Το ζήτημα της απομάκρυνσης των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία θα τεθεί πιθανότατα στη συνάντηση μεταξύ του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο ρώσος πρόεδρος θα επιδιώξει μια εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Πούτιν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουάσιγκτον θα αποσυρθεί από τη συγκεκριμένη συνθήκη. Ο Μπόλτον έφτασε σήμερα στη Μόσχα και αναμένεται να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο. «Μετά την τελευταία δήλωση, το πιο πιθανό είναι ότι η αμερικανική εξήγηση θα χρειαστεί» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει να αποσυρθεί από μια συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF).
«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε από αυτήν» δήλωσε ο Τραμπ στη Νεβάδα. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε «θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα».
«Δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάζουν τη συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα. Εμείς παραμείναμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζαμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.
Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.