Η Γερμανία ληστεύει την Ελλάδα, αξιοποιώντας τα δάνεια στη χώρα μας

1357
γερμανία

Το δάνειο ύψους 15,2 δισ. ευρώ που δόθηκε από την κρατική τράπεζα Kreditanstalt für Wiederaufbau (ΚfW) (Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση) στην Ελλάδα το 2010 ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά απέφερε στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι το 2019 έσοδα της τάξεως των 443 εκατ. ευρώ από τους τόκους, γράφει τo νέο τεύχος του Spiegel.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση, την οποία υπέβαλε o Φάμπιο Ντε Μάζι, βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο/Bundestag.

Μείωση επιτοκίου

Ως εκ τούτου, το μέσο επιτόκιο του γερμανικού δημοσίου χρέους μειώθηκε από 4,24% σε 1,5% στο χρονικό διάστημα 2008-2018.

Τα χαμηλά επιτόκια της κεφαλαιαγοράς ανακουφίζουν σημαντικά τους δημόσιους προϋπολογισμούς, καθώς τα νεότερα δάνεια κοστίζουν όλο και λιγότερο.

Οι χώρες του ευρώ ωφελήθηκαν επίσης σημαντικά: το μέσο επιτόκιο μειώθηκε από 4,59 σε 2,11%, όπως αναφέρεται στην απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

Αντίθετα, η περίοδος προσδιορισμού του επιτοκίου για το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε από 6,26 σε 6,93 έτη. Και αυτό ανακουφίζει επίσης τον προϋπολογισμό, επειδή το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

*Πηγή: Der Spiegel

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας