Τους τελευταίους μήνες δεκάδες μη συστημικά site στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τεράστια μείωση της επισκεψιμότητας λόγω των αλλαγών που πραγματοποιούν οι μεγάλες πλατφόρμες του διαδικτύου, όπως το Facebook, η Google ή το Twitter.
Θύμα αυτής της μακάβριας επιχείρησης φίμωσης και απόπειρας να μειωθεί η επισκεψιμότητα της έχει πέσει και η Iskra.
Δεν αναφερόμαστε εδώ μόνο στις δεκάδες καταγγελίες πολιτικής λογοκρισίας που πραγματοποιούν οι συγκεκριμένες πλατφόρμες (με τη βοήθεια ιδρυμάτων που χρηματοδοτούνται ακόμη και από το ΝΑΤΟ ή από νεοσυντηρητικά Think Tanks). Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει σήμερα είναι η πολιτική φίμωση που πραγματοποιείται από το «αόρατο χέρι της αγοράς» και τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται.
Είναι παραδείγματός χάριν γνωστό ότι ο νέος αλγόριθμος του Facebook αυξάνει την παρουσία προσωπικών σχολίων στο timeline των χρηστών και μειώνει δραστικά την παρουσία μικρών ενημερωτικών ιστοσελίδων – σε αντίθεση με μεγαλύτερα site που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για την προβολή τους.
Αντίστοιχα η κατάταξη ενός site στην λίστα των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google εξαρτάται πολύ συχνά από την οικονομική του επιφάνεια. Η κατάταξη καθορίζεται π.χ από την ταχύτητα εμφάνισης της σελίδας, η οποία με την σειρά της συνδέεται με το κόστος του σέρβερ που χρησιμοποιείς και τα χρήματα και τις εργατοώρες που μπορείς να διαθέσεις για την τεχνική βελτιστοποίηση κάθε σελίδας. Επίσης από το αν πληρώνεις για κάποια υπηρεσία CDN (ώστε να εξασφαλίζεις ταχύτερο διαμοιρασμό σε όλο τον κόσμο), αν αγοράζεις υπηρεσίες encryption (ώστε η σελίδα σου να εμφανίζεται ως ασφαλής στους browsers κτλ).
Και όλα αυτά χωρίς να περάσουμε στην τεράστια συζήτηση για το τέλος του Net Neutrality που θα ολοκληρώσει την κυριαρχία των μεγάλων site στο internet.
Χωρίς να μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες αρκεί να θυμόμαστε ότι το πόσο ψηλά φιγουράρει μια σελίδα στο facebook ή στις αναζητήσεις της Google (ουσιαστικά δηλαδή το αν «υπάρχει» ή δεν υπάρχει για τους αναγνώστες) είναι θέμα… ταξικό.
*Με στοιχεία από info-war.gr