Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου σε Πιτσιόρλα: «Δεν συζητάμε την καύση σκουπιδιών»

1510
επιτροπή

Το ηχηρό μήνυμα κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο, όπως το εξέπεμψαν 10.000 πολίτες στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο, μετέφερε σήμερα στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στ. Πιτσιόρλα, αντιπροσωπεία της Επιτροπής αγώνα πολιτών η οποία συναντήθηκε με το κυβερνητικό στέλεχος στο συγκρότημα Τσαλαπάτα όπου διεξήχθη η συνέλευση του Συνδέσμου βιομηχανιών Θεσσαλίας κ Στ. Ελλάδας.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, τόνισε στον Υφυπουργό ότι οι Βολιώτες δεν θέλουν αυστηρότερο πλαίσιο καύσης σκουπιδών από την ΑΓΕΤ, ούτε συχνότερους ελέγχους κ.λπ. «Δεν συζητάμε την καύση σκουπιδιών στον Βόλο», τόνισαν και αναφέρθηκαν σε διάφορες πτυχές της υπόθεσης όπως η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής στην οποία δεν εκλήθη αντιπροσωπεία των πολιτών, οι τοποθετήσεις Φάμελλου κ.α.

Ο κ. Πιτσιόρλας ευχαρίστησε για την ενημέρωση, τόνισε πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και δεσμεύτηκε να επιδώσει το υπόμνημα που του έδωσαν στον αρμόδιο Υπουργό.

Τα μέλη της Επιτροπής με κόκκινες γραβάτες ή κορδέλες, μετά την συζήτηση με τον Υφυπουργό αποχώρησαν από το συγκρότημα Τσαλαπάτα κι επέστρεψαν στους συγκεντρωθένες διαδηλωτές κοντά στο γήπεδο του Μαγνησιακού, όπου τους είχαν σταματήσει ατυνομικές δυνάμεις, τους ενημέρωσαν για τη συνάντηση με τον κ. Πιτσιόρλα κι αποχώρησαν ειρηνικά, όπως ειρηνική ήταν και η συγκέντρωση στον κόμβο των ΚΤΕΛ και η πορεία προς τη συνέλευση.

Το υπόμνημα

Σταματήστε ΤΩΡΑ την καύση σκουπιδιών!

Καταστρέφει την τοπική οικονομία, υπονομεύει την ανάπτυξη.

Αξιότιμε υφυπουργέ, κ. Πιτσιόρλα,

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ, του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, που σήμερα αποτελεί μεγάλο χορηγό στη συνέλευση που παρευρίσκεστε, δραστηριοποιείται με αυτόν το σκοπό τους τελευταίους μήνες έχοντας τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους της βολιώτικης κοινωνίας, φορέων και πολιτών. Κι αυτό γιατί οι επιπτώσεις της καύσης απορριμμάτων ή «εναλλακτικών καυσίμων» όπως προτιμά να τα αποκαλεί η κυβέρνησή σας, είναι γνωστές και τεκμηριωμένες από πλήθος μελετών και ιατρικών αναφορών.

Στον Βόλο, κύριε Πιτσιόρλα, μας δηλητηριάζουν με διοξίνες και φουράνια, με υδράργυρο και βαρέα μέταλλα από τα σκουπίδια που καίγονται και βρωμάει η πόλη μας, με πικρό αέρα που αναπνέουμε και μαζί αναπνέουν τα παιδιά μας, οι τουρίστες, το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, οι καλλιέργειες. Δεν θα σας κουράσουμε εδώ με τεχνικά στοιχεία και νούμερα. Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας τα παρέχουμε όποτε τα ζητήσετε.

Είμαστε εδώ για να σας ρωτήσουμε: αυτή είναι η ανάπτυξη που επιθυμείτε; Αυτή είναι η ανάπτυξη που σχεδιάζετε με τους Βιομήχανους που συζητάτε;

Έχετε αντιληφθεί τη βλάβη που θα προκαλέσει η καύση σκουπιδιών στο ανθρωπογενές κεφάλαιο (ασθένειες, κόστος για τη δημόσια υγεία, μολυσμένες τροφές);

Τη βλάβη στην τοπική οικονομία (κατεστραμμένη πρωτογενής παραγωγή, εμπόριο τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, τουρισμός);

Την ανάπτυξη των κλάδων αυτών όταν η πρώτη τους ύλη είναι ρυπασμένη; Πώς συνδέεται άραγε ο σχεδιασμός του δικού σας υπουργείου με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος; Η απάντηση είναι ότι δεν συνδέεται!  

Είμαστε, λοιπόν, εδώ για να αιτηθούμε να συμβάλλετε στην οριστική παύση της καύσης σκουπιδιών, παρότι γνωρίζουμε ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος και προφανώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που εκπροσωπείτε είναι να επεκταθεί η καύση σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας από τις τσιμεντοβιομηχανίες και όχι μόνο. Πάρτε την πρωτοβουλία πριν να είναι αργά για όλους μας.

Μην μας θυσιάσετε στον βωμό της «ανάπτυξής» σας.

Άλλωστε κέρδη με θυσίες πολιτών δεν είναι νόμιμα, είναι ανήθικα!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας