Ερντογάν, πυρηνικά όπλα και η ενεργειακή βάση της Τουρκίας

778
η ενεργειακή βάση της Τουρκίας
Πυρηνικά όπλα με τη βοήθεια του Πακιστάν και της Ρωσία ονειρεύεται ο Erdogan

Πυρηνικά όπλα με τη βοήθεια του Πακιστάν και της Ρωσίας ονειρεύεται να αποκτήσει ο Erdogan, που ταυτόχρονα επιδιώκει να παγιδέψει την Ελλάδα με δήθεν διερευνητικές συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο και, τέλος, να υφαρπάξει το φυσικό αέριο της χώρας.
Απέναντι σε αυτή την άποψη, πολλοί αναλυτές λένε «όχι» και δικαιολογούν την απάντησή τους ως ακολούθως:
α) Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υπάρχουν 50 πυρηνικές βόμβες ΗΠΑ B-61 αποθηκευμένες στην επικράτειά της, στην αεροπορική βάση Incirlik.
β)Έχει συνυπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων (NPT) ενώ έχει επικυρώσει τη συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είναι πολύ κοντά στο «πυρηνικό» Πακιστάν, το οποίο αρέσκεται στο να «μοιράζεται» πυρηνική τεχνολογία.
Οι Τούρκοι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν επίσης το εξής παράδοξο:
Ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Erdogan είναι σπατάλη και σε μεγάλο βαθμό περιττό.

Οι ενδείξεις

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν πολύ σημαντικές ενδείξεις, οι οποίες μπορεί να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία προετοιμάζεται μέρα και νύχτα για να πετύχει τον απώτερο στόχο της, ήτοι να γίνει πυρηνική δύναμη.
Αυτές είναι:
α)Ο πρόεδρος Erdogan λέει ανοιχτά ότι θέλει η χώρα να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.
Το φθινόπωρο του 2019, η Τουρκία παραπονέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι η NPT απαγορεύει σε χώρες όπως η Τουρκία να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, ενώ γνωρίζει ότι άλλα κράτη έχουν.
Συνέχισε λέγοντας ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν τεράστια πηγή δύναμης για το Ισραήλ.
Νωρίτερα είχε πει στα μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ότι «ορισμένες χώρες διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές – «όχι μία ή δύο, αλλά μας λένε ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμείς.
Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό».
β)Το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας δεν θα κάνει τη χώρα ενεργειακή ανεξάρτητη.
Σύμφωνα με το σχέδιο, κατά μήκος των τουρκικών ακτών στη Μεσόγειο, οι Ρώσοι κατασκευάζουν τέσσερις μεγάλους μη στρατιωτικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Akkuyu.
γ)Ο Erdogan ελπίζει ότι οι Ρώσοι θα ολοκληρώσουν τον πρώτο αντιδραστήρα έως το 2023.
δ)Η Άγκυρα λέει ότι χρειάζεται πυρηνική ενέργεια για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από αναξιόπιστους εταίρους – Ρωσία και Ιράν – και για να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αύξηση της ζήτησης ενέργειας ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

Τα ακόλουθα αποτελούν απόδειξη της ενεργειακής ζήτησης της Τουρκίας:
α)Η ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 16% σε 908.395 megawatt-ώρες (MWh) στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τουρκικής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (TEIAŞ).
β)Η πλειονότητα της παραγωγής προήλθε από μονάδες φυσικού αερίου στα 216.331 MWh.
Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας και ο εισαγόμενος άνθρακας ακολούθησαν 199.943 MWh και 188.980 MWh, αντίστοιχα.
γ)Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Εrdogan δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σχεδόν τριπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της από περίπου 31.000 MW σε περισσότερα από 91.000 MW έως το 2020.
δ)Η χώρα έχει ετήσια αύξηση της εγκατεστημένης χωρητικότητας άνω του 6% μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
ε)Η Τουρκία κατατάσσεται πρώτη μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez.
στ)Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, η Τουρκία αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριες και ανανεώσιμες πηγές κατά 66%.
Η χώρα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βάσει ανανεώσιμων πόρων.
Turkey-oil-and-gas-infrastructure_1.jpg
Η Ρωσία θα ελέγχει το Akkuyu

Ωστόσο, ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu δεν καθιστά την Τουρκία ανεξάρτητη.
Αντίθετα, η Ρωσία θα κατέχει και θα εκμεταλλεύεται την εγκατάσταση που, στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο καλή επένδυση.
Ενώ η ROSATOM, ο κρατικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Ρωσίας, «πληρώνει το λογαριασμό» για τον πρώτο αντιδραστήρα, δεν θα κάνει το ίδιο για τους άλλους τρεις αντιδραστήρες.
Επίσης, για να ολοκληρώσει το Akkuyu, η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να το χρηματοδοτήσει μέσω ξένων επενδύσεων που μειώνονται συνεχώς ή μέσω αύξησης του δημόσιου χρέους.
Εάν ο Πρόεδρος Erdogan ήταν καλύτερα διαβασμένος σε σχέση με την αγορά ενέργειας, θα ήξερε ότι το αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πλήττουν την πυρηνική ενέργεια.
Erdogan-Putin-Source-Sputnik.jpg
O πλεονέκτης Erdogan

Αλλά ο Erdogan θέλει και τα δύο – πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο, το οποίο προσπαθεί να κλέψει από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Λιβύη, μέσω του παράνομου και ανύπαρκτου τουρκολυβικού συμφώνου.
Ισχυρίζεται δε ότι τα νησιά της Ελλάδας δεν έχουν ΑΟΖ.
Η απόκτηση περισσότερου φυσικού αερίου θα επιτρέψει στην Τουρκία να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αφ’ ης στιγμής το 10% προέρχεται από ΑΠΕ.
Ένα από τα κορυφαία τουρκικά πανεπιστήμια δήλωσε πρόσφατα ότι αυτές οι πηγές θα μπορούσαν να καλύψουν το 30% της ζήτησης έως το 2026.
Turkey-GNA-claimed-shared-Maritime-Zone-1-2.jpg
Πυρηνικά όπλα

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για την προμήθεια τεχνολογίας και υλικού που σχετίζεται με την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Η μεταφορά τεχνολογίας πραγματοποιείται ήδη.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με το Ιράν, όταν η Ρωσία το βοηθούσε να φτιάξει το ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Bushehr.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υπόθεση της Τουρκίας δεν είναι η ίδια με εκείνη του Ιράν, καθώς υπόκειται στον έλεγχο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα ελέγξιμη.

Στενή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν

Ο Erdogan συνεργάζεται στενά με το Πακιστάν, μια χώρα που δεν βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Για δεκαετίες, οι σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν ήταν ζεστές αλλά επιφανειακές.
Από το 2018, ο τούρκος πρόεδρος έχει ενισχύσει σημαντικά αυτούς τους δεσμούς.
Πέρυσι, μίλησε σε κοινή σύνοδο του πακιστανικού κοινοβουλίου για τέταρτη φορά, υποστηρίζοντας με πάθος τη θέση του Πακιστάν στη διαμάχη του Κασμίρ.
Και, φυσικά, παρέχει στον πακιστανικό στρατό εξελιγμένα όπλα.
Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Τουρκία κέρδισε το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της, μια σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τεσσάρων μεγάλων ναυτικών σκαφών για το Πακιστάν.
Η Τουρκία αναβαθμίζει επίσης τα πακιστανικά υποβρύχια της κατηγορίας 90B Agosta.
Η επιρροή του Erdogan στο Ισλαμαμπάντ υπερβαίνει εκείνη της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και της Λιβύης.
Turkey-Pakistan.jpg
Το τουρκικό σχέδιο

Η Τουρκία διψά για ενέργεια.
Οι κινήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου-Ελλάδας στοχεύουν στην υφαρπαγή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που χρειάζεται προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες ώστε να γίνει μια σημαντική περιφερειακή δύναμη.
Η απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι ένας από τους στόχους της και προσπαθεί να τον επιτύχει μέρα και νύχτα.
Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μονόδρομος και οδηγεί σε πόλεμο, καθώς τα συμφέροντα της Τουρκίας, όπως ανέφερα παραπάνω, απαιτούν παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο σκοπός των διερευνητικών επαφών εκ μέρους της Τουρκίας είναι να της δώσει το χρόνο που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί στρατιωτικά.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας