Η Άγκυρα το βιολί της:Γεωτρήσεις μέχρι μοιρασιά πόρων ή λύση Κυπριακού

857
γεωτρήσεις

Απορρίπτει η Τουρκία την απειλή κυρώσεων που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της, σε απάντηση για τις παράνομες δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και την επικρίνει για τη μη αναφορά στους Τουρκοκύπριους.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος τονίζει ότι ο χαρακτηρισμός ως παράνομων των ενεργειών της Άγκυρας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και των δικών της, όπως και η ρητορική των κυρώσεων δεν αποτελούν εποικοδομητική προσέγγιση και διαμηνύει στην Ε.Ε. ότι πρέπει να καταλάβει πως δεν οδηγεί πουθενά αυτή η ρητορική.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της συνόδου κορυφής σχετικά με την Τουρκία είναι θετικά, αλλά πολλά σημεία βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

Θετική θεωρείται η αναφορά στις διερευνητικές επαφές, των οποίων ωστόσο αντικείμενο δεν είναι μόνον ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών, αλλά και η διευθέτηση όλων των θεμάτων που αφορούν τα ελληνοτουρκικά.

Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει σφόδρα αρνητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναφορά στους Τουρκοκύπριους και επιμένει ότι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων θα συνεχίσει έρευνες γύρω από το νησί της Κύπρου μέχρι οι Ελληνοκύπριοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους και να δημιουργήσουν από κοινού ένα μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει τον διαμοιρασμό των πόρων ή μέχρι να λυθεί το κυπριακό.

«Όσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας