Ερντογάν: Συνομιλίες με ΗΠΑ και Ιράν για δολοφονία Σουλεϊμανί

935
ισλαμοφοβία

Τη στήριξη της Τουρκίας ενάντια στις ΗΠΑ ζήτησε ο πρόεδρος του Ιράν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του του Ιράκ και του Ιράν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία.

Στην επικοινωνία του με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον Ιρακινό Μπαρχάμ Σάλεχ, οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και στις διμερείς σχέσεις τους, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Τη στήριξη Ερντογάν ζήτησε ο Ροχανί

Σύμφωνα με το Sputnik, o Ροχανί είπε στον Ερντογάν ότι «Το Ιράν και η Τουρκία πρέπει να συμμαχήσουν ενάντια στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του υποστράτηγου Σουλεϊμανί».

«Η σιωπή μας απέναντι στις επιθετικές πράξεις θα οδηγήσει σε περαιτέρω «προκλητικές πράξεις» από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.

Επικοινωνία Τσαβούσογλου με Πομπέο, Ζαρίφ και Λαβρόφ

Εξάλλου, την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράν και το Ιράκ συζήτησαν σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με μια πηγή του τουρκικού υπουργείου.

«Ο υπουργός μας είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση αναφορικά με το Ιράν και το Ιράκ», είπε η πηγή αυτή.

Για την εκτέλεση του Σουλεϊμανί μίλησε ο Τσαβούσογλου και με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με τη Yeni Safak.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.

Τα ανοιχτά μέτωπα του Ερντογάν

O Eρντογάν έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία θα βρεθεί σε δυσμενή θέση στην προοπτική σύγκρουσης ΗΠΑ – Ιράν. Από τη μία, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που άνοιξαν τον δρόμο για την τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία. Από την άλλη, η Τουρκία βρίσκεται σε συμμαχία με Ρωσία και Ιράν.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει και τις διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία του με τη Λιβύη και την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας