Εργαζόμενοι υπό αναστολή: Σε τσουνάμι ανεργίας ή προσωρινό υποκατώτατο μισθό 533€

1597
απασχόληση
Εκτοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο και στη “ζητιανιά”!

Η κυβέρνηση πούλαγε “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που με απόφασή της τέθηκε σε ανατολή η εργασία τους είτε γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονταν  έκλεισαν είτε γιατί μειώθηκε ο τζίρος αυτών των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση υπόσχονταν σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους την επαναπρόσληψη τους αμέσως μετά την σταδιακή διακοπή των μέτρων “καραντίνας” και το άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κυβέρνηση με το σχέδιο που ετοιμάζει για το μέλλον αυτών των εργαζομένων, έρχεται να αθετήσει πλήρως τις υποσχέσεις της και όσα είχε θεσμοθετήσει.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιλέξουν πόσους και ποιους εργαζόμενους θα επαναφέρουν στην εργασία αμέσως μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων  τους. Με δύο λόγια ο εργοδότης θα έχει την ευχέρεια, μόλις ανοίξει η επιχείρησή του, ποιους και πόσους εργαζόμενους θα επαναφέρει στην εργασία τους με το άνοιγμα και στην πορεία λειτουργίας της επιχείρησής του. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η επαναφορά των εργαζομένων στην επιχείρηση που δούλευαν κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει κάτω από χειρότερους όρους τόσο από την άποψη της μισθοδοσίας τους όσο και από την άποψη των εργασιακών τους συνθηκών.

Για τους εργαζόμενους υπό αναστολή, που η εργοδοσία δεν θα επαναπροσλάβει, η κυβέρνηση επιφυλάσσει σε αυτούς τον υποκατώτατο μισθό των 533€ και για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο αυτήν την ώρα δεν είναι γνωστό.

Όλα αυτά σημαίνουν ένα μεγάλο τσουνάμι νέων ανέργων στη χώρα, το οποίο θα προκύψει από το γεγονός ότι περίπου το 30%, τουλάχιστον, των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει δεν πρόκειται να ξανανοίξουν και αρκετές από αυτές που θα ξανανοίξουν θα κλείσουν γρήγορα γιατί δεν θα μπορέσουν να ανθέξουν στις νέες συνθήκες, ενώ πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν και θα διατηρηθούν δεν θα επαναπροσληφθούν από αυτές.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι που θα μείνουν στο δρόμο θα καλύπτονται το πολύ από το Ταμείο ανεργίας, ενώ όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν θα περάσουν και αυτοί γρήγορα στο Ταμείο ανεργίας, αφού για ένα μικρό διάστημα θα λαμβάνουν από το κράτος τον μισθό πείνας των 533€.

Είναι σαφές ότι ο κόσμος της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα οδεύει προς ένα νέο “Μεσαίωνα” από τον οποίο μπορεί να εξέλθει μόνο με μεγάλες ανατροπές και μια νέα πορεία της χώρας μας με σημαίες την εθνική ανεξαρτησία, την αποδέσμευση από κηδεμόνες και κηδεμονίες, την παραγωγική συγκρότησή της και ανάπτυξη της, τον βαθύ εκδημοκρατισμό της και την κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας