Ημέρες “Κίτρινων Γιλέκων” στο Παρίσι

897
Ημέρες “Κίτρινων Γιλέκων”

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην αστυνομική βία. Χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους και “Κίτρινα Γιλέκα” βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας ζητώντας την απόσυρση του νόμου για την ασφάλεια.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν και για δύο περιστατικά αστυνομικής βίας που σημειώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου και προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία: τον ξυλοδαρμό ενός μαύρου παραγωγού και τη βίαιη εκκένωση ενός καταυλισμού μεταναστών. Κατά τη διάρκεια της πορείας στο Παρίσι, δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών και στη συνέχεια έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, καθώς σε ένα από τα περιστατικά οι κουκουλοφόροι πέταξαν πυροτεχνήματα εναντίον τους. Η αστυνομία συνέλαβε, μέχρι το απόγευμα, 22 άτομα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι εικόνες των επεισοδίων στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, η μαζικότητα και τα ετερόκλητα στοιχεία αυτών που συμμετείχαν, όπως και το γεγονός ότι σε όλη τη Γαλλία είχαν προγραμματιστεί για σήμερα περίπου 100 ανάλογες συγκεντρώσεις, έφεραν στο μυαλό πολλών την περίοδο των έντονων κινητοποιήσεων του κινήματος των “Κίτρινων Γιλέκων”. Στην πορεία στο Παρίσι συμμετείχαν άλλωστε αρκετά μέλη του.

“Κίτρινα Γιλέκα” ξανά στο Παρίσι 

Η διαδήλωση ήταν ειρηνική, πριν εμφανιστούν οι κουκουλοφόροι, από τους οποίους οι περισσότεροι φορούσαν μαύρα ρούχα και κάποιοι είχαν μαζί τους σφυριά με τα οποία άρχισαν να σπάνε τα πεζοδρόμια. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, σε ανάλογη κινητοποίηση, όπου επίσης χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονταν για την πολιτική ασφάλειας που προωθεί ο Μακρόν.

Σήμερα, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Γαλλία, γη των δικαιωμάτων των αστυνομικών», εξαιτίας της απαγόρευσης δημοσίευσης φωτογραφιών και βίντεο στα οποία έχει καταγραφεί αστυνομική βία. Στο στόχαστρο είχε μπει, τις προηγούμενες ημέρες και η διάταξη του νόμου που προέβλεπε ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ενημερώνουν την Αστυνομία, όταν πηγαίνουν να καλύψουν επεισόδια.

Η σημερινή πορεία, όπως και εκείνη του περασμένου Σαββάτου, έγινε υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής παρουσίας, καθώς υπήρχαν φόβοι για επανάληψη των επεισοδίων, οι οποίοι τελικά επιβεβαιώθηκαν. Το σημαντικό, ωστόσο, στη σημερινή κινητοποίηση είναι ότι, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί ως μια συγκέντρωση που διοργάνωναν συνδικαλιστικές ενώσεις κατά της επισφάλειας, εξελίχθηκε σε παράλληλη διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας και κατά του νόμου για την ασφάλεια που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. Ένα θέμα για το οποίο διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες δικαιωματιστές και ομάδες προάσπισης των ελευθεριών.

Το μήνυμα για την σύζευξη αυτών των δύο διαφορετικών ομάδων διαδηλωτών έδωσε ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης CGT Φιλιπ Μαρτινέζ, ο οποίος κάτω από ένα πανό που ανέγραφε το αίτημα για «την απόσυρση του νόμου για την ασφάλεια», δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών και του γεγονότος του να δίνουμε μάχη κατά της επισφάλειας και της ανεργίας, ιδίως σε αυτήν την περίοδο».

Μακρόν κατά πάντων 

Ο Μακρόν πάντως, μιλώντας την Παρασκευή στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Brut, τον οποίο παρακολουθούν πολλοί νέοι, καταφέρθηκε εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι με τον “νόμο για την ασφάλεια” περιορίζονται οι ελευθερίες. «Δεν μπορώ να επιτρέψω να λένε ότι περιορίζουμε τις ελευθερίες στη Γαλλία» είπε ο Γάλλος πρόεδρος για ν προσθέσει στη συνέχεια ότι «κοροϊδεύουν» τη χώρα με αφορμή αυτήν την συζήτηση.

«Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Δεν είμαστε Ουγγαρία, ούτε Τουρκία» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο ορίζει πότε επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται εικόνες αστυνομικών, έχει στόχο «να προστατεύονται τα όργανα της τάξης από το διαδικτυακό μίσος» και όχι τις ελευθερίες. Το άρθρο αυτό προκάλεσε, ωστόσο, τις αντιδράσεις, κυρίως της Αριστεράς και των  δημοσιογραφικών ενώσεων.

Δεν ήταν αυτή η πρόθεση του νομοθέτη επέμεινε ο Μακρόν, ο οποίος τα έβαλε και με τους ξένους ανταποκριτές, κυρίως αγγλοσαξονικών Μέσων, τα οποία κατηγορούν τη Γαλλία ότι διώκει τους μουσουλμάνους. Παραλλήλως, εκτίμησε ότι η δημόσια συζήτηση για το θέμα «μολύνθηκε» από ένα κίνημα που, όπως είπε, είναι «εχθρικό προς την κυβέρνηση».

Αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει «βία εκ μέρους των αστυνομικών» (κατήγγειλε άλλωστε ως απαράδεκτη για τη Γαλλία τη βία κατά του μαύρου μουσικού παραγωγού) επιχείρησε άνοιγμα στους νέους Γάλλους πολίτες που δεν έχουν γαλλική ή ευρωπαϊκή καταγωγή και υποστήριξε ότι η φράση «αστυνομική βία» έχει εξελιχθεί σε «σλόγκαν από εκείνους που έχουν κάποιο πολιτικό σχέδιο».

Η αστυνομική βία προϋπήρχε, ωστόσο, των πρόσφατων γεγονότων και είναι γνωστή η “υπόθεση Μπεναλά”. Του υπεύθυνου ασφαλείας του, ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο να χτυπάει διαδηλωτή, την Πρωτομαγιά του 2018. Προφανώς και για αυτό, οι διαδηλωτές φώναζαν σήμερα το σύνθημα «ΠΑΡΙΣΙ» και ζητούσαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας