”Ηλεκτροσόκ” από Ισραηλινούς: ”Ελλάδα-Κύπρος βρείτε τα με την Τουρκία”

762
Ελλάδα-Κύπρος βρείτε τα με την Τουρκία

Δεν μας τα λέει καλά ειδικός του φημισμένου ισραηλινού ινστιτούτου στρατηγικής και ασφάλειας, σχετικά με τις τουρκικές απειλές για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ σε Κύπρο και Ελλάδα μέσω του σχεδίου Euroasia Interconnector.

Ο Hay Eytan Cohen Yanarocak από το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, ο οποίος είναι ειδικός στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας ανέφερε ότι “για αυτόν, αυτό το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας δεν πρέπει απαραίτητα να βλάψει τις πρόσφατες προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ των Τουρκίας-Ισραήλ”, αποδεχόμενος ότι υπάρχουν σχέσεις εξομάλυνσης, ενώ κανείς όπως όλα δείχνουν στη Μεσόγειο δεν θέλει να τα βάλει με τον Ερντογάν, παρά μόνο οι “τρελοί” Έλληνες.

“Η ανακοίνωση που δημοσίευσε η Τουρκία αναφέρεται συγκεκριμένα σε αμφισβητούμενη θαλάσσια ζώνη που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ απέφυγε να λάβει μέρος σε αυτό το ζήτημα.

Ο λόγος αυτής της σιωπής είναι ότι στα μάτια του Ισραήλ, η θαλάσσια αυτή διαμάχη είναι ζήτημα κυριαρχίας που η Κύπρος και η ΕΕ θα πρέπει να επιλύσουν με την Τουρκία.

Το Ισραήλ δεν βρίσκεται στην καρδιά αυτής της διαφωνίας. Με άλλα λόγια, η Ιερουσαλήμ εκτιμά ότι το Ισραήλ δεν έχει πραγματικά λόγο εδώ», δήλωσε ο Κοέν Γιναρόκακ.

Σημείωσε επίσης ότι οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είναι ένα διμερές ζήτημα, που δεν επηρεάζεται άμεσα από το πολυμερές ζήτημα του καλωδίου τροφοδοσίας.

Η τάση της προσέγγισης ή της αύξησης των δεσμών των δύο χωρών, δεν έχει επηρεαστεί από αυτό μέχρι τώρα, υποστήριξε. Η γνώμη του Cohen Yanarocak είναι ότι οι διμερείς δεσμοί Τουρκίας-Ισραήλ θα μπορούσαν πράγματι να συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Η Ιερουσαλήμ είναι εξαιρετικά προσεκτική για την ώρα σε σχέση με την τουρκική προσέγγιση, αφήνοντας την Άγκυρα να κάνει το “φλερτ”. Ταυτόχρονα, συνεχίζει με πλήρη ταχύτητα την ενίσχυση της στρατηγικής και ενεργειακής συμμαχίας της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ισραηλινοί διπλωμάτες εξήγησαν ότι για την Ιερουσαλήμ, οι συνθήκες αποκατάστασης των διμερών σχέσεων με την Άγκυρα είναι σαφείς. Η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να σταματήσουν να κάνουν αντισημιτικές δηλώσεις κατά του Ισραήλ και πρέπει να σταματήσουν να βοηθούν τη Χαμάς.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να σταματήσουν να φιλοξενούν ακτιβιστές της Χαμάς και να αποφεύγουν να τους προσφέρουν διαβατήρια. Αυτή είναι η δεύτερη απαίτηση για τη Χαμάς, η οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα από τον υπουργό Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι.

Για το Ισραήλ αυτή είναι μια απλή κατάσταση, αλλά για την Τουρκία, τα πράγματα απέχουν πολύ από το να είναι εύκολο στην πράξη.

Η Τουρκία εργάζεται εδώ και χρόνια για να αυξήσει την επιρροή της στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τον τελευταίο καιρό άρχισε επίσης να επενδύει και στη Δυτική Όχθη, δίνοντας 10 εκατομμύρια δολάρια σε ένα βιομηχανικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην πόλη Τζενίν.

Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούν ότι πριν από τις παλαιστινιακές εκλογές, η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.

Ως εκ τούτου, η διακοπή των σχέσεων με την οργάνωση της Χαμάς θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια λεπτή επιχείρηση για την Άγκυρα.

Ένας από τους συμβούλους του Ερντογάν, ο Hakan Yurdakul, παρευρέθηκε στις 10 Μαρτίου 2021 σε διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κοινοβουλίου.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε μια ανανεωμένη ατζέντα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, και περιελάμβανε επίσης και εκπροσώπους του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο συνέδριο, ο Γιουρντάκουλ δήλωσε ότι και οι δύο χώρες θα επωφεληθούν από τη σύσταση μιας οικονομικής επιτροπής περιφερειακής συνεργασίας για τη διερεύνηση τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ένα άλλο σημάδι επανασύνδεσης Τούρκων και Ισραηλινών καταγράφηκε μόλις μία ημέρα νωρίτερα.

Αυτό αφορούσε συνέντευξη στην τουρκο-εβραϊκή εβδομαδιαία εφημερίδα Salom του πρώην Τούρκου Ναυάρχου Cihat Yayci.

Ο Γιατσί, ο οποίος θεωρείται ότι είναι δίπλα στον Ερντογάν, επανέλαβε μια πρόταση του που είχε εμφανιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούσε το κάλεσμα των δύο χωρών για να επανεξετάσουν μαζί τα θαλάσσια σύνορα, με πρόταση για κοινές αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Έτσι κατανοούμε γενικά και ειδικά, και αυτή είναι η αλήθεια, ότι κανένας δεν θέλει καν να εναντιωθεί στον Τούρκο πρόεδρο στη Μεσόγειο, ενώ είναι σίγουρο ότι αν γίνει κάτι θα μείνουμε εντελώς μόνοι μας, αλλά μήπως έτσι δεν ήταν πάντοτε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας