Ζοφερός Αύγουστος: Λιγότερες προσλήψεις εργαζομένων, 60% των προσλήψεων με μερική απασχόληση

1086
αγορά

Πέντε (5) αρνητικά ρεκόρ τον δεύτερο μήνα τής Ν.Δ. :

  • 94.064 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον Ιούνιο 2019!
  • 54.894 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον Ιούλιο 2019!
  • 57 στις 100 νέες θέσεις εργασίας με μερική απασχόληση (300 ευρώ)
  • Οι μισές νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης κάτω των 500 ευρώ
  • 3.000 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση

Ιδού τα στοιχεία !

(«Εργάνη», Υπ.Εργασίας, Αύγουστος 2019)

Ι. Πέντε (5) αρνητικά ρεκόρ για τη μισθωτή εργασία στην Ελλάδα τον δεύτερο  μήνα διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία κατέγραψε το Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» για τον μήνα Αύγουστο του 2019.

Φαίνεται ότι Έλληνες και ξένοι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα έλαβαν το σχετικό μήνυμα για έναν νέο γύρο αντεργατικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με σχετικές και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η “ΕΡΓΑΝΗ” για τον Αύγουστο του 2019 είναι άκρως ανησυχητικά και ματαιώνουν κάθε ελπίδα για βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, τον μήνα Αύγουστο 2019 έχουμε αρνητικό ρεκόρ νέων προσλήψεων, αφού έγιναν  94.064 προσλήψεις λιγότερες από τον Ιούνιο του 2019 και 54.894 λιγότερες από τον Ιούλιο του 2019.

ΙΙ. Για τον μήνα Αύγουστο 2019, έχουμε έκρηξη της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας αφού από τις 195.425 νέες προσλήψεις, οι 84.208 ήταν πλήρους απασχόλησης (43,09%), οι 82.367 με καθεστώς μερικής απασχόλησης (42,15%) και οι οι 28.850 εκ περιτροπής εργασία (14,76%).

ΙΙΙ. Εξάλλου, όπως καταδεικνύεται στον Πίνακα VI της σελ. 11 της Έκθεσης, και τον Αύγουστο είχαμε έκρηξη των μετατροπών από συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία. Ειδικότερα, έχουμε 2.348 θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερική και 724 (658+66) θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής (με συναίνεση ή όχι του εργαζομένου).

Μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε μερική απασχόληση Μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περι-τροπής απασχόληση μεσυμφωνία εργαζόμενου καιεργοδότη Μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απα-σχόληση σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη
2.348                     658                     66

 

Κατόπιν αυτών, τα ανωτέρω στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκαλούν βαθειά ανησυχία και πρέπει να προβληματίσουν και τη νέα κυβέρνηση!

Φοβούμαστε όμως, ότι αν συνεχιστεί η σκληρή μνημονιακή πολιτική στη χώρα μας, το ορατό μέλλον της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα είναι δυσοίωνο, πολύ περισσότερο που πληθαίνουν καθημερινά οι εργοδότες που δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους και επηρεάζεται άμεσα το ύψος των καταβαλλομένων συντάξεων, αφού το Εργασιακό είναι συνάρτηση του Ασφαλιστικού.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ δεν θα σταματήσει να αναδεικνύει την πραγματική εικόνα της εργασίας στη σημερινή Ελλάδα, δεν θα προσχωρήσει στην καταστροφική …λογική της μνημονιακής ετερονομίας, αλλά ούτε θα επαναπαυθεί στην υποτιθέμενη «επαναφορά στην κανονικότητα» της δεξιάς διακυβέρνησης!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας