικά F35 αλλά και τα ρωσικά S-400.
Οι ΗΠΑ ανησύχησαν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει την τεχνολογία των F-35 στην Ρωσία έτσι ώστε το σύστημα S-400 να είναι άτρωτο.
Ο βασικός λόγος λοιπόν που οι αμερικανοί δεν σχολίασαν την χρήση του S-300 από την Ελλάδα αλλά αποδοκίμασαν την χρήση S-400 από την Τουρκία είναι αποκλειστικά ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Ρωσίας για τους εξοπλισμούς και τις νέες τεχνολογίες.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 στο ΝΑΤΟ και αντίστοιχα δεν θα χρησιμοποιούσε τα F-35 εάν τα παραλάμβανε από τις ΗΠΑ.
Το επιχείρημα δεν έπεισε τους αμερικανούς που από την μια έχουν ενοχληθεί από την Τουρκία αλλά από την άλλη είναι μια από τις 5 χώρες του ΝΑΤΟ με αυξημένη συμμετοχή σε όλες τις διεθνείς επιχειρήσεις…
Έτσι ενώ οι ΗΠΑ σχεδίαζαν κυρώσεις, έχουν ανακρούσει πρύμναν.

S-400
Dos grupos de sistemas S-400 empezarán a montar guardia en Crimea en 2018 - Sputnik Mundo
S-300
IAF said training to counter Russian-made air defenses | The Times of Israel

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας