ΗΠΑ στηρίζουν Σάρατζ: Ζητούν άνοιγμα πετρελαιοπηγών για χρηματοδότηση των μισθοφόρων του

1432
σάρατζ

Οι ΗΠΑ παρενέβησαν πριν λίγο στη Λιβυκή κρίση λαμβάνοντας ουσιαστικά θέση υπέρ της κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ η οποία, στηρίζεται από την Τουρκία και έχει φιλοτουρκικό προσανατολισμό.

Με δήλωσή τους οι ΗΠΑ καλούν τις δυνάμεις του Χαφτάρ να διακόψουν τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών της Λιβύης.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ με τη δήλωσή τους τονίζουν ότι “οι δραστηριότητες της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου πρέπει να επαναληφθούν αμέσως” και υπογραμμίζουν “την βαθιά ανησυχία τους για την διακοπή των εξαγωγών και της παραγωγής στις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας“. Οι ΗΠΑ στη συνέχεια τονίζουν ότι “η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο αναφορικά με τον αποκλεισμό των λιμανιών της Λιβύης από τον Χαφτάρ“.

Οι ΗΠΑ προσποιούνται πως δεν γνωρίζουν ότι η διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου και το κλείσιμο των λιμανιών της χώρας δεν τα πραγματοποιούν οι δυνάμεις του Χαφτάρ αλλά οι λαϊκές δυνάμεις της Λιβύης, οι οποίες καταγγέλλουν ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο τα υφαρπάζει αποκλειστικά το καθεστώς Σάρατζ προκειμένου να χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές  μισθοφόρους του και τις πολιτοφυλακές της Τρίπολης, εγκαταλείποντας στη μοίρα του το μεγαλύτερο μέρος του Λιβυκού λαού.

Είναι προφανές ότι με την ανακοίνωσή τους οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν απροκάλυπτα χείρα βοηθείας για την επιβίωση του καθεστώτος Σάρατζ και στήριξη στην Τουρκία που το υιοθετεί καθώς και εκ των πραγμάτων στήριξη στο παράνομο και αποσταθεροποιητικό Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Κατά τ’ άλλα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε μια εκδήλωση υποκρισίας,  στέλνει επιστολή στην κυβέρνηση της Ελλάδας και μιλάει για στήριξη, τάχα, της “ασφάλειας” της  χώρας μας και της  ειρήνης στην περιοχή.

 

B.M

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας