Επίσημος πλασιέ συμφερόντων ο Στ.Μπένος για αποκατάσταση των καμμένων της Εύβοιας

682
Επίσημος πλασιέ συμφερόντων ο Στ.Μπένος
Παραβιάζοντας την θεσμική λειτουργία του κράτους και παρακάμπτοντας πλήρως όλη την διοικητική ιεραρχία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει υπερεξουσίες στην επιτροπή ανασυγκρότησης των καμένων εκτάσεων της Εύβοιας υπό τον Σταύρο Μπένο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δρομολογεί και επίσημα την είσοδο ιδιωτών στην διαχείριση των δημοσίων εκτάσεων χωρίς κανέναν απολύτως κρατικό έλεγχο. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη, στα σύγχρονα χρονικά των δυτικών Δημοκρατιών, επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, όπου η κυβέρνηση νομοθετεί αποκλειστικά στα μέτρα των ιδιωτών!
Η πρώτη κραυγαλέα επέμβαση Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από φυσικές καταστροφές χωρίς κρατικό έλεγχο ήρθε με ειδική ρύθμιση για ανάθεση έως την 30η Νοεμβρίου του 2021 έργων και μελετών «για έλεγχο και ρύθμιση των πλημμυρικών ροών» μέσω των συντετμημένων διαγωνιστικών διαδικασιών.
Από το βήμα, λοιπόν, του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας ο Σταύρος Μπένος ως επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της κατεστραμμένης περιοχής, αφού εκθείασε την συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και την αντιληπτική επάρκεια του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, μας αποκάλυψε ότι οι μελέτες αποκατάστασης έχουν ήδη ανατεθεί σε ιδιώτες.
Ο ίδιος, μάλιστα, εξήγησε ότι αυτή η επιτάχυνση της ανάθεσης των μελετών συναρτάται με την ενεργοποίηση της εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), που, όπως είπε, «οι Περιφέρειες έχουν υποτιμήσει». Έτσι, λοιπόν, υποκαθιστώντας τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα, ο Στ. Μπένος χωρίς καμία κατοχυρωμένη θεσμική ιδιότητα ανακοίνωσε τις επικείμενες θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου αυτές να προλειάνουν το έδαφος για τις απευθείας αναθέσεις μελετών σε ιδιώτες και την ακόλουθη υλοποίηση έργων.
«Οι μελέτες γίνονται από τον φορέα ‘Διάζωμα’», είπε ο Στ. Μπένος όπου ο ίδιος είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα. Ο ίδιος, μάλιστα, διευκρίνισε ότι «το ‘Διάζωμα’ δεν παίρνει ποτέ λεφτά από το κράτος, τους ΟΤΑ, το ΕΣΠΑ, και όλοι οι πόροι είναι ιδιωτικοί, γιατί έχει καθιερώσει τη λογική των εταιρικών μελών, που είναι ο ανθός της επιχειρηματικότητας της χώρας». Οπότε για το masterplan της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων χορηγός είναι η Εθνική Τράπεζα, τις υποδομές έχει αναλάβει η εταιρεία «Δρόμος» με επικεφαλής τον κ. Ζέκο με χορηγία από το ίδρυμα Λασκαρίδη.
Παράλληλα, ο Στ. Μπένος ανακοίνωσε και τα χρονικά ορόσημα για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων. Το πρώτο ορόσημο είναι η 1η Μαρτίου 2022 και το δεύτερο ορόσημο είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2022. Στο πρώτο ορόσημο οι μελετητές θα καταθέσουν τον αρχικό σχεδιασμό και μια πρώτη βεντάλια έργων και δράσεων ως βάση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση και θα μπουν οι βάσεις για τα έργα – φωτοδότες, των οποίων η ωρίμανση μελετών θα γίνεται με χορηγούς που συμμετέχουν στο «Διάζωμα».
Ακολούθως, την 1η Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) και οι παρεμβάσεις με τα έργα – φωτοδότες και σύμφωνα με τον Στ. Μπένο «τότε θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία έγκρισης της ΟΧΕ. «Η δε δρομολόγηση των έργων θα ξεκινήσει το 2023 με ορίζοντα δυο δεκαετιών!», τόνισε ο Στ. Μπένος.
Παράλληλα, ο Στ. Μπένος εξήγγειλε μελέτες που σχετίζονται με τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα είναι η ολοκλήρωση των ΚΕΠ, όπου εκεί θα συστεγάζονται οι υφιστάμενες υπηρεσίες, μαζί με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για one – stop – shop, τα κέντρα χωρικού σχεδιασμού που θα υπάγεται στην αρμοδιότητα των Δήμων, που θα έχουν όλη την διαχείριση του χώρου με αρχική εφαρμογή στην Εύβοια. Και το τρίτο θα αφορά στους αναπτυξιακούς οργανισμούς ως όχημα και δικαιούχων για soft ενέργειες και ως φορείς διαχείρισης της Βόρειας Εύβοιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας