Ενισχύονται οι σχέσεις Τουρκίας-Αλβανίας. Επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Τίρανα

770
τουρκίας

Στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιξης των στενών σχέσεων Τουρκίας-Αλβανίας και με στόχο την προετοιμασία της μελλοντικής επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία, βρέθηκε στα Τίρανα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Γκεντ Τσάκαϊ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσα, ενώ θα είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην «ολόπλευρη στενή συνεργασία» με την Αλβανία, διαβεβαιώνοντας πως η Άγκυρα θα στηρίξει την Αλβανία και σε ό,τι αφορά την «επούλωση» των πληγών που προκάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο ισχυρός σεισμός. Έθεσε, ωστόσο, ως «προϋπόθεση» την παράδοση στις τουρκικές αρχές «εκατοντάδων» υποστηρικτών του κινήματος Φ. Γκιουλέν με το πρόσχημα πως αποτελούν «απειλή» όχι μόνο για το μέλλον της χώρας του, αλλά και για τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. «Πρόκειται για κίνημα υπό εύκολο έλεγχο μυστικών υπηρεσιών μερικών χωρών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τσάκαϊ εξέφρασε «απεριόριστη ευγνωμοσύνη» προς την Τουρκία για τη συνεισφορά της σε όλους τους τομείς, αναφερόμενος ειδικά στις εξελίξεις στο Κόσοβο και την ασφάλειά του. Χαρακτήρισε την Τουρκία «αξιόλογο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», μίλησε για συνεισφορά της στην «εθνική ασφάλεια» της Αλβανίας και την «ασφάλεια» στην περιοχή. Είπε ακόμα ότι η χώρα του αναγνωρίζει «τα προβλήματα της Τουρκίας στα σύνορά της με τη Συρία» και χαρακτήρισε «συνεισφορά για την ευρωπαϊκή ασφάλεια τη θέληση της Τουρκίας να στεγάσει στο έδαφός της μερικά εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών».

Στο τέλος της συνάντησής τους οι δύο υπουργοί υπέγραψαν τρεις σημαντικές συμφωνίες για την αύξηση των επαγγελματικών δυνατοτήτων και εμπειρίας των Αλβανών διπλωματών, κοινή δήλωση με στόχο το συντονισμό των μεταξύ τους θέσεων σε διεθνή φόρα σε ό,τι αφορά τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τέλος μία συμφωνία αναγνώρισης των διπλωμάτων οδήγησης αμφοτέρων χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας