Η ήττα ΛΑ.Ε αποθράσυνε τις τράπεζες. Τσουνάμι πλειστηριασμών κάτω από 30.000€

1706

Νέα δεδομένα στους πλειστηριασμούς ακινήτων από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες και έγκυρα δημοσιεύματα που διοχετεύονται από τον SSM και χρηματοπιστωτικούς κύκλους, οι τράπεζες έχουν πάρει αέρα από την απρόσμενη ήττα της ΛΑ.Ε, της κύριας, αν όχι μοναδικής δύναμης που έδινε σκληρή κινηματική μάχη για την υπεράσπιση των λαϊκών περιουσιών.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι, μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, ανενόχλητες πλέον, με μία κυβέρνηση Μητσοτάκη απόλυτα φιλική και μία αντιπολίτευση στη Βουλή του “χεριού” τους, η οποία θα συναινεί στους σχεδιασμούς τους ή ορισμένα τμήματα της θα περιορίζονται το πολύ σε άσφαιρα λόγια του αέρα, θα μπορούν να αλωνίζουν ελεύθερα και να επιβάλλουν τις πιο ληστρικές επιθυμίες τους σε βάρος της πρώτης κατοικίας και των μικρών περιουσιακών των φτωχών και μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας μας.

Την ίδια ανακούφιση νοιώθουν από την ήττα της ΛΑ.Ε στις εκλογές και οι άλλες εταιρείες  αγαθών κοινής ωφέλειας, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, οι Τηλεπικοινωνίες κλπ, οι οποίες έχουν ξεσαλώσει στην κυριολεξία και έχουν ξεκινήσει επιδρομές κατά των καταναλωτών εν γένει, αδιακρίτως εισοδηματικών  δυνατοτήτων, και ιδιαίτερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Με πρόσχημα τις οικονομικές δυσκολίες της ΔΕΗ, κλιμακώνονται καθημερινά κατά χιλιάδες οι αποκοπές ρεύματος, πνίγοντας έτσι την ζωή φτωχών νοικοκυριών και καθιστώντας μαρτυρική ακόμα και τη ζωή των μικρών παιδιών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, οι Τράπεζες, οι οποίες, μαζί με την κυβέρνηση, είχαν σχεδόν αναστείλει τους πλειστηριασμούς στην προεκλογική περίοδο,  περιμένοντας με αγωνία τα εκλογικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για την ΛΑ.Ε, η οποία ήταν ο βασικός στόχος τους, αποφάσισαν, μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ και συνολικά του συστήματος, να επανέλθουν δριμύτερες από τον Σεπτέμβρη, διευρύνοντας αφ’ ενός την έκταση των πλειστηριασμών και αφ’ετέρου, μειώνοντας δραστικά το όριο των εκπλειστηριαζόμενων σπιτιών και ακινήτων.

Για την τρομοκράτηση των δανειοληπτών και την χαλιναγώγηση των αντιδράσεων, το σύστημα προχώρησε θρασύτατα στην παραπομπή σε δίκη ακόμα και του Παν. Λαφαζάνη, τον Οκτώβριο, για τη δράση του κατά των πλειστηριασμών, φορτώνοντας τον με κατηγορίες 12 άρθρων του Ποινικού κώδικα και ειδικά το “αδίκημα” της παρεμπόδισης πλειστηριασμού, που Τσίπρας και Κοντονής μετέτρεψαν σε ιδιώνυμο αδίκημα, που επισύρει βαριά φυλάκιση.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι τράπεζες απέφευγαν και μόνο κατ’ εξαίρεση προχωρούσαν σε πλειστηριασμούς σπιτιών και ακινήτων κάτω των 80.000€. Τώρα με το νέο πολιτικό σκηνικό, αποφάσισαν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, τα οποία είχαν εκπονήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, για πλειστηριασμούς που θα αφορούν ακίνητα και σπίτια ακόμα και κάτω των 30.000 ευρώ!!!

Αυτό απλά σημαίνει ότι από δω και μπρος θα εκπλειστηριάζονται ακόμα και οι γκαρσονιέρες μικρής αξίας σε υποβαθμισμένες περιοχές, δηλ, ότι υπάρχει και δεν υπάρχει.

Και αυτοί οι πλειστηριασμοί θα είναι γενικοί αφού πλέον η προστασία της α’ κατοικίας έχει καταστεί σχεδόν όνειρο θερινής νυχτός. Και αυτό γιατί ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 4605/2019, που αντικατέστησε το ούτως ή άλλο προβληματικό ν. Κατσέλη, αφήνει ελάχιστα περιθώρια για κάλυψη των σπιτιών των λαϊκών στρωμάτων.

Το ερώτημα που αφορά τους πολίτες μπροστά στον μαζικό εφιάλτη του ξεσπιτώματος είναι αυτονόητο: Σκοπεύουν από δω και μπρος να αντιδράσουν όλοι και όλες, όσοι και όσες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αλλά και ευρύτερα οι ευαίσθητοι, δημοκράτες πολίτες;

Ή θα συνεχίσουν να κλαίνε τη μοίρα τους και να αυτοενοχοποιούνται στον καναπέ τους, ψηφίζοντας ταυτόχρονα τα κόμματα των δημίων εκπλειστηριαστών τους;

Υ.Γ: Όπως τόνιζαν στην Iskra προοδευτικοί πολιτικοί κύκλοι, αν η ΛΑ.Ε ήταν στην Ευρωβουλή και στην Βουλή, σήμερα θα υπήρχε ισχυρή φωνή πραγματικής πολιτικής και κινηματικής αντίστασης στην Βουλή, που θα εμπόδιζε με πιο ισχυρές θέσεις και σε σημαντικό βαθμό πλειστηριασμούς, αποκοπές ρεύματος, δουλεμπόριο εργασιακών σχέσεων, μείωση συντάξεων κλπ στην βάση ενός θετικού εναλλακτικού προγράμματος.

 

Ν.Ζ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας