Εργασιακός Αρμαγεδώνας ακολουθεί τον κορονοϊό

1152
συνεχείς

Το τηλεφώνημα από μια πρώην συνάδελφο στο αεροδρόμιο ήταν απρόβλεπτα αποκαλυπτικό για το πώς χρησιμοποιούν οι εργοδοσίες το θέμα του κορονοϊού για να περιορίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η εργοδοσία επιχειρεί να επιβάλει μοντέλα ακόμα πιο ευέλικτης εργασίας. Από την άλλη εξαπλώνονται σαν τον ιό οι εκβιασμοί για οικιοθελείς παραιτήσεις με την υπόσχεση της επαναπρόσληψης μετά την επιδημία, οι τροποποιήσεις των συμβάσεων, καθυστερήσεις δεδουλευμένων ακόμα και προ κορονοϊού μισθών, μειώσεις ωρών δουλειάς, αναγκαστικές και απλήρωτες άδειες, παράταση ωραρίου, κόψιμο ρεπό, ωρών ξεκούρασης, κ.α. Στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω αποτελούν μια εικόνα από το πολύ άμεσο μέλλον. Ήδη πληθαίνουν οι καταγγελίες σωματείων του ιδιωτικού τομέα (ΕΔΩ και ΕΔΩ) ενώ εκατοντάδας είναι οι καταγγελίες στις επιθεωρήσεις εργασίας για μονομερή αλλαγή των εργασιακών συμβάσεων.

Οι πρώτες αντιδράσεις της «αγοράς» είναι ενδεικτικές: Πάνω από 40.000 νέοι άνεργοι από τις αρχές του Μάρτη με προβλέψεις για το επόμενο διάστημα ο αριθμός τους να αυξηθεί ραγδαία, φτάνοντας ακόμα και σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού. Η (αναγκαία κατά τ’ άλλα) απόφαση κλεισίματος ακόμη και των ξενοδοχείων που λειτουργούν σε 12μηνη βάση, από την 23η Μαρτίου ως το τέλος Απριλίου, θα επιδεινώσει παραπέρα την κατάσταση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ύφεση (εξ αιτίας της καθίζησης της καταναλωτικής ζήτησης), δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα και λειαίνουν το έδαφος για την επιβολή νέων αντεργατικών μέτρων, ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση μισθών, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία. Ήδη προλειαίνεται το έδαφος με έρευνες όπως αυτή της Endeavor Greece ΕΔΩ όπου διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα μειώσουν το προσωπικό τους έως και 25% ενώ άλλες ακόμα και 50%!

Οι κομπασμοί της κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι άνευ αντικρίσματος. Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος Λ. ΒατικιώτηςΕΔΩ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την ύφεση που έρχεται και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή για τους εργαζόμενους ισοδυναμούν με το απόλυτο κενό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ακόμα δωράκι στις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο. Από την άλλη, δείχνει τα ουδόλως τεχνοκρατικά, αμιγώς πολιτικά και βαθιά συντηρητικά κριτήρια με τα οποία λειτουργεί η Φρανκφούρτη, καθώς με αυτή την κίνηση κάνει πάσα στον Μητσοτάκη…

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που έρχεται και παίρνει από τώρα τα αντίστοιχα μέτρα για να θωρακιστεί θεσμικά αλλά και κατασταλτικά (πρόσληψη χιλιάδων αστυνομικών). Το νομοσχέδιο που στην πραγματικότητα καταργεί τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις δεν έρχεται τυχαία εν μέσω κορονοϊού. Αν η κυβέρνηση ήθελε ενότητα και συναίνεση δεν θα έφερνε για ψήφιση ένα τόσο πολωτικό μέτρο σε τούτη τη συγκυρία.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όταν θα κληθεί η Κυβέρνηση μετά το πέρας της πανδημίας να διαχειριστεί την ύφεση και την μεγάλη ανεργία θα ξεχάσει την «Κεϋνσιανή» πολιτική των ημερών του κορονοϊού και θα εφαρμόσει μια ακόμα πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική στο όνομα αυτή την φορά της κατάρρευσης όχι του συστήματα υγείες αλλά της οικονομίας.

Οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να προετοιμάζονται για νέες μεγάλες μάχες. Σε αυτή την πορεία να διατυπώσουν αιτήματα για το σήμερα και για το αύριο που θα ενώνουν την τάξη και θα δημιουργούν δυναμικές. Αιτήματα που θα συγκρούονται με τον πυρήνα των αντιδραστικών αντεργατικών πολιτικών που έχουν στρατηγικό στόχο να φορτωθεί και η νέα κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Σήμερα πρέπει να απαιτηθεί να μην επιτρέπονται οι απολύσεις για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, να ακυρωθούν οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη, να εξασφαλιστεί η πλήρης μισθοδοσία όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση λειτουργεί ή διακόψει τη λειτουργία της. Πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα, πάγωμα οφειλών για τράπεζες και δάνεια, που πρέπει να ισχύσει για όλους και όχι μόνο για τους λεγόμενους «συνεπείς» δανειολήπτες. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και κάθε αναγκαστική είσπραξη όπως και οι πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις υγειονομικών.

Μπροστά στον επερχόμενο εργασιακό Αρμαγεδώνα το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να αναστοχαστεί την μέχρι τώρα πορεία του. Θα πρέπει να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα υπερβαίνουν την διάσπαση και τον κατακερματισμό του. Δεν είναι καιροί για χιλιοειπωμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ούτε καιροί για ακόμα μεγαλύτερες περιχαρακώσεις. Είναι καιροί για την πιο πλατιά, μαζική, αγωνιστική, ταξική ενότητα που αποτελεί προϋπόθεση για την υπέρβαση και την αντεπίθεση.

πηγή: kommon.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας