Εν μέσω πανδημίας αυξάνονται οι εξαγωγές των ελληνικών φρούτων

895
εξαγωγές

Με πολύ υψηλούς ρυθμούς, παρά την πανδημία του κορονοϊού και τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες, εξελίσσονται οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και κάποιων λαχανικών, σπάζοντας, μάλιστα, σε κάποιες κατηγορίες το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή και παρά τους όποιους ελέγχους από την πλευρά των αρμόδιων οργανισμών της Πολιτείας, συνεχίζεται η παράνομη εμπορία προϊόντων απευθείας από το χωράφι, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αφελληνισμού τους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο ethnos.gr ο ειδικός σύμβουλος στο χώρο των φρούτων, Γιώργος Πολυχρονάκης, μέχρι 16 Απριλίου οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 163.301 τόνους έναντι 126.274 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα, καταγράφεται και αυτήν την εβδομάδα ρεκόρ όλων των εποχών έχοντας, υπερβεί το ρεκόρ της περιόδου 2017/2018 των 154 χιλιάδων τόνων τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Πολυχρονάκη, η φετινή εμπορική περίοδος θα συνεχίζει να καταγράφει νέο ρεκόρ με εκτίμηση απορρόφησης των αποθεμάτων στα μέσα Μαϊου.

Την ίδια στιγμή με ταχύτατους ρυθμούς (15,3%) εξελίσσεται η εξαγωγή μανταρινιών. Μέχρι 16 Απριλίου έφτανε τους 116.024 τόνους έναντι 100.653 πέρισυ, σημειώνοντας ήδη ρεκόρ με τις εξαγωγές τους να συνεχίζονται. Η εξαγωγή ντοματών και φράουλας, από τις αρχές του χρόνου και μέχρι τις 16 Απριλίου, ανέρχεται σε 12.476 και 26.087 τόνους αντίστοιχα, έναντι 12.875 και 23.589 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τέλος, με αυξημένους για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι της αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών,  λεμονιών, αγγουριών και μήλων. “Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες κατά καιρούς επισημάνσεις για προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών στην εφαρμογή  της ισχύουσας νομοθεσίας, παρατηρείται ακόμη και μέσα στην υγειονομική κρίση διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων, κυρίως πορτοκαλιών, κατ’ ευθείαν από τον αγρό. Αυτό γίνεται κυρίως από Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους με υποτιμολογημένα μετρητά, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και χωρίς σωστή επισήμανση  της συσκευασίας τους, με κίνδυνο τον αφελληνισμό τους”, σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διενέργεια ελέγχων, κυρίως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στο νομό Λακωνίας, όπου «οι τοπικές αρχές, παρά το ότι το γνωρίζουν, περιέργως δεν επιλαμβάνονται, αλλά και στα σημεία εξόδου των λιμένων Πατρών και  Ηγουμενίτσας αλλά και  οδικών προωθήσεων προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες προς πάταξη  κάθε απόπειρας εξόδου φρούτων και λαχανικών  χωρίς τήρηση των Εθνικών και Ενωσιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, σε βάρος  της φήμης των προϊόντων και των υγειών εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά και της Εθνικής Οικονομίας», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας