Ζάκυνθος: Τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν την καταστροφή

1478
πύρινα

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα την Κυριακή η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Ζάκυνθο. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και η εικόνα δείχνει καλύτερη, ωστόσο το βράδυ που πέρασε κινδύνεψαν άνθρωποι και κάηκαν σπίτια, καταστήματα και δασικές εκτάσεις.
Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι τρία μέτωπα φωτιάς: στις Μαριές, κοντά στο χωριό Αναφωνήτρια και σε θαμνώδη έκταση στις Βολίμες, κοντά στο Ναυάγιο. Από νωρίς το πρωί, ένα αεροσκάφος τύπου canadair και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο erisscon, άρχισαν ρίψεις νερού, βοήθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.
Παράλληλα, με έκτακτο δρομολόγιο, έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ζάκυνθο, ενισχύσεις ώστε να συνδράμουν στο έργο των τοπικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, έφθασαν 20 πυροσβεστικά οχήματα, με 40 πυροσβέστες, 3 ερπυστριοφόρα του στρατού και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Παρά τους ισχυρούς ανέμους, η εικόνα την Κυριακή είναι βελτιωμένη σε σχέση με το δραματικό βράδυ που πέρασε.
Δραματικές ώρες
Χθες το βράδυ, την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το imerazante.gr, οι ένοικοι εγκατέλειψαν το σπίτι σε κατάσταση σοκ, ενώ τουλάχιστον τρεις παρακείμενες οικίες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, με τα επίγεια και τα εναέρια μέσα να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να σώσουν σπίτια και άλλες περιουσίες.
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα, που βρέθηκε εγκλωβισμένος στις φλόγες, στην περιοχή του μοναστηρίου του Αγίου Διονυσίου, κατά τη μεγάλη φωτιά της Αναφωνήτριας.
«Περάσαμε δίπλα από τη φωτιά, για μια στιγμή νομίσαμε ότι θα καιγόμασταν ζωντανοί» είπε.
Κάτοικοι εγκλωβίστηκαν με τα οχήματά τους από το πύρινο μέτωπο και γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, όταν το ελικόπτερο έκανε μερικές ρίψεις νερου, δίνοντας την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις, να ανοίξουν δρόμο για να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους.
Παράλληλα, η πυροσβεστική έσωσε 100 τουρίστες καθώς εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες. Σε μια μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες, από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.
Πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.
Στο χωριό της Αναφωνήτριας, όπου εντοπίστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα χθες, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς δυο παλαιές κατοικίες και δυο εστιατόρια. Επιπλεόν, η Μονή στην Αναφωνήτρια έχει στην υποστεί σημαντικές ζημιές στους εξωτερικούς της χώρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας