Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ Παρλύ μιλάει για στρατηγική αμυντική συνεργασία με Ελλάδα

178
Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ Παρλύ

Η Γαλλία φαίνεται ότι δραστηριοποιείται όλο και πιο έντονα στην Ανατολική Μεσόγειο και με ορίζοντα που φθάνει μέχρι την Ινδία.

Προφανώς η Γαλλία όχι μόνο δεν ξεχνάει το παλιό αποικιακό παρελθόν της αλλά και νοιώθει την ανάγκη για ένα σύγχρονο επεμβατικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πράγμα που τη φέρνει σε ανταγωνισμό με την Τουρκία. Το θέμα είναι κατά πόσο διαθέτει  την ισχύ και την αξιοπιστία για να υποστηρίξει αυτόν τον ρόλο αλλά και το ποιες είναι συγκεκριμένα οι δικές της επιδιώξεις  αλλά και ποιός είναι ο χαρακτήρας τους.

Στην Ανατολική Μεσόγειο θα αναπτυχθεί το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και μάλιστα θα έχει ως συνοδεία και ελληνική φρεγάτα στην ομάδα μάχης.

Την άφιξη του Charles de Gaulle σας την είχε αναφέρει πρώτο το Πενταπόσταγμα στην Ελλάδα. Προφανώς, δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων, ιδιαίτερα με την τουρκική προκλητικότητα της Άγκυρας σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί Ελλάδα και Κύπρος, δείχνουν πως η παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένδειξη αλληλεγγύης για την Αθήνα και τη Λευκωσία, τις οποίες υποστηρίζει το Παρίσι εναντίον της Άγκυρας.

Η  Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δήλωσε μεταξύ άλλων χθες, ότι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις θα συμμετέχουν σε ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ το περίφημο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» θα πλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο, υπό τη συνοδεία φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, η Γαλλία θα συμμετέχει:

στην άσκηση «ΣΚΥΡΟΣ», με την ανάπτυξη μακράς εμβελείας αεροπορικών δυνάμεων, που θα συμπεριλαμβάνει έως και 170 αεροπόρους, τέσσερα “Rafale”, δύο Α400M “Atlas” και ένα MTT “Phoenix”.

στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» που διοργανώνεται εδώ στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 22 Απριλίου με τέσσερα «Μιράζ 2000» και οκτώ “Rafale” στο πλευρό αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεων από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία.

Στο Παρίσι έχει σημάνει συναγερμός λόγω των ενεργειών της Τουρκίας, καθώς  έντονη είναι η ανησυχία της γαλλικής ηγεσίας για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.  

”Βόμβα” Παρλύ για την αμυντική συνεργασία 

Στα θέματα άμυνας, οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν ανέλθει στο ανώτερο επίπεδό τους εδώ και μία δεκαετία, όπως το αποδεικνύουν οι περίπου δώδεκα υπουργικές συσκέψεις και η επίσκεψη του Γάλλου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ελλάδα, το 2019. Σημαντικά στοιχεία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης όπως αναφέρθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε σύσκεψη ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και τον Ελληνα πρωθυπουργό, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ειδικότερα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας. Συνεχίζουμε βέβαια την εργασία στο θέμα αυτό ώστε να είμαστε έτοιμοι να την επισημοποιήσουμε μόλις θα είναι δυνατό.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας