Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου-Ψηλά στη λίστα το ΕΚΠΑ

1128
εκπα

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια, με το ΕΚΠΑ να κατακτά την πρώτη θέση εξ αυτών, εντάχθηκαν στη λίστα των 1.000 καλύτερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αναγνωρίζονται ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως. Η αναγνώριση αυτή είναι που διαψεύδει τους προπαγανδιστές του νεοφιλελεύθερου μύθου περί δήθεν απαξίωσής τους λόγω του δημόσιου χαρακτήρα τους. Πόσο μάλλον λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου.

Πρόκειται για τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Shanghai Ranking Consultancy, τα οποία οδήγησαν στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης». Πρώτο στη γενική κατάταξη αναδείχθηκε το πανεπιστήμιο του Harvard.

Στη λίστα, ωστόσο, βρήκαν… θέση επτά ελληνικά πανεπιστήμια, με το ΕΚΠΑ να είναι πιο ψηλά από τα υπόλοιπα. Συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ κατετάγη στις θέσεις 301-400, ενώ ακολουθεί το ΑΠΘ (θέσεις 401-500).

Κατά σειρά βαθμολογίας, στις θέσεις 501 με 1000 βρίσκονται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι θέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων:

Οι θέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων στην «Κατάταξη της Σαγκάης»
Οι θέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων στην «Κατάταξη της Σαγκάης»

Οι δείκτες βαθμολόγησης των πανεπιστημίων

Να σημειωθεί ότι για την «Κατάταξη της Σαγκάης» εξετάζονται περισσότερα από 1.800 πανεπιστήμια. Ο οργανισμός Shanghai Ranking Consultancy λαμβάνει υπόψιν έξι δείκτες:

α) Alumni: Ο αριθμός των αποφοίτων του πανεπιστημίου που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field κ.ά)
b) Award: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field κ.ά.)
γ) HiCi: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ερευνητών με πολύ μεγάλο αριθμό ετερο-αναφορών
δ) Ν&S: Ο αριθμός δημοσιεύσεων στα περιοδικά Nature και Science από το 2014 έως το 2018
ε) PUB: Ο αριθμός δημοσιεύσεων που συμπεριλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων Science Citation Index and Social Sciences Citation Index
στ) PCP: Η Κανονικοποιημένη κατά κεφαλή ακαδημαϊκή επίδοση, η οποία προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των παραπάνω δεικτών διά του αριθμού των μελών ΔΕΠ
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/epta-ellinika-panepistimia-sta-kalytera-toy-kosmoy

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας