Επικίνδυνο τοξικό νέφος στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ

1043
νέφος

Σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία έχει φτάσει η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ, καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοί της παρουσιάζουν βήχα ή φτέρνισμα με αίμα και άλλα επώδυνα συμπτώματα.

Μπορεί οι περισσότεροι από αυτούς να κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν αρκεί για την προστασία της υγείας τους.

bang12

 

Το τοξικό νέφος αποτελείται από επικίνδυνα σωματίδια PM2.5, τα οποία εισέρχονται στους πνεύμονες των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους.

Το πρόβλημα της ρύπανσης στην πόλη έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ακόμη και τα κατοικίδια ζώα υποφέρουν από διάφορες ασθένειες εξαιτίας του νέφους.

tailandi-omixli-4

 

bang11

Ρίχνουν νέρο από drone για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα  – Έκκληση βοήθειας από τον κυβερνήτη της Μπανγκόκ

Ο τοπικός κυβερνήτης έχει κηρύξει και τις 50 περιφέρειες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 439 σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ η κυβέρνηση έχει διατάξει πολύ αυστηρά μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να διασπάσουν την πυκνή ομίχλη, οι αρχές έχουν δημιουργήσει με τεχνητό τρόπο σύννεφα για να προκαλέσουν βροχή, χρησιμοποιούν drone, τα οποία ψεκάζουν με ένα ειδικό -βασισμένο στο νερό- διάλυμα την ατμόσφαιρα, ενώ προέτρεψαν τους ανθρώπους να μην κάψουν θυμίαμα κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το νέο κινεζικό έτος.

View image on Twitter

Ο στρατός κλήθηκε επίσης να επιθεωρήσει εργοστάσια σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, Aswin Kwanmuang, υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης κάλεσε «όλους τους τομείς» να βρουν μια λύση. «Δεν ξέρω τα πάντα, γι ‘αυτό τους καλώ να βοηθήσουν», δήλωσε την Πέμπτη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των drone.

bang45

Πολλά από τα σωματίδια που αναπνέουν οι πολίτες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στην υγεία τους, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το μακροπρόθεσμο κόστος της ρύπανσης που προκαλείται από τους ρύπους των αυτοκινήτων, τα κατασκευαστικά έργα, τις καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών και τις ψησταριές στους δρόμους, θα μπορούσε να ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

«Φτερνιζόμουν όλη τη νύχτα»

Οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν σοκ και απόδειξη της επικινδυνότητας της κατάστασης.

«Φτερνιζόμουν όλη τη νύχτα και το χειρότερο ήταν ότι το επόμενο πρωί, φτερνιζόμουν αίμα», λέει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της Μπανγκόκ. «Ήμουν εντελώς συγκλονισμένος γιατί ποτέ δε μου ‘χε συμβεί αυτό στη ζωή μου. Πιστεύω ότι η σκόνη φταίει».

Ένας άλλος ντόπιος, σοκαρίστηκε όταν διαγνώστηκε με λοίμωξη στους πνεύμονες μετά από τριήμερο έμετο και βήχα με αίμα, καθώς δεν είχε ιστορικό αναπνευστικής νόσου πριν.

ban1
ban2

Ο ίδιος υποστήριξε: «Ο μολυσμένος αέρας φέρνει μικρόβια και ιούς που σταδιακά επηρεάζουν το σώμα μας. Παρόλο που μπορεί κάποιος να αισθάνεται υγιής, αυτό το φρικτό περιβάλλον θα τον επηρεάσει με κάποιο τρόπο».

Την Τρίτη ένας ασθενής που πάσχει από άσθμα και ζει στην πόλη, μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου με οξεία βρογχίτιδα και υποξαιμία, ενώ τα μάτια του αιμορραγούσαν. Ο ίδιος είπε: «Ένιωσα σαν να πεθάνω. Αυτό συμβαίνει λόγω της ρύπανσης. Κάτι πρέπει να γίνει».

mati1

Η ομίχλη της Μπανγκόκ συνέχισε να επιδεινώνεται επί μέρες και έχουν εμφανιστεί δεκάδες περιστατικά ακόμα και ζώων που αρρώστησαν από το νέφος. Ένας κτηνίατρος από το Pet & Aquatic Animal Hospital είπε ότι ο ιδιοκτήτης ενός κουνελιού έφερε το κατοικίδιο στο νοσοκομείο με αίμα στη μύτη του.

koun1

Ο κτηνίατρος που δημοσίευσε τη φωτογραφία online δήλωσε: «Το κουνέλι έχει ιστορικό χρόνιας αλλεργίας σε σκόνη και δεν μπορεί να σταματήσει το φτέρνισμα».

Ανάλογα συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας