Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη-Ρεκόρ οι τιμές ρεύματος-Άλμα 250% στο φυσικό αέριο

869
Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα πολλών ετών

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών ετών, λόγω μιας σειράς παραγόντων τις τελευταίες εβδομάδες, που κυμαίνονται από εξαιρετικά αυξημένες τιμές βασικών προϊόντων έως τον άνθρακα και τη χαμηλή αιολική παραγωγή.

Επιπλέον, το ρεκόρ των τιμών της ενέργειας δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, με τους ενεργειακούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι η νευρικότητα της αγοράς είναι πιθανό να διατηρηθεί όλο το χειμώνα.
Η τιμή του φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ανέβηκε στο ρεκόρ των 79 ευρώ τη μεγαβατώρα, καταγράφοντας άλμα περισσότερο από 250% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters, ενώ τα συμβόλαια αναφοράς ισχύος στη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν διπλασιαστεί.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη, οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί εν μέσω της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Μακράν ο ισχυρότερος παράγοντας είναι οι τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Glenn Rickson, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ανάλυσης ισχύος στην S&P Global Platts Analytics.
Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου υπήρξαν επίσης «μεγάλος μοχλός» στην αύξηση των τιμών του άνθρακα, σύμφωνα με τον Rickson, ο οποίος αν και σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η χαμηλή αιολική παραγωγή και η μη διαθεσιμότητα πυρηνικών σταθμών σε ολόκληρη την ήπειρο.
Οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί φέτος καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει την προσφορά πιστώσεων εκπομπών.
Η τιμή αναφοράς του άνθρακα της ΕΕ ανέβηκε πάνω από 60 ευρώ ανά μετρικό τόνο για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμπορίας άνθρακα στον κόσμο, καλύπτοντας περίπου το 40% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του μπλοκ και χρεώνει εκπομπές για κάθε μετρικό τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν.
Οι τιμές ρεκόρ άνθρακα έχουν καταστήσει τις πηγές ενέργειας που ρυπαίνουν πολύ λιγότερο ελκυστικές, επειδή ο άνθρακας, για παράδειγμα, εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα όταν καίγεται.
Ο Rickson είπε ότι οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας φέτος το χειμώνα θα είναι «πολύ εξαρτημένες» από τις τιμές του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.
“Εκτός από την “μέση” εικόνα, αναμένουμε ότι οι τιμές θα είναι πολύ ασταθείς, με μεταβολές από χαμηλές ή ακόμη και αρνητικές ωριαίες τιμές όταν η αιολική ενέργεια είναι υψηλή, σε πολύ υψηλές τιμές όπως ήδη παρατηρήθηκαν όταν ο άνεμος είναι χαμηλός και η ζήτηση υψηλή”.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί από τις αρχές Απριλίου, όταν οι ψυχρές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν προβλήματα στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία μειώθηκε κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας πριν από την πανδημία, υποδεικνύοντας μια πιθανή κρίση εφοδιασμού.
Η Ευρώπη αγωνίζεται έκτοτε να επαναφέρει τις προμήθειες φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για τη χειμερινή περίοδο.
Η οικονομική ανάκαμψη που ακολούθησε καθώς οι χώρες χαλάρωσαν τους περιορισμούς του Covid-19 συνέπεσε επίσης με υψηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση που οδήγησε σε έλλειψη φυσικού αερίου.
Επιπλέον, η Ρωσία φάνηκε να επιβραδύνει την παράδοση φυσικού αερίου με αγωγούς στην περιοχή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν αυτό μπορεί να είναι μια σκόπιμη κίνηση για να ενισχύσει την υπόθεσή της για την έναρξη ροών μέσω του Nord Stream 2.
Ο αμφιλεγόμενος αγωγός, που φέρνει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τη Ρωσία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία, σύντομα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός και θα μπορούσε να επιλύσει ορισμένα από τα προβλήματα εφοδιασμού της περιοχής.
Αυτό το έλλειμμα «καθιστά την αγορά νευρική καθώς πλησιάζουμε τον χειμώνα», δήλωσε στο CNBC ο Stefan Konstantinov, ανώτερος αναλυτής της ICIS Energy, μιας υπηρεσίας πληροφοριών εμπορευμάτων.
«Αυτό συνδυάζεται με τον πολύ σημαντικό ανταγωνισμό για προμήθειες LNG από την Ασία και τη Νότια Αμερική, ο οποίος αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου».

Ανησυχίες για την κλιματική κρίση

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και η χαμηλή αιολική παραγωγή ώθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο να πυροδοτήσει έναν παλιό σταθμό παραγωγής άνθρακα για να καλύψει τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η κίνηση εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης εν μέσω της κλιματικής κρίσης.
Είναι βέβαιο ότι ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο με την μεγαλύτερη ένταση ρύπανσης όσον αφορά τις εκπομπές και ως εκ τούτου ο σημαντικότερος στόχος για αντικατάσταση στην προτεινόμενη μεταστροφή των ανανεώσιμων εναλλακτικών λύσεων.
Όταν ρωτήθηκε πώς η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να στραφεί στον άνθρακα θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδυαστεί με την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί δραματικά η χρήση ορυκτών καυσίμων, ο Konstantinov απάντησε: “Είναι λίγο ειρωνικό, έτσι δεν είναι;”
«Εάν υπήρχε αρκετός άνεμος, θα μπορούσε ίσως να καλύψει περισσότερα από τα μισά ή τα δύο τρίτα της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια σχετικά χαμηλή ημέρα ζήτησης ενέργειας.
Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε αέρα και είμαστε αναγκασμένοι να πυροδοτήσουμε ρυπογόνες εκπομπές με καύση άνθρακα».
«Με την πρώτη ματιά, αυτό δεν ταιριάζει στη φιλοδοξία της κυβέρνησης να απαλλαγεί από τον άνθρακα.
Αλλά αυτό καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη διαλείπουσα φύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: τόσο την αιολική όσο και την ηλιακή», πρόσθεσε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να καταργήσει πλήρως την παραγωγή άνθρακα έως τον Οκτώβριο του 2024 για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.
Οι αναλυτές της Wood Mackenzie, μιας παγκόσμιας εταιρείας παροχής φυσικών πόρων, αναμένουν επίσης ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη “θα παραμείνουν αυξημένες στα τρέχοντα επίπεδα καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα”.
«Η ανάκαμψη της παραγωγής φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κρίσιμη για αυτόν τον χειμώνα», πρόσθεσαν.
«Και στο μέλλον, οι επενδύσεις στον εγχώριο εφοδιασμό με φυσικό αέριο παραμένουν ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της ενέργειας σε ανανεώσιμες πηγές και νέες τεχνολογίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας