Ε.Ε τα “γεράκια” επικράτησαν: Περισσότερα δάνεια-λιγότερες “επιχορηγήσεις”με Μνημόνια και “βέτο”

1455
γεράκια

Πανηγυρισμοί χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα οι δηλώσεις Μητσοτάκη και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών  για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι μεγάλοι απόντες της πολυήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε ήταν ουσιαστικά η Μέρκελ και ο Μακρόν, ενώ οι μεγάλοι πρωταγωνιστές υπήρξαν τα τέσσερα πιο αρπακτικά “γεράκια” της Ε.Ε, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση βαθιά θρυμματισμένη και προβληματική, την οποία χαρακτηρίζει η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός σε τουλάχιστον τέσσερα μπλοκ και στην οποία έχει χαθεί, αν υπήρξε ποτέ και η πιο στοιχειώδης αλληλεγγύη.

Τα “γεράκια” της Ε.Ε μείωσαν δραστικά στα 390 δις τις “επιχορηγήσεις” του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε, οι οποίες θα εξοφληθούν από τους πολίτες της Ε.Ε με επιπλέον συνεισφορές των κρατών-μελών στο προϋπολογισμό της Ε.Ε τα επόμενα χρόνια και αύξησαν το ποσό των δανείων στα κράτη-μέλη στα 360 δις.

Το πλέον τραγικό είναι ότι οι εκταμιεύσεις αυτών των ποσών και ο έλεγχος της κατεύθυνσης τους από τα κράτη-μέλη θα γίνονται με ιδιαίτερα πολύπλοκες διαδικασίες και στη βάση προγραμμάτων ακραίων νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας (Μνημόνια), τα οποία θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης της ευρείας πλειοψηφίας των χωρών της Ε.Ε. Με δύο λόγια στην ουσία θα υφίσταται βέτο από τους σκληρούς του Βορρά στην έγκριση αυτών των προγραμμάτων, ενώ ακόμα και ένα κράτος-μέλος θα μπορεί να καταθέσει ένσταση είτε στο υποβαλλόμενο πρόγραμμα είτε στην υλοποίησή του, οπότε η αντίρρηση υποβάλλεται προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η απόρριψη της θα απαιτεί ειδική πλειοψηφία.

Οι διαδικασίες αυτές αντιπροσωπεύουν μια πολύ χειρότερη από τη γνωστή στη χώρα μας μνημονιακή κηδεμονία, η οποία μάλιστα θα έχει γενικευμένο ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται, έτσι, σε μια σκληρή δικτατορία του Ευρώ, της Ενιαίας Αγοράς, των σκληρών του Βορρά με επικεφαλής την Γερμανία, της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων.

Αποτελεί ψεύδος ότι στην Ελλάδα δίνονται 70 δις ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μπέρδεψε και πρόσθεσε τις δυνατότητες εκταμίευσης 30 δις της χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, 12,5 για δάνεια-19,5 δις “επιχορηγήσεις” μέχρι το 2026, με τους συνήθεις πόρους του Κοινοτικού Προϋπολογισμού 2021-2027, ύψους περίπου 40 δις, οι οποίοι, μάλιστα, είναι κουτσουρεμένοι σε σχέση με το παρελθόν.

Πέραν αυτού ειδικά τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας θα εκτινάξουν ακόμα περισσότερο την υπερχρέωση της, με συνέπεια η Ελλάδα να μεταβληθεί σε αιώνια αποικία χρέους και σκληρής λιτότητας. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα θεμελιώδη μειονεκτήματα της συμμετοχής της Ελλάδας στη ευρωζώνη και η διαφορά από το εθνικό νόμισμα, το οποίο θα εξασφάλιζε στη χώρα “δωρεάν” και άφθονη χρηματοδότηση και ρευστότητα για τη στήριξη ενός μεγάλου σχεδίου παραγωγικών επενδύσεων αλλά και εισοδημάτων.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε τόσο με το μικρό σε σχέση με τις συνθήκες ύψος τους όσο και με τις γραφειοκρατικές μνημονιακές διαδικασίες εκταμίευσης τους, δεν πρόκειται να προσφέρουν μέσα στην παρούσα κρίση ουσιαστική ανάσα στην χώρα μας αλλά ούτε και στην Ε.Ε, οι οποίες και και οι δύο χάνουν οικονομικό έδαφος μέσα στην κρίση, ενώ η Ελλάδα τρέχει ολοταχώς σε ένα οικονομικό κατήφορο χωρίς πάτο.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι τόσο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και εκείνοι του Κοινοτικού Προϋπολογισμού δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση “δώρο” προς την χώρα μας. Να σημειώσουμε χαρακτηριστικά ότι κάθε Ολλανδός, για παράδειγμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε, κερδίζει κατ’ έτος από τη συμμετοχή της χώρας του στο ενιαίο νόμισμα και την ενιαία αγορά, σε σχέση με το κόστος συνεισφοράς του στον κοινοτικό προϋπολογισμό, περίπου, 6.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο κάθε πολίτης κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον πάτο της Ε.Ε, “κερδίζει” μόλις 600 ευρώ τον χρόνο, πράγμα που δείχνει την αβυσσαλέα ανισότητα  και το πόσο η χώρα μας  αιμορραγεί θανάσιμα  από την συμμετοχή της στην Ε.Ε.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας