Η ανάγκη ενός ισραηλινού εταίρου ειρήνης

1114
διεθνές

“Δεν είμαστε εναντίον των Εβραίων. Είμαστε Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί. Ένας Παλαιστίνιος μουσουλμάνος ή χριστιανός που λέει, «είμαι εναντίον Εβραίων ή κατά της Τόρα» είναι αιρετικός ». Τα λόγια αυτά δεν τα είπε μουσουλμάνος κληρικός ή χριστιανός πάστορας, είναι τα λόγια του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Πρόεδρου του Κράτους της Παλαιστίνης. Αποτελούν μέρος της ομιλίας που εκφώνησε μπροστά στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα. Είναι μια θαρραλέα και εκτεταμένη δήλωση, ένα μήνυμα στο οποίο όλοι πιστεύουμε. Δεν είμαστε εναντίον των Εβραίων, είμαστε κατά των αποικιοκρατών κατακτητών που προσπαθούν εδώ και πάνω από επτά δεκαετίες να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας στην πατρίδα μας, τα όνειρά μας για ελευθερία και ειρήνη, συντηρώντας την ιστορική αδικία. Το Ισραήλ δεν αντιπροσωπεύει τον Ιουδαϊσμό, το σιωνιστικό κίνημα εκμεταλλεύεται τους Εβραίους ώστε να εφαρμόσει το αποικιακό έργο του, το οποίο έχει δημιουργήσει 70 χρόνια συνεχιζόμενου ολοκαυτώματος εναντίον του λαού μου.

Τη φράση: “Ό,τι και να συμβεί, δεν θα καταφύγουμε σε τρομοκρατικές ενέργειες, δεν είμαστε τρομοκράτες”, την επαναλάμβανε ο Πρόεδρος μου επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μαζί με τα λόγια του για την ειρήνη, τη συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τη ζωή και κουβαλάμε μια μεγάλη ιστορία  κουλτούρας, παιδείας και πολιτισμού.

Είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστεί κανείς από την επιμονή του Προέδρου Αμπάς, ο οποίος χτυπά την πόρτα των Ηνωμένων Εθνών για πάνω από μια δεκαετία ώστε να πειστούν τα κράτη-μέλη να δώσουν ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό μου, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά του να ιδρύσει ένα κράτος εντός των προ του 1967 συνόρων, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, παράλληλα με το Ισραήλ, και να επιλύσει το ζήτημα των προσφύγων με βάση το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ,  οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια και υπέστησαν εθνοκάθαρση το 1948, το 1967 και κατά τη διάρκεια 70 ακόμη σφαγών μίσους εναντίον του λαού και που έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα στη δολοφονία περισσότερων από 100.000 Παλαιστινίων, τον βίαιο εκτοπισμό, την ολοκληρωτική καταστροφή 531 χωριών και τη φυλάκιση ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων από το 1967.

Σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2014 ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρός μου μνημόνευσε τους στίχους του Παλαιστίνιου εθνικού μας ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς: «Πάσχουμε από μια ανίατη ασθένεια που ονομάζεται ελπίδα». και συνέχισε λέγοντας, “Μην σκοτώνετε την ελπίδα του παλαιστινιακού λαού”, υπενθυμίζοντάς μας τον αείμνηστο ηγέτη Αραφάτ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του ΟΗΕ το 1974, όπου είπε: “Ήρθα εδώ με ένα κλαδί ελιάς στο ένα χέρι και ένα όπλο στο άλλο. Μην αφήσετε το κλαδί ελιάς να πέσει από το χέρι μου! ”

Παρά την απογοήτευση του Προέδρου Abbas με τους Αμερικανούς, εκφώνησε έναν συγκρατημένο λόγο, επανέλαβε την απόρριψη της λεγόμενης συμφωνίας του αιώνα, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή δεν είναι πραγματικά το έργο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, αλλά μάλλον το προϊόν κακών συμβουλών που έλαβε.  Κατέστησε σαφές ότι μεταξύ εκείνων που αγωνίζονται κατά του εν λόγω σχεδίου βρίσκονται μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των Η.Π.Α.,  300 ανώτεροι αξιωματικοί που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και σε πολλές άλλες εβραϊκές οργανώσεις ανά τον κόσμο και κάποιοι Ισραηλινοί.

Ο Πρόεδρος Αμπάς μεταφέρει τη θέση των Παλαιστινίων, ξεκαθαρίζοντας ότι ένα μονομερές σχέδιο που επιβάλλεται στην παλαιστινιακή πλευρά δεν θα φέρει ειρήνη, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα θνησιγενές  μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Τραμπ και του Νετανιάχου και αν ο παλαιστινιακός λαός χάσει την ελπίδα, όλα θα τιναχθούν στον αέρα. Είναι προφανές ότι για να απαλλαγεί από την επιζήμια επιρροή των Αμερικανών συμβούλων, πρέπει να πείσει τους Ισραηλινούς και το Κουαρτέτο ότι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας συνίσταται στις άμεσες διαπραγματεύσεις ή σε ένα διεθνές συνέδριο. Ο Πρόεδρός μου, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι το λεγόμενο σχέδιο «μετατρέπει την πατρίδα μας σε κατακερματισμένα οικιστικά καταλύματα», περιγράφοντας τα εδάφη που οραματίζεται για ένα μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης ως «ελβετικό τυρί». Προσπαθούμε να αυξήσουμε την πίεση στο Ισραήλ μέσω διεθνών οργανισμών, επικαλούμενοι την πρόσφατη ανακοίνωση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σχετικά με περισσότερες από 100 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την κατάθεση νομικών υπομνημάτων στο Δ.Π.Δ. κατά των ισραηλινών εγκλημάτων.

Ο Πρόεδρος Αμπάς υπενθυμίζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επιτυχή προσπάθεια απευθείας διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Παλαιστινιακών, που οδήγησαν στις Συμφωνίες του Όσλο, τις οποίες ονομάζει ως την καλύτερη “προσωρινή συμφωνία”. Συναντήθηκε επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, με τον οποίο διεξήγαγε συζητήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ωριμάσει σε μια συμφωνία, αν δεν είχε επακολουθήσει η δίκη και η φυλάκιση του Ολμέρτ.

Ο αείμνηστος ηγέτης μου, Γιάσερ Αραφάτ, επέδειξε θάρρος και γενναιότητα όταν υπέγραψε τις συμφωνίες του Όσλο το 1993 (ονοματίζοντας την μάλιστα ως «η ειρήνη των γενναίων») μαζί με τον Ραμπίν ο οποίος δολοφονήθηκε από την άκρα δεξιά του Ισραήλ. Ο πρόεδρος Αμπάς επιδιώκει πολιτικό ρεαλισμό και διπλωματική ευστροφία από την άλλη πλευρά, αναζητώντας έναν ισραηλινό εταίρο ειρήνης. Αυτός ο εταίρος πρέπει να πεισθεί για την αναγκαιότητα δίκαιης ειρήνης για τον λαό του, όπως για τον λαό μας, για μια ειρηνευτική συμφωνία μέσω άμεσων σοβαρών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Κουαρτέτου ή υπό τη διεθνή αιγίδα με σημαντικό ρόλο για την ΕΕ, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, η οποία θα οδηγεί στην ίδρυση του ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα προ του 1967 σύνορα με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. Αν υπογραφεί, θα μπορούσε να ονομαστεί “η ειρήνη των σοφών”.

Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη πορεία για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη για την περιοχή μας και τις επόμενες γενιές.

*Marwan E. Toubassi, Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας