Μία ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπονομεύει το Brexit-τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία

365
ετερόκλητη

Η ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης και τμήματος των Συντηρητικών οδήγησε τον Τζόνσον σε αλλεπάλληλες ήττες στη Βουλή, ακυρώνοντας της έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., με ή χωρίς συμφωνία, για τις 31 Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα, η φιλο-Ε.Ε. κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατόρθωσε να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες για την έκφραση της θέλησης του ίδιου του βρετανικού λαού, επιβάλλοντας παράταση τριών μηνών για τη νέα διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα που αποφάσισε το Brexit.

Όπως φαίνεται, ο Τζόνσον υποχρεώνεται σε αναδίπλωση, αποδεχόμενος την τρίμηνη παράταση και τη μη διεξαγωγή εκλογών πριν την 31η Οκτωβρίου, ενώ προκύπτει το ερώτημα αν πρόκειται απλώς για τακτικό ελιγμό ή για υποταγή στις αξιώσεις των κέντρων που απαιτούν την παραβίαση της λαϊκής εντολής.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να συναίνεσε το σχέδιο νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου να επικυρωθεί ως τις 17:00 αύριο Παρασκευή, ανέφερε μέσω Twitter το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων κι αναμένεται να αρχίσει να συζητείται σήμερα στη Βουλή των Λόρδων, που έχει στη διάθεσή της ελάχιστο χρόνο για να το εγκρίνει, αφού ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έχει αποφασίσει οι εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου να ανασταλούν από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες.

Κόρμπιν: Δεν θα επιτρέψουμε εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει στον πρωθυπουργό των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου, παρότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών αφού επικυρωθεί το σχέδιο νόμου με σκοπό την αποτροπή της αποχώρησης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ανέφερε η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC επικαλούμενη συνεργάτη του.

“Διακεκριμένος βουλευτής των Εργατικών μόλις είπε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν τον διαβεβαίωσε απόψε [σ.σ. το βράδυ χθες Τετάρτη] πως δεν θα επιτρέψει στον Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου”, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Λόρα Κούνσμπεργκ.

Νωρίτερα χθες, ο Κόρμπιν είχε πει πως θα συμφωνήσει να διεξαχθούν νέες εκλογές μόλις η άνω Βουλή, η Βουλή των Λόρδων, εγκρίνει το σχέδιο νόμου για να αποτραπεί το λεγόμενο no-deal Brexit. Δεν ξεκαθάρισε την ημερομηνία που θέλει να γίνουν οι εκλογές, τις οποίες, όπως φαίνεται, μάλλον… τρέμει.

Η Βουλή των Κοινοτήτων πάντως απέρριψε την πρόταση του Τζόνσον που προέβλεπε ότι πρόωρες εκλογές θα διεξάγονταν τη 15η Οκτωβρίου, με τους βουλευτές των Εργατικών να απέχουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας