ΗΠΑ: Σκληρά διλήμματα απέναντι στην απόφαση Εrdogan για αγορά S-400

1737
εγκατάσταση

Ο Erdogan με την απόφαση του και την συμφωνία για την αγορά του Ρώσικου αντιπυραυλικού συστήματος S-400, έχει βάλει τις ΗΠΑ μπροστά σε σκληρά διλήμματα.
Σύμφωνα με  πληροφορίες του hellasjournal αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, που συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μike Pompeo, φέρεται να του είπε ότι θα αγοράσουν και τους S-400 και άλλα συστήματα που θα προτείνουν οι ΗΠΑ. Ο κ. Pompeo φέρεται να απάντησε ότι οι S-400 δεν αρμόζουν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Mike Pompeo φέρεται, λοιπόν, να τοποθετείται κατά το Hellasjournal , ένα πρακτορείο, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ευθύ δημόσιο λόγο, για τον οποίο οφείλει να πάρει την ευθύνη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ προς το παρών διστάζουν να εναντιωθούν ευθέως και δημοσίως στους S-400 του Εrdogan και πολύ περισσότερο να μιλήσουν ευθέως και επισήμως για αντίμετρα και συγκεκριμένες συνέπειες σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση εγκατάστασης των S-400 σε τουρκικό έδαφος.
Γερουσιαστές και παράγοντες των ΗΠΑ επικρίνουν την Τουρκία με βροχή δηλώσεων και άλλοι απειλούν με την μη παράδοση των μαχητικών F-35, τα πρώτα των οποίων φθάνουν τις επόμενες βδομάδες στην Αγκυρα.
Ούτε, όμως, οι γερουσιαστές ούτε οι πρώην κάθε λογής εκφράζουν επισήμως τις ΗΠΑ.
Ο Erdogan και όχι μόνο για προεκλογικούς λόγους παίζει σκληρό πόκερ.
Οι ΗΠΑ δεν μοιάζουν να έχουν την παλιά αδιαφιλονίκητη παγκόσμια ισχύ, ώστε με ένα νεύμα τους, όπως παλιότερα, να καθορίζουν τις εξελίξεις.
Δεν γνωρίζουμε πως θα λυθεί ο γρίφος της αγοράς των  S-400 από την Τουρκία.
Από το πώς και το τι του αινίγματος αυτού θα βγουν πολλά συμπεράσματα για το μέλλον των ΗΠΑ, τον ρόλο της Τουρκίας και τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Το βέβαιον είναι ότι ο κόσμος που γεννιέται, πιο πολυπολικός από χθες και με τους παραδοσιακούς ηγήτορες αρκετά εξασθενημένους, δίνει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες αυτονομίας, χειραφέτησης και ανεξαρτησίας σε μικρότερες χώρες που επιδεικνύουν τόλμη και αποφασιστικότητα.
Αυτό άλλωστε δείχνει και η πλήρης σύγχυση της αμερικανίδας εκπροσώπου.
Στην ενημέρωση του State Department τέθηκαν σχετικές ερωτήσεις προς την εκπρόσωπο Heather Nauert, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση γερουσιαστών να ακυρωθεί η αγορά των F-35.

H Nauert τόνισε αρκετά μπερδεμένα, σκόπιμα ή όχι θα φανεί στην πορεία, ότι το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με αυτά του ΝΑΤΟ. «Υπό το ΝΑΤΟ και υπό τη συνθήκη του ΝΑΤΟ, του οποίου βεβαίως η Τουρκία είναι μέλος, πρέπει να αγοράζεις, εκείνοι πρέπει να αγοράζουν, όπλα και υλικό που είναι συμβατό (διεπιχειρησιακό) με τους υπόλοιπους εταίρους στο ΝΑΤΟ. Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, να είναι δηλαδή διεπιχειρησιακό», τόνισε η εκπρόσωπος.

A.Ρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας