Η Βοσνία θα βάλει “φωτιά” στα Βαλκάνια σύμφωνα με τον Βούτσιτς

631
Η Βοσνία θα βάλει “φωτιά”

Ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος θα καλέσει τον Πούτιν

Ο Σέρβος πρόεδρος μίλησε για επέμβαση του ΝΑΤΟ στην σερβική δημοκρατία της Βοσνίας και ο Ντόντικ για άμεση απάντηση των Ρώσων

Η επερχόμενη αναμέτρηση ΗΠΑ-Ρωσίας στα Βαλκάνια με επίκεντρο πιθανότατα το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας προκαλεί άσχημους συνειρμούς στους ειδικούς, λόγω άσχημου παρελθόντος (πόλεμοι 1995-1999).

Χθες έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο στα νότια της χώρας στην περιοχή Ράσκα.

“Εκεί τόνισε ότι οι μεγάλες δυνάμεις «θα απαιτήσουν την εξαφάνιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS)» μέχρι την άνοιξη και ότι η Σερβία θα αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση”, αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Belgrade Novosti.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «η όλη κατάσταση θα πέσει στους ώμους της Σερβίας» και ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη περίοδο”.

Ο λόγος της παρουσίας του εκεί ήταν ένα περιστατικό στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα στο οποίο τραυματίστηκε ένας Σέρβος.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Πρίστινα «είχε την υποστήριξη μιας ισχυρής ξένης δύναμης» για τη χθεσινή της δράση.

“Μία από τις χώρες του Κουίντ, μια χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έδωσε υποστήριξη στους Αλβανούς από την Πρίστινα για να πραγματοποιήσουν μια νέα δράση εναντίον των Σέρβων. Μην νομίζετε ότι δεν θα λάβουν την υποστήριξη άλλων αργότερα,  Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), Βρετανία, Γερμανία, όλοι τους θα υποστηρίξουν την Πρίστινα», είπε ο Βούτσιτς. Ο ίδιος τόνισε ότι η Σερβία θα είναι με τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

«Ό, τι κι αν συμβεί και ό, τι κι αν αποφασίσετε, να ξέρετε ότι η Σερβία θα είναι μαζί σας με κάθε έννοια. Θα ζητήσουμε από την KFOR να κάνει τη δουλειά της και να προστατεύσει τους Σέρβους. Εάν δεν θέλουν να το κάνουν, θα αναγκαστούμε να αντιδράσουμε. Πιστέψτε με, δεν είναι η Σερβία όπως παλιά. Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, να παλέψουμε για τα συμφέροντά μας και να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα », είπε ο Βούτσιτς, απευθυνόμενος στους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σερβόσνιος πρόεδρος δήλωσε ότι θα καλέσει τον Πούτιν

“Εάν το ΝΑΤΟ επέμβει στην σερβική δημοκρατία της Βοσνίας, θα ζητήσουμε βοήθεια από τους φίλους μας (Ρωσία) και θα  υπερασπιστούμε τον εαυτό μας”, δήλωσε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Milorad Dodik.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνώριζε ποιοι διακινούν σενάρια από την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ότι είναι αδύνατος ένας ειρηνικός χωρισμός.

“Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για στρατιωτική παρουσία ξένων ή για χρήση βίας εδώ. Όταν αυτό εξαλειφθεί, η Δημοκρατία της Σέρπσκα με την αστυνομία της και ό, τι έχει από  ένοπλες δυνάμεις, δεν σκοπεύει να αγγίξει ούτε ένα εκατοστό της Ομοσπονδίας της Β -Ε (FBiH) ή να κάνει οτιδήποτε εκεί, αλλά σκοπεύει να σεβαστεί την οριοθέτηση εντός χώρας και τα σύνορά της », δήλωσε ο Ντόντικ.

“Δεν θέλουμε καμία κλιμάκωση του προβλήματος. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα και ένας πολιτικός αγώνας. Εδώ λαμβάνονται πολιτικές και όχι πολεμικές αποφάσεις”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Ντόντικ λέει ότι η Δημοκρατία της Σέρπσκα θα αποφασίσει να αποσύρει τη συγκατάθεση για τη σύσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Νόμος για τις Ένοπλες Δυνάμεις στο έδαφος της Δημοκρατίας Σέρπσκα δεν θα τηρηθεί.

“Θα δοθεί μια εύλογη προθεσμία για τα άλλα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων να εγκαταλείψουν τη Δημοκρατία Σέρπσκα με αυτήν την ιδιότητα. Μπορούν να παραμείνουν και να διαμείνουν εκεί εάν είναι πολίτες της Δημοκρατίας Σέρπσκα, αλλά δεν μπορούν πλέον να υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις », είπε ο Ντόντικ.

Επισήμανε ότι η Δημοκρατία της Σέρπσκα θα υπερασπιστεί τον εαυτό της με την ψήφιση κανονισμών. “Εάν χρειαστεί, θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας με τις δυνάμεις μας. Αν έρθουν και μας πουν ότι το ΝΑΤΟ θα επέμβει, θα ζητήσουμε τη βοήθεια των φίλων μας που μας είπαν ξεκάθαρα και δυνατά ότι δεν απογοητεύουν ποτέ τους φίλους τους ( Πούτιν)”, είπε ο ίδιος.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι ενέργειές του αντιπροσωπεύουν μια πορεία προς την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ο Ντόντικ είπε ότι δεν εξαρτάται από τη Σέρπσκα, αλλά ότι “τίποτα άλλο δεν μένει” αφού δεν έχει τηρηθεί το συνταγματικό δικαίωμα της Δημοκρατίας Σέρπσκα”.

Εξελίξεις καταιγιστικού χαρακτήρα έχουμε στα Βαλκάνια από τους Σέρβους, οι οποίοι με την παρότρυνση της Μόσχας ετοιμάζονται να ενσωματώσουν όλες τις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι στα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πούτιν έχει εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της σερβικής οντότητας στην Βοσνία, κάτι που μεταφράζεται σε στρατιωτική στήριξη και άμεση επέμβαση αν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει δράση στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τον Ντόντικ.

Η ουσία είναι ότι ΗΠΑ-Ρωσία ετοιμάζονται να συγκρουστούν στα Βαλκάνια για μία ακόμη φορά, αφού έχουν αφήσει πολλά και εκκρεμή ζητήματα από τις δύο επεμβάσεις του ΝΑΤΟ το 1995 και το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας