Επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ασία

1577
μεταποιητικής

Επιβράδυνση παρατηρήθηκε κατά τον Μάιο στη δραστηριότητα των μεγαλύτερων κέντρων μεταποίησης στην Ασία, εξαιτίας της όξυνσης των εμπορικών διενέξεων παγκοσμίως, ενώ οι αναδυόμενες αγορές πιέζονταν, παράλληλα, από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την ενίσχυση του δολαρίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ έχει καλλιεργήσει αβεβαιότητα και έχει προκαλέσει αστάθεια στις χρηματαγορές. Αναλυτές επισημαίνουν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας απορρέει από το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή φέρουν τη δραστηριότητα να παραμένει σταθερή τον Απρίλιο στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Εντούτοις, οι νέες παραγγελίες για κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν για δεύτερο συναπτό μήνα.

Ήδη από το Σάββατο 2 Ιουνίου βρίσκεται στο Πεκίνο αμερικανική αντιπροσωπεία για τον τρίτο γύρο εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες, με τις ΗΠΑ να απειλούν ότι θα  επιβάλουν δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 50 δισ. δολαρίων. Στην περίπτωση ενός πλήρους κινεζοαμερικανικού εμπορικού πολέμου θα διαρραγεί η παγκόσμια αλυσίδα της προσφοράς και θα πλήξει τις οικονομίες από την Ευρώπη μέχρι το Μεξικό και από την Αυστραλία μέχρι την Ιαπωνία. Ο κίνδυνος έγινε εντονότερος την Πέμπτη, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς που προκάλεσαν κραδασμούς στις αγορές.

Ορισμένοι αναλυτές ερμηνεύουν την απειλή των δασμών ως διαπραγματευτικό ελιγμό. Σύμφωνα με τη Χάνα Αντερσον της J.P. Morgan Asset Management, «αυτοί οι δασμοί είναι απίθανο να παραμείνουν σε ισχύ για πολύ καιρό». Η ίδια διαπιστώνει ότι «η στρατηγική των ΗΠΑ υπ’ αυτήν την κυβέρνηση είναι να προχωρούν σε θεαματικές κινήσεις στην αρχή των διαπραγματεύσεων για να υποχωρήσουν στη συνέχεια σε πιο ήπιες θέσεις». Παράλληλα, οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο θέτουν στο στόχαστρο τις ασιατικές εξαγωγικές οικονομίες, σε μια στιγμή που φαίνεται να κάμπτεται η ανάπτυξή τους.

«Μια κλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων ανάμεσα στην Κίνα και στην Ουάσιγκτον είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον μεταποιητικό τομέα της Ασίας», τονίζει η Κρίσταλ Ταν, αναλύτρια της Capital Economics. Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, φέρουν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Ιαπωνίας να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών. Φέρουν, επίσης, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να αυξάνονται με χαμηλό ρυθμό, και αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα στις εξαγωγές θα εντείνει την πίεση στην ιαπωνική οικονομία που συρρικνώθηκε στις αρχές του έτους. Επιπλέον, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου έχει πλήξει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Και τη ίδια στιγμή εντείνουν την αβεβαιότητα γεωπολιτικοί παράγοντες που αφορούν στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας