Εντυπωσιακό! Βρετανία: Παρατείνει και επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας!

943
Παρατείνει και επεκτείνει τις κυρώσεις

Την επέκταση των αποφάσεων για κυρώσεις σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δη την Κυπριακή Δημοκρατία και μετά τις 31 Δεκεμβρίου, ημέρα οριστικής λήξης της μεταβατικής περιόδου εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε το Λονδίνο, ενώ όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή» περιλαμβάνεται σειρά διατυπώσεων που προχωρούν πέρα από εκείνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, δημιουργείται νέος κανονισμός για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο», ο οποίος περιλαμβάνει «κυρώσεις για την αποθάρρυνση οποιασδήποτε δραστηριότητας έρευνας, παραγωγής ή εξόρυξης υδρογονανθράκων που δεν έχει εγκριθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία στα χωρικά ύδατά της ή που λαμβάνει χώρα στην ΑΟΖ της ή στην υφαλοκρηπίδα της». Το βρετανικό ανακοινωθέν προχωρεί παραπέρα, καθώς επεκτείνει τις κυρώσεις και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα.

Τονίζεται -σημειώνει πάντα η «Καθημερινή»- ότι «σε περιπτώσεις που η AOZ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας με ένα κράτος που έχει αντικείμενες (σ.σ. ευρισκόμενες απέναντι) ακτές, οι κυρώσεις αφορούν και δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να παρεμποδίσουν μια συμφωνία οριοθέτησης».

Ουσιαστικά, η ερμηνεία που δίνει το Foreign Office διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων, με ορισμούς που σε σημαντικό βαθμό χρησιμοποιεί και η ελληνική διπλωματία για να περιγράψει τις τουρκικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες ζώνες. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί το Foreign Office γι’ αυτή τη λεπτομέρεια (που επηρεάζεται από το Brexit) δείχνει -επισημαίνει η «Κ»- αφενός την επιμέλεια της βρετανικής γραφειοκρατίας, αφετέρου την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μάλιστα έναντι ενός κράτους (Κυπριακή Δημοκρατία) του οποίου αποτελεί μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων ήδη από το 1960.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας