Ηράκλειο Κρήτης: Στάση εργασίας για εργατικά ατυχήματα

1153
στάση

Στάση εργασίας πραγματοποιούν  από 11.40 μέχρι 15.40 σήμερα Τρίτη 28 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της “Ανακύκλωσης” στο Ηράκλειο της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για το πέμπτο εργατικό ατύχημα, μέσα σε μόλις πέντε μήνες.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, “μετανάστης εργατοτεχνίτης έπεσε από ύψος 2,5 μέτρων, καθώς κλήθηκε να καθαρίσει μοτέρ κάτω από την κορδέλα διαλογής, ενώ αυτή ενεργοποιήθηκε την ώρα του καθαρισμού. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο όπου έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, με την πρώτη εκτίμηση να φέρεται ότι στάθηκε τυχερός χωρίς κάποιο πολύ σοβαρό τραυματισμό”.
Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι του εργοστασίου απαιτούν:
Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
Να επαναπροσληφθούν απολυμένοι εργάτες
Να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, “έχουν καταγγείλει δεκάδες φορές με όλα τα μέσα την έλλειψη μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο.
Παρόλο που το Σώμα Τεχνικής Επιθεώρησης Ηρακλείου έχει έρθει αρκετές φορές το τελευταίο έτος για ελέγχους και παρόλο που έχουν υποδειχθεί και διαπιστωθεί αρκετές ελλείψεις, παρατυπίες και παραβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα, η Επιθεώρηση αρνείται να καταγράψει επίσημα τις παραβάσεις, δεν έχει προχωρήσει σε κανενός είδους πρόστιμο ή εφαρμογή του νόμου. Μάλιστα, αναγκαστήκαμε και κάναμε έγγραφη αναφορά στις 20/06/17 στην οποία δεν λάβαμε καμία απάντηση.
Παρόλο που ζητήθηκε από την Ένωσή μας εγγράφως τριμερής συνάντηση στο υπουργείο εργασίας στις 11/09/2017 όπου γινόταν αναφορά στα εργατικά ατυχήματα, το υπουργείο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την τριμερή συνάντηση και παρέπεμψε το θέμα στο τοπικό ΣΕΠΕ.
Η επιχείρηση “Waste Solutions” αυτά τα 2 χρόνια που έχει αναλάβει το έργο στο νομό, έχει κρατήσει κλειστό το εργοστάσιο 180 ημέρες λόγω της προσπάθειάς της να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, έχει αθετήσει τη συμφωνία με τους εργαζόμενους, έχει απειλήσει, απολύσει, εντατικοποιήσει την εργασία σε βαθμό που τα εργατικά ατυχήματα να είναι συχνό φαινόμενο και τώρα πάει ακόμη μια φορά να κοροϊδέψει τους εργάτες με την υπογραφή της επιχειρησιακής Σύμβασης που, ενώ δηλώνει ότι συμφωνεί, αποφεύγει να υπογράψει.
Γιατί να μην τα κάνει άλλωστε, αφού κυβέρνηση, υπουργείο Εργασίας, ΕΕΑΑ και Τοπική Διοίκηση γνωρίζουν αναλυτικά την κατάσταση και σφυρίζουν αδιάφορα, κάνοντας ουσιαστικά πλάτες στην εργοδοσία.
Από την άλλη, η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στη διάλυση ακόμα και αυτών των λίγων συνδικαλιστικών ελευθεριών που έχουν οι εργαζόμενοι, αφού έχει στα σκαριά νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα φέρει χριστουγεννιάτικο μποναμά στο κεφάλαιο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας