Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας εκτοξεύθηκε τον Νοέμβριο στο ανώτατο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων το 2015, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον πλανήτη ανήλθε συνολικά σε 563 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Νοέμβριο, ποσοστό 103% υψηλότερο από τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE).
Αυτό φέρνει τη συνολική αποψίλωση για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο σε 8.934 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 83% περισσότερο από την ίδια περίοδο το 2018, και μια έκταση σχεδόν το μέγεθος του Πουέρτο Ρίκο.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η INPE συλλέχθηκαν μέσω της βάσης δεδομένων DETER, ενός συστήματος που εκδίδει ειδοποιήσεις για πυρκαγιές και για άλλες εξελίξεις που επηρεάζουν το τροπικό δάσος.
Τα στοιχεία του DETER δεν θεωρούνται επίσημα δεδομένα για την αποψίλωση των δασών. Αυτό προέρχεται από ένα διαφορετικό σύστημα που ονομάζεται PRODES, το οποίο επίσης διαχειρίζεται η INPE. Τα δεδομένα του PRODES, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, έδειξαν ότι η αποψίλωση αυξήθηκε φέτος στο υψηλότερο σημείο σε πάνω από μια δεκαετία, σε αύξηση 30% από το 2018 σε 9,762 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η αποψίλωση των δασών συνήθως επιβραδύνεται τους μήνες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, κατά την περίοδο των βροχών στον Αμαζόνιο. Ο αριθμός για τον προηγούμενο μήνα ήταν ασυνήθιστα υψηλός.
Εμπειρογνώμονες και φορείς προστασίας του περιβάλλοντος εξηγούν αυτή την αύξηση της αποψίλωσης από τη δράση γεωργών, κτηνοτρόφων και άλλων που ενθαρρύνθηκαν από την υποστήριξη που εξέφρασε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου για την εκμετάλλευση περιοχών των αυτοχθόνων και προστατευόμενων περιοχών ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητες αυτές καθώς και έρευνες για μεταλλεύματα.
Ο Μπολσονάρου και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες – που άφησαν τον Αμαζόνιο να καίγεται και με τις πολιτικές τους ενισχύουν την καταστροφή του προς όφελος μεγάλων ακτημόνων των πολυεθνικών – επιδιώκουν προκλητικά να ενοχοποιήσουν μόνο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ισχυριζόμενοι ότι έπαιξαν ρόλο στην αύξηση της αποψίλωσης, λέγοντας ότι πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών του προϋπολογισμού σε περιβαλλοντικές υπηρεσίες, είχαν ξεκινήσει πολύ πριν αναλάβει την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση την 1η Ιανουαρίου.
Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας δεν σχολίασε άμεσα χθες τα στοιχεία του DETER για τον Νοέμβριο.